Foci

Csoda esetén jöhet Ibrahimovic vagy Ribéry

zlatan ibrahimovic (zlatan ibrahimovic)
zlatan ibrahimovic (zlatan ibrahimovic)

Tegyük fel, hogy a (magyar) labdarúgás történetének egyik legnagyobb bravúrjaként a válogatott győz Hollandiában és azután Andorrát is elintézi Budapesten.

Az alábbi összeállítás a rózsaszín álmokat szívesen szövögető olvasóinknak szól. Igaz, nem olyan távoli az a Hollandiában elért 5-3-as vereség az amszterdami Eb-selejtezőn, amely kis (nagy) szerencsével lehetett volna akár győzelem is. Persze, az már egy tét nélküli mérkőzés volt, mint ahogyan a Dánia elleni 1-0-s idegenbeli siker is egy korábbi Eb-selejtezőn.

Az októberi viszont tétmeccs a magyar csapatnak, és 29 év után kellene nyerni a narancsmezesek hazájában. Most eljátszadozunk azzal a gondolattal, hogy ez összejön. Andorra legyőzése nem jelenthet gondot, ha mégsem tudnánk nyerni, az messzemenőkig a világ labdarúgásának legnagyobb blamája lenne.


Ha bravúrt érne el a válogatott, még mindig ott lehet(ne) Zlatan
Fotó: MTI

No, de nézzük, kik lehetnek ellenfeleink a pótselejtezőben. Ugyebár a csoportgyőztesek kijutnak a brazil vb-re, a másodikak pedig egymás között döntik el négy párharcban, kik foglalhatják le a repülőjegyet jövő nyárra. Még egy adalék: a legrosszabb csoportmásodik kiesik, ugyanis van egy ötfős csoport is, a francia-spanyol duóval fémjelzett I csoport. Hogy hogy dől el, ki a legrosszabb csoportmásodik? Nem, nem a végső tabella alapján, ugyanis a csoportutolsó elleni pontok elvesznek. Így a magyar csapat számára az Andorra elleni – vélhetően – hat pont nem számít bele a csoportmásodik helyezettek rangsorában.

Jelen állás szerint Bulgária a legrosszabb csoportmásodik 7 ponttal, utána viszont épp mi következünk 11 ponttal, és csakúgy 11 pontja van Horvátországnak, Svédországnak és Portugáliának is. A bolgárok még mennek Örményországba és fogadják a cseheket, és ha mindkét meccsüket nyerik, máris 13 pontjuk lenne, és mivel az andorrai három pont nekünk nem számít, meg is előznének bennünket (vagy az a válogatott, aki a B csoportban lesz második). Ezért is kell tehát győzni Hollandiában, máskülönben hiába leszünk másodikak egy esetleges döntetlen és körbeverés esetén, nem lenne tuti az a plusz két meccs a vb-ért.

Nézzük a csoportokat, és lehetséges ellenfeleinket!

Az A csoport állása és programja

1. Belgium 22 pont
2. Horvátország 17 pont
3. Szerbia 11 pont
4. Skócia 8 pont
5. Macedónia 7 pont
6. Wales 6 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Horvátország-Belgium
Október 11.: Wales-Macedónia
Október 15.: Skócia-Horvátország
Október 15.: Belgium-Wales
Október 15.: Szerbia-Macedónia

Bár a horvátok fogadják a csoportelső belgákat, nehéz lenne a németalföldiektől elvenni az elsőséget, ugyanis az utolsó körben Walest fogadják. Parádés ez a belga válogatott, és benne is volt a pakliban hogy ilyen eredményesek lesznek, ugyanis utánpótlás vonalon már komoly mutatói voltak Belgiumnak.

És ha a felnőtt válogatott olyan játékosokat küldhet pályára, mint például a kapus Courtoise (Atletico Madrid) vagy a mezőnyben Kompany (Manchester City), Vermaelen (Arsenal), Verthongen (Tottenham), Benteke (Aston Villa), Hazard (Chelsea), Lukaku (Everton), Fellaini (Manchester United), Dembelé (Tottenham), Van Buyten (Bayern München), senki se csodálkozzon a csoportgyőzelmen.

Így tehát maradnak a horvátok a második helyen, mivel a szerbek már nem tudják megelőzni őket az egymás elleni eredmények miatt.

VÁRHATÓ MÁSODIK: HORVÁTORSZÁG

A B csoport állása és programja

1. Olaszország 20 pont
2. Bulgária 13 pont
3. Dánia 12 pont
4. Csehország 9 pont
5. Örményország 9 pont
6. Málta 3 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Dánia-Olaszország
Október 11.: Örményország-Bulgária
Október 11.: Málta-Csehország
Október 15.: Bulgária-Csehország
Október 15.: Olaszország-Örményország
Október 15.: Dánia-Málta

Az olaszok kijutottak a világbajnokságra, ugyanakkor ebben a csoportban meglehetősen kiegyensúlyozott volt a mögöttük következő mezőny: kiegyensúlyozottan kiszámíthatatlan. Jelenleg a bolgárok a másodikak, és elképzelhető, hogy ott is maradnak, de sokáig még a Mkythariannal szárnyaló örményeknek is volt esélye odaérni a pótselejtezős helyre.

A dánok már a jövő csapatát építik, de még így is felzárkózhatnak a play-off pozícióba. Ha az örmények megverik a bolgárokat, akkor a dánoknak elég hozni a két hazai meccset (a már továbbjutott olaszok és Málta ellen). Az alacsony pontszám miatt azonban a legvalószínűbb a legrosszabb második hely elérése összesítésben.

VÁRHATÓ MÁSODIK: DÁNIA/BULGÁRIA (de legrosszabb másodikként nem jut tovább)

A C csoport állása és programja

1. Németország 22 pont
2. Svédország 17 pont
3. Ausztria 14 pont
4. Írország 11 pont
5. Kazahsztán 4 pont
6. Feröer 0 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Németország-Írország
Október 11.: Svédország-Ausztria
Október 11.: Feröer-Kazahsztán
Október 15.: Svédország-Németország
Október 15.: Írország-Kazahsztán
Október 15.: Feröer-Ausztria

A németek már a selejtezők elején kilőttek a csoportból, de később játszottak furcsa meccseket, elég csak a 4-0-ról 4-4-re „leadott” hazai, svédek elleni mérkőzést említeni. A csoportban már csak a svédeknek és Ausztriának van lehetősége odaérni a második helyre.

Épp egymás ellen játszanak a felek október 11-én, és vélhetőleg Ibrahimovicék be is húzzák azt az összecsapást. Ha mégsem, akkor is ők lehetnek a másodikak, ugyanis utána még mindig ott van egy hazai meccs (a németek ellen), ráadásul Feröer már egy ideje ráncigálja az ellenfelek bajszát: tutira vesszük, hogy vagy Kazahsztán vagy Ausztria ellen meglesz az első pontjuk is.

VÁRHATÓ MÁSODIK: SVÉDORSZÁG

A D csoport állása és programja

1. Hollandia 22 pont
2. Magyarország 14 pont
3. Törökország 13 pont
4. Románia 13 pont
5. Észtország 7 pont
6. Andorra 0 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Hollandia-Magyarország
Október 11.: Észtország-Törökország
Október 11.: Andorra-Románia
Október 15.: Románia-Észtország
Október 15.: Törökország-Hollandia
Október 15.: Magyarország-Andorra

NEM VÁRHATÓ (CSAK REMÉLHETŐ) MÁSODIK: MAGYARORSZÁG

Az E csoport állása és programja

1. Svájc 18 pont
2. Izland 13 pont
3. Szlovénia 12 pont
4. Norvégia 11 pont
5. Albánia 10 pont
6. Ciprus 4 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Szlovénia-Norvégia
Október 11.: Albánia-Svájc
Október 11.: Izland-Ciprus
Október 15.: Norvégia-Izland
Október 15.: Svájc-Szlovénia
Október 15.: Ciprus-Albánia

Ez az egyik bántóan könnyű csoport, miközben Svájc minden bizonnyal megszerzi majd azt a hiányzó egy pontot, ami a csoportgyőzelemhez szükséges. Izland parádézik, ha azt vesszük, még Svájc ellen is képes volt idegenben elérni egy 4-4-es döntetlent. Albánia ellen megszenvedett, mint ahogyan mindenki, és akkor még nem beszéltünk az ugyancsak veszélyes norvégekről és a szlovénekről sem.

Szerintünk Izland megveri Ciprust, de Norvégiában kikap. A norvégek idegenben elhoznak egy pontot Szlovéniából, az albánok odahaza ikszelnek Svájccal, és a helvétek a végén a szlovénekkel is döntetlent érnek el. Ezek alapján Izland befuthat a második helyre.

VÁRHATÓ MÁSODIK: IZLAND

Az F csoport állása és programja

1. Oroszország 18 pont
2. Portugália 17 pont
3. Izrael 12 pont
4. Észak-Írország 6 pont
5. Luxemburg 6 pont
6. Azerbajdzsán 5 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Luxemburg-Oroszország
Október 11.: Azerbajdzsán – Észak-Írország
Október 11.: Portugália-Izrael
Október 15.: Izrael – Észak-Írország
Október 15.: Portugália-Luxemburg
Október 15.: Azerbajdzsán-Oroszország

Az oroszok akkor rontották el, amikor kikaptak Észak-Írországban. Így ugyanis mindkét nehéz idegenbeli meccsüket meg kell nyerni a csoportgyőzelemért. Hogy a Luxemburg és az Azerbajdzsán elleni meccs nem nehéz? De az! Ma már az!

Ráadásul a portugáloknak két hazai meccsük van hátra, Izrael és Luxemburg ellen. Ha csak az egyik meccsen is ikszelnek az oroszok, az már a portugálok továbbjutását jelenti (feltéve, ha hozzák azt a két hazai összecsapást). Ennek ellenére azt gondoljuk, az oroszok kiszenvedik két 1-0-val azt a két győzelmet és odaérnek Brazíliába. Ezzel együtt mérget nem vennénk rá, hogy minden így alakul, ezért itt megemlítjük mindkét csapatot lehetséges ellenfélként.

VÁRHATÓ MÁSODIK: PORTUGÁLIA VAGY OROSZORSZÁG

A G csoport állása és programja

1. Bosznia-Hercegovina 19 pont
2. Görögország 19 pont
3. Szlovákia 12 pont
4. Litvánia 8 pont
5. Lettország 7 pont
6. Liechenstein 2 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Litvánia-Lettország
Október 11.: Görögország-Szlovákia
Október 11.: Bosznia-Hercegovina – Liechenstein
Október 15.: Litvánia – Bosznia-Hercegovina
Október 15.: Görögország-Liechenstein
Október 15.: Lettország-Szlovákia

Már megint egy könnyű csoport, legalábbis így elsőre. A bosnyákok óriási lehetőséget szalasztottak el egy hete, amikor odahaza kaptak ki a szlovákoktól. Más kérdés, hogy a keddi meccsen épp északi szomszédunk ellen, idegenben javítottak. Így is elvesztették pontelőnyüket a mindig mákos csoportba kerülő, és újabban rendre világeseményre jutó görögökkel szemben.

Mindkét csapat játszik még Liechensteinnel, így a szlovákok és a litvánok lesznek a mérleg nyelvei. A bosnyákok legutóbb két alkalommal is elbukták a pótselejtezőt, mindkétszer a portugálok ellen. Példátlan lenne, ha harmadszor is összekerülnének, de még ez is benne van a pakliban. Szerintünk viszont nem fognak, mert a bosnyákok erősebbek, mint a görögök. Aztán majd meglátjuk.

VÁRHATÓ MÁSODIK: GÖRÖGORSZÁG

A H csoport állása és programja

1. Anglia 16 pont
2. Ukrajna 15 pont
3. Montenegró 15 pont
4. Lengyelország 13 pont
5. Moldova 5 pont
6. San Marino 0 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Anglia-Montenegró
Október 11.: Ukrajna-Lengyelország
Október 11.: Moldova-San Marino
Október 15.: Anglia-Lengyelország
Október 15.: San Marino-Ukrajna
Október 15.: Montenegró-Moldova

Anglia – sokak bánatára – válogatott szinten annyira gyengus, hogy meglepő, hogy még mindig az első helyen áll a csoportjában. Meglepetést sejtünk kicsit félve, Montenegrót például a 2012-es Eb selejtezői során egyszer sem tudta megverni Anglia, a Wembley-ben 0-0 lett az eredmény, Podgoricában pedig 2-2. Most idegenben összejött a siker, de nem tennénk rá fél karunkat (még ujjpercünket sem) az angol három pontra október 11-én.

A lengyeleket megverhetik Lampardék, így lehet 19 pontjuk. Ha ez sem sikerülne, akár a harmadik helyre is kerülhetne a csapat, az pedig kiesést eredményezne, egyben szégyent. Mindezzel együtt, bár Montenegrót erősebbnek véljük Ukrajnánál, mégis, utóbbiak odaérhetnek a második helyre. Ehhez a lengyeleket és San Marinót kell megverniük.

VÁRHATÓ MÁSODIK: UKRAJNA

Az I csoport állása és programja

1. Spanyolország 14 pont
2. Franciaország 14 pont
3. Finnország 9 pont
4. Grúzia 5 pont
5. Fehéroroszország 4 pont

Hátralévő mérkőzések:

Október 11.: Spanyolország-Fehéroroszország
Október 15.: Spanyolország-Grúzia
Október 15.: Franciaország-Finnország

Már csak három meccset rendeznek a kurta csoportban, és nagy meglepetés lenne, ha a beloruszokat és a grúzokat nem tudná megverni a világbajnoki címvédő. Ez azt jelenti, hogy hiába veri meg a finneket a francia csapat, marad a második helyen.

VÁRHATÓ MÁSODIK: FRANCIAORSZÁG

Mindezek alapján, íme, a továbbjutó csoportmásodik válogatottak: Horvátország, Svédország, Izland, Portugália/Oroszország, Görögország, Ukrajna, Franciaország és csoda esetén Magyarország.

Még mielőtt az igazán lelkes olvasók beleélnék magukat egy magyar-izlandi pótselejtezőbe, egy fontos adalék: a nyolc továbbjutó közül a világranglistán a négy legjobb helyezéssel bíró csapat nem kerülhet össze egymással. Ebből pedig jelen állás szerint az következik, hogy a magyar válogatott ellenfelei Horvátország, Svédország, Portugália/Oroszország vagy Franciaország lehetnek.

Egyik sem lenne piskóta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik