Foci

NB1: nyolc csapat debütál szombaton

újpest fc (újpest fc, )
újpest fc (újpest fc, )

Az Újpest a Paksot, az MTK a Mezőkövesdet fogadja, míg a Ferencváros Pécsen, a Diósgyőr Győrben vendégszerepel az OTP Bank Liga első fordulójában.

Pénteken elrajtolt az NB1 2013/14-es szezonja. A nyitómérkőzésen a Lombard FC Pápa 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán a Puskás Akadémia FC ellen. Szombaton négy mérkőzést rendeznek meg a magyar élvonalban.

Kabát góljai szükségesek lesznek
Fotó: MTI

Délután fél ötkor veszi kezdetét az Újpest – Paks találkozó. Ahogy azt korábban megírtuk, a lila-fehérek valószínűleg ebben a bajnoki évadban is a kiesés ellen küzdhetnek majd. Minőségi erősítést csak a Győri ETO csapatától érkezett Jarmo Ahjupera jelent, miközben kulcsemberek távoztak a IV. kerületből. Simon Krisztián, a csapat fiatal szélsője így vélekedett a megmérettetés előtt az ujpestfc.hu-n:

„Nem vagyunk sokan, reálisan látjuk a helyzetet és tudjuk, hogy elférne még pár jó játékos, de az érkezésükig is mi mindent megteszünk azért, hogy jó eredményeket érjünk el. Pakson Horváth Ferenc lett az edző a felkészülés elején, ő is, akárcsak elődje Szivic Tomiszlav is a támadófoci híve. Bízom benne, hogy mindenki élvezetes meccset lát majd szombaton, amely végén a mi szurkolóink örülhetnek majd a három pontnak.”

A vendégoldalról elmondható, hogy az átigazolási piacon teljesen passzív volt a vezetőség. Az egyetlen komoly változás, hogy a kispadon ettől a szezontól Horváth Ferenc ül majd, aki tavaly a támadó taktikájával, de még inkább humoros nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet. Ő így beszélt a meccs előtt a paksifc.hu portálnak:

„Szinte az összes újpesti edzőmérkőzés videóját megszereztük. Felkészültünk belőlük, és így azt is eldöntöttük, hogy mit fogunk játszani ellenük. Kidolgoztuk a taktikánkat, és ha nyerünk, akkor jól dolgoztunk, ha veszítünk, akkor pedig nem. Ez majd szombaton eldől. Van egy mondás: minden napnak megvan a maga baja. Nekünk most az Újpestre kell koncentrálnunk, a többi mérkőzéssel pedig majd szépen sorban utána kell foglalkozni.”

Újpest FC – MVM Paks 16 ó 30 (Sport 1, élő)

Budapest, Szusza Stadion, vezeti: Németh Ádám

Garami: “Az első meccs meghatározó ebben a szezonban is”
Fotó: MTI

Az újonc Mezőkövesd-Zsóry az MTK-nál vendégszerepel a mai játéknapon. A hazaiaknál rengeteg a távozó, akiket fiatalok beépítésével próbálnak pótolni. Garami József, a kék-fehérek edzője a következőképpen összegezte mondanivalóját a mérkőzésről az mtkhungaria.hu-nak:

„Felhívtam a fiatal játékosok figyelmét arra, hogy most sokak számára megnyílt a lehetőség a kezdőcsapatba kerülésre, igyekezzenek olyan teljesítményt nyújtani, amely méltó az NB I-hez. Horváth Zsolt sérülése sajnálatos, hiszen kezdett beilleszkedni, és távozott Tischler Patrik is. A Mezőkövesdre kell koncentrálnunk, mely a felkészülési időszakban jó teljesítményt nyújtott, a szakmai stáb posztra igazolt olyan játékosokat, akiknek van élvonalbeli rutinjuk. Nem lesz könnyű dolgunk, de tudjuk, hogy az első bajnoki meccs meghatározó ebben a szezonban is, így nagyon szeretnénk megnyerni az összecsapást.”

A most feljutó Mezőkövesdnek minden esélye megvan a bennmaradásra. A stadion felújítása közben számos játékos érkezett a csapathoz – igaz, legtöbbjük kölcsönbe. Az első lépés talán egy döntetlen elérése lehet az első körben Budapesten.

MTK – Mezőkövesd-Zsóry, 19 ó

Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion, vezeti: Becséri Dániel

A Fradi-drukkerek Pécsen is ott lesznek
Fotó: MTI

A Pécsnek nem lesz könnyű hazai pályán a felkészülési időszakban remeklő Ferencváros ellen. A pécsieknek ellenben minden esélyük megvan, hogy meglepetést okozva legyőzzék a Fradit – ha a csapat épp jó napot fog ki. Lőrincz Emil, a vendéglátók vezetőedzője a pmfc.hu-nak fejtette ki véleményét az összecsapás nehézségeiről:

„Összességében úgy gondoljuk, hogy megfelelő keretünk alakult ki és az alapvető célkitűzéseinknek megfelel. Sokszor bebizonyosodott már, hogy alázattal, akarattal, szorgalommal és fegyelemmel messzebbre lehet eljutni, mint egy olyan kerettel, amit csak sztárjátékok alkotnak. A Ferencváros felkészülésével kapcsolatban nem tudok mit mondani, az eredményeiket és néhány mérkőzésüket láttam. A szombati mérkőzéssel kapcsolatban úgy gondolom, hogy nem mi leszünk azok, akik dominálni fognak. Nekünk egy nagyon szervezett csapatvédekezést kell kialakítanunk amiből a kontráinkat indíthatjuk. Az ilyen mérkőzésen amúgy nagyon sok helyzet nem szokott kialakulni, viszont azt a kevés adandó helyzetet nagyon jól ki kell használnunk, hogy eredményesek legyünk.”

Az FTC-nek az elmúlt évekhez képest az idén van a legnagyobb esélye a bajnokság megnyeréséhez. Az együttes már mostanra is erősített keretén, de Evander Sno érkezése újabb lökést adhatna a csapatnak. Ricardo Moniz, a Fradi menedzsere így beszélt a meccset megelőzően a fradi.hu weblapnak:

„Az új játékosaink most megmutathatják a pályán, hogy jó vásárt csináltunk velük, ha sikerül velük bajnokságot nyernünk, akkor valóban elmondhatjuk, hogy jól igazoltunk. Támadni fogunk, nem riadunk meg semmitől, és a győzelemért játsszunk majd. Minden tiszteletem a Pécsé, a tavalyi idényben, idegenben 0-0-s döntetlent játszottuk velük, a másik, 3-2-es eredménnyel véget ért meccsen pedig nem érdemeltünk győzelmet: 2-0-s vendégvezetés után a szerencse is kellett ahhoz, hogy a végén nyerni tudjunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az első mérkőzés mindig nagy kihívás, főleg, hogy ismét sok szurkoló kísér majd el minket, akik a mi sikerünket akarják látni. Biztos vagyok benne, hogy elhozzuk Pécsről a három pontot.”

PMFC-Matias – Ferencváros 19 ó (Sport 1, élő)

Pécs, PMFC-Stadion, vezeti: Szabó Zsolt

Idén is bajnoki címet ünnepelhet az ETO?
Fotó: MTI

A szombati nap záró összecsapásán este kilenc órától a Győr és a Diósgyőr mérkőzik meg. A Győri ETO harminc év után lett a 2012/13-as szezon végén újra bajnok. Azonban a Maccabi Tel Aviv ellen mutatott játék közel sem lesz elég a címvédésre. Pintér Attila az eto.hu-nak adott nyilatkozatában azonban nem tért ki az elvesztett BL-párharcra:

„Mostantól minden erőnkkel egy feladatra kell koncentrálunk, bajnoki címvédőként szeretnénk ismét jól szerepelni. Nagyon fontos számunkra, hogy idén is a dobogón végezzünk. A tavalyi sikert a csapat és a közönség közösen érte el, éppen ezért ismét számítunk szurkolóink támogatására. Azt gondolom, minden kezdet fontos, nagyon számítunk, hogy minél többen jöjjenek ki és segítsenek bennünket.”

A diósgyőrieknél egyértelmű a kérdés: vajon Rudolf Gergely folytatja tavalyi vesszőfutását, vagy megtalálja góllövő cipőjét és ontja majd a találatokat? A választ talán már szombat esti mérkőzésen megtudjuk. Tomiszlav Szivic, a miskolci tréner szerint csapata felszabadultan játszhat az ETO parkban:

„Győrben egy olyan mérkőzés vár ránk, ahol nincs veszteni valónk, viszont sokat nyerhetünk. A Győr jó csapat magyar szinten, de a Bajnokok Ligája mérkőzésen azt is láthattuk, elájulni nem kell tőlük. A Diósgyőrnek – ide értve a szurkolókat, a klubot és a várost is – mindig a dobogó kell, hogy a célja legyen, de a realitás most más. A realitás, hogy az első nyolcban végezzünk, de ez nem azt jelenti, hogy adott esetben ne tennénk meg mindent a dobogóért. A foci csapatsport, ami azt jelenti, hogy a csapatnak szó szoros értelmében csapatnak kell lennie. Hiába van két-három jó játékos, az önmagában semmit nem ér. Viszont, ha a csapat működik, akkor az kiemeli az egy-két jó játékost.”

Győri ETO – Diósgyőr, 21 ó (m2, élő)

Győr, ETO park, vezeti: Erdős József

Ajánlott videó

Olvasói sztorik