Foci

Polgárőrök ügyelnek a biztonságra a megyei focimeccseken

mlsz, polgárőr szövetség megállapodás (mlsz)
mlsz, polgárőr szövetség megállapodás (mlsz)

A Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködési megállapodást kötött az Országos Polgárőr Szövetséggel, ennek értelmében az alacsonyabb osztályú mérkőzéseken polgárőrök biztosítják a rendet.

A szervezet honlapjának hétfői beszámolója alapján a megállapodást az MLSZ részéről Vági Márton főtitkár, az OPSZ képviseletében pedig Túrós András, a szervezet elnöke írta alá.

Az MLSZ közleményéből kiderül, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztonsági eszközökkel felszerelt stadionokból a rendbontások “áttevődnek” a megyei és alacsonyabb osztályú mérkőzésekre, így a polgárőrök elsősorban ezeknek a találkozóknak a biztosításában vesznek majd részt.

Túros András és Vági Márton az együttműködési megállapodás aláírásán
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarországon egy hétvégén 1600 felnőtt és utánpótlás mérkőzést játszanak megyei, illetve alacsonyabb osztályokban, a felnőtt férfi összecsapások száma meghaladja a 850-et. A tervek szerint a polgárőr önkéntesek bevonása a mérkőzések rendezésébe hatékonyabbá és a nézők számára barátibbá teheti a biztonsági intézkedéseket.

Az MLSZ megyei igazgatóságai és a megyei polgárőr szövetségek a mérkőzések kockázatai alapján döntenek a polgárőrök részvételéről a találkozók biztosításában, a rendőrség tájékoztatása mellett. A polgárőrök segítik a nézők közlekedését, parkolását, figyelőszolgálatot látnak el, közreműködnek a rendbontók beazonosításában, segítséget nyújtanak a rendezvény résztvevőinek.

Az MLSZ közreműködik a biztosításokban résztvevő polgárőrök képzésében, pénzügyi támogatást, technikai eszközöket biztosít azon polgárőr szervezetek számára, amelyek kiemelten vesznek részt a mérkőzések biztosításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik