Foci

Nagy csel Dömétől: nem ment el a könyvbemutatójára

Az egykori világválogatott nemcsak az újságírókat lepte meg kedd délelőtti lépésével, hanem barátait is, akik vártak rá a Marriott Hotel egyik különtermében.

A Détári – Az utolsó magyar világsztár. Ez áll a borítón. A könyv címlapja alapján Döme és a szerző, Pietsch Tibor a valóban klasszis labdarúgó pályafutásának, életének eddig eltitkolt részeiről is beszámol. A Sport24 is azért ment el a könyvbemutatóra, hogy első kézből tudja meg a kötet létrejöttének körülményeit, ismerhesse meg annak eddig féltett tartalmát..

Nos, ez csak részben sikerült. A 11 órára meghirdetett bemutató 11 óra 20 perckor kezdődött – és bár ezzel semmi baj, azzal annál inkább, hogy a főszereplő nélkül.

Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Pietsch Tibor, a lap egyik munkatársa, a könyv szerzője és Szöllősi György, a FourFour Two magazin magyar nyelvű kiadásának főszerkesztője ült le az érdeklődők elé.

A szálloda kisterme tele volt, akadt, aki kint is ragadt, például Nyilasi Tibor, Döme pályatársa. Ott volt a bemutatón egyébként Bognár György, 50-szeres válogatott labdarúgó és Lipcsei Péter, a Ferencváros ikonja is – természetesen a sportújságírók nagy számú képviselői mellett. Még Görögországból is érkezett kolléga, hisz Döme szép időszakot töltött az Olympiakosz Pireusznál.


Fotó: Ulpius-ház

Azt hittük (a fotósok is), hogy Döme ünnepélyesen vonul majd be a Margit B-terembe, de ez elmaradt. Helyette Szöllősi György kezdett monológba. Azt mondta, úgy készült az eseményre, mint egy randevúra, de a másik fél most nem jött el. “A Lajosra jellemző lövőcselek egyikét most nagyon megkajáltuk” – így Szöllősi, majd a jelenlévők általános megdöbbenésére Buzgó József folytatta.

Détári jó barátja leszögezte, Döme kiszámíthatatlan volt mindig is, ennek ékes bizonyítéka a távolmaradás. Buzgó szerint a könyvben Détári négy igaz barátját említi név szerint. Egyikőjük, Mursa Bálint. Ő volt ott kedd reggel a focista háza előtt. Fél tízkor Döme még kiszólt neki az ablakon: “mindjárt kész vagyok és indulhatunk”, de után jött a filmszakadás. Nem tudni, miért nem készült el Détári, és miért nem jelent meg abban a hotelben, amely jelképes helyszínként funkcionált kedden: itt tárgyalt az utolsó magyar világklasszis focista a Barcelona képviselőivel.

“Ez benne van a levegőben, Dömét így kell elfogadni, így kell szeretni” – próbálta menteni a helyzetet Buzgó, aki 1985 óta követi barátja pályafutását.

“Remeg a hangom a csalódottságtól, elnézést kérek mindenkitől, Döme és a magam nevében is” – ezt már Pietsch Tibor, a könyv szerzője mondta ezután, majd így folytatta: “Azt hittem, a 10-12 találkozásunk után sikerült megismernem őt, de úgy tűnik, tud még meglepetést okozni nekem is”.

A bemutatón ott volt Détári Lajos volt apósa, egyben volt edzője, Komora Imre is (valamint lánya, Zsanett és volt felesége, Komora Andrea is tiszteletét tette), ő szót kért a kínos szituációban.

“Ki a kiszámíthatatlan? Az, aki zseni. Ő az. Játszottam együtt Bozsikkal, Alberttel, sok nagyszerű focistával, őt nyugodt szívvel tudom hozzájuk hasonlítani. Mi földi halandók a távolmaradását most tudomásul vesszük. Természetesen elnézést kérünk mindenkitől” – tette hozzá Komora, akit nagy tapssal jutalmazott a Dömére kíváncsi hallgatóság.

Nyilasi Tibor és Lipcsei Péter már nem, ők elmentek a tájékoztató derekára, Bognár György viszont még ott maradt, így őt is a “pódiumra” szólították:

“Ismerem őt, tehát olyan nagyon azért nem vagyok meglepődve, hogy nincs itt, de jobban örültem volna, ha itt van. Személyesen hívott meg többünket. Még nem olvastam a könyvet, így csak annyit tudok mondani, nem játszottam jobb játékossal egyik csapatban sem, mint ő. Attól, hogy nincs itt, még ugyanúgy tisztelem és kedvelem őt” – így Bognár.

“Őt így kell elfogadni és szeretni” – ismételte meg Szöllősi György a kurta és meglehetősen kínosra sikeredett bemutató végén.

Hogy a kiadó Ulpius-ház a váratlan lépésnek örül-e vagy sem, azt nem tudjuk, sejtéseink persze vannak.

A könyvet mindenesetre 3990 forintért meg lehet vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik