Foci

Jövőre foci-Eb-t rendez Balatonfüred

cukorbeteg-labdarugo-valogatott(960x640)(1).jpg (cukorbeteg labdarúgó válogatott)
cukorbeteg-labdarugo-valogatott(960x640)(1).jpg (cukorbeteg labdarúgó válogatott)

Méghozzá a cukorbeteg-fociválogatottak kontinenstornáját. Hogy miért? Mert a magyar válogatott aranyérmet nyert az augusztusi horvátországi Európa-bajnokságon. Hevesi Tamás irányítja a futsal-válogatottat, amely nem sokkal az Eb előtt alakult.

A Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Diabetes Társaság és az ügy mellett álló cégek egy nyilvános eseményen ünnepelték és köszöntötték az augusztusi zadari Eb-n aranyérmes magyar válogatott tagjait. Ritkán ünnepelhetünk magyar futballsikert, ezt a jelenlévők többször is hangsúlyozták, ráadásul olyan sportemberi tartás jellemzi a válogatott tagjait, amely igazán példaként szolgálhat a cukorbetegséggel küzdők és mások számára is.

Magyarországon a lakosság 8-10 százalékát érinti a betegség (sőt, közvetve15 százalékát), amely ma már szerencsés esetben inkább „egy állapotnak” mondható, hiszen jól kezelhető problémáról van szó, ha időben felismerik azt. Épp a srácok teljesítménye bizonyítja, hogy lehet teljes életet élni diabetesesként is.

„1-es típusú cukorbetegként nem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen sikertörténet részese lehetek, mint amilyen ez az Eb-győzelem és egyáltalán maga a kezdeményezés volt. Nagy a tudatlanság a cukorbetegséget illetően, nem csak Magyarországon. Amikor kaptam a telefont a szervezésről, egyből igent mondtam rá, nagy örömmel vágtam bele a feladatba” – mondta Hevesi Tamás, aki maga is együtt él a diabetesszel, és aki júniusra szervezte meg az első toborzót.


A válogatott tagjai
Fotó: Sport24

Az első felhívásra nagyjából harminc, futballal valamilyen szinten foglalkozó cukorbeteg sportoló ment el, később egy másik találkozót is szerveztek, ezután szűkítette a keretet Hevesi – a csapat egyik kapusa, Nagy János 55 évesen került a keretbe.

„Ez nem csak egy olyan torna volt, ahová elmentünk, fociztunk egy jót és hazajöttünk. A srácok odatették magukat, mindent megcsináltak, amit kértem tőlük. A torna remekül volt megszervezve, persze ezt jövőre szeretnénk túlszárnyalni Balatonfüreden. A nulláról kellett megtanítani a srácokat a futsal szabályaira, de jól jött, hogy edzőként ebben a szakágban kezdtem a pályafutásomat. Óriási élmény volt a torna, annak minden meccse, a legnagyobb katarzis persze a hazaiak, a horvátok elleni győzelem volt az elődöntőben, ahol az utolsó percben egyenlítettünk, majd a büntetőpárbajban mi jutottunk tovább” – tette hozzá Hevesi Tamás.

A zenészként is ismert Hevesi elmondta, a magyar csapatnak a román, a szlovák és a szerb drukkerek is szívből szurkoltak a torna végén, ez mindent elárul arról, milyen közösséget alkotott a társaság.

A 12 csapatos Eb-n a magyar válogatott legyőzte az olaszokat, a házigazdát, a szerbeket, a döntőben pedig Portugáliát, 0-2-ről felállva, szintén büntetőkkel.

Jövőre Balatonfüreden, szeptember 1. és 5. között rendezik az Eb-t, lehet rá jelentkezni, nem garancia az aranyérmeseknek a részvétel, sőt. Hevesi a legjobb válogatottat szeretné kiállítani, a címvédés ugyanis sokszor nehezebb, mint az első arany megszerzése. Részletek a diaeuro.org oldalon, vagy az Eb hivatalos Facebook-oldalán olvashatók.

Az aranyérmes válogatott tagjai:

Brondics Péter, Czernai Gábor (a torna legjobb játékosa lett), Földvári Dániel (csapatkapitány), Kása Imre, Kurucz Gábor, Nagy János, Sándor Balázs, Tillinger Balázs, Tordai Vince. Vezetőedző: Hevesi Tamás

A csapatot dr. Havasi Anett csapatorvos segítette a tornán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik