Foci

Elhunyt a Fehér Mágus

Bruno Metsu (bruno metsu)
Bruno Metsu (bruno metsu)

Gyomorrákban, 59 éves korában elhunyt Bruno Metsu francia labdarúgóedző, több válogatott szövetségi kapitánya.

A Fehér Mágusnak becézett szakembert dunkerque-i otthonában érte a halál hétfőről keddre virradó éjjel.

Bruno Metsu játékos pályafutása alatt nagyrészt francia csapatokban játszott – Lille, Nice -, de remek három évet töltött el Belgiumban az anderlecht tagjaként is. Edzőként szintén Franciaországban kezdett, többek közt egykori csapata a Lille és a Valenciennes játékosait is irányította, majd afrikai és arab csapatok következtek.

A francia szakember legnagyobb sikerét a szenegáli válogatottal érte el, amely a 2002-es világbajnokságon előbb a csoportkörben 1-0-ra legyőzte az akkor aktuális világ és Európa-bajnok francia válogatottat, majd a negyeddöntőig jutott. Abban az esztendőben döntős volt az Afrika Kupán is. Ezen kívül volt még a guineai, a katari és az egyesült arab emírségek nemzeti együttesének kapitánya is. Legutóbb Dubajban, az al-Vaszl együttesénél dolgozott, ahonnan tavaly súlyos betegsége miatt távozott.

A Mágus legnagyobb varázslata

Ez volt az edző – aki közel-keleti és afrikai tartózkodása hatására felvette a muzulmán hitet – legnagyobb bravúrja:

És mi van a mi Mágusunkkal?

A 72 éves Verebes István, a Mágus a hatharom.hu-n a holand meccs előtt úgy vélte, nem kell az esélyekkel foglalkozni, győzelemre kell játszani. Ugyanitt még idén márciusban emlékezett vissza a 30 évvel ezelőtti Rába ETO-val elért két bajnoki címére, amikor a Győr 102, illetve 82 lőtt góllal lett első: “A második bajnoki cím után kiadtam, hozzáférhetővé tettem a csapat felkészítését. Buszokkal jöttek az edzők Győrbe tanulni, de ezt tényleg nehéz volt átvenni. Mai példával élve a Barcelona ellen is nehéz felkészülni.” A Mágus edzői karrierje végén, 2009-ben a Nagytétény-Erőmű SE BLSZ I. osztályú csapatához került szakmai tanácsadóként, majd vezetőedzőként, és szakértőként is jeleskedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik