Foci

Drámai tizenegyespárbaj után döntős Spanyolország

spanyol válogatott (spanyol válogatott, fernando torres, santi cazorla, )
spanyol válogatott (spanyol válogatott, fernando torres, santi cazorla, )

A Konföderációs Kupa második elődöntőjében a spanyolok megszenvedtek az olaszok ellen: a világ- és Európa-bajnok csak tizenegyesekkel jutott tovább.

Fotó: AFP

Az már szerda este biztossá vált, hogy a házigazda brazilok ott lesznek a fináléban, esélyeshez méltóan, ugyanis Uruguayt búcsúztatták a legjobb négy között.

A másik elődöntőben megismétlődött a 2012-es Európa-bajnokság döntője, hiszen az olaszok ismét szembekerültek a világbajnok spanyolokkal. Sok jóra nem számíthattak az itáliaiak szurkolói, hiszen Cesare Prandelli együttese meglehetősen felforgatott felállásban állt ki a sok sérülés miatt.

Azonban bármennyire papírforma lett volna a könnyed spanyol siker, nem ez lett a vége, hiszen az olaszok akár már az első félidőben is több gólt szerezhettek volna: a fehérmezesek nagyszerű kontrákat vezettek és többször is ziccerbe kerültek, de végül nem rezzent meg a háló. Ezzel szemben a másik oldalon csak Fernando Torresnek volt egy komoly lehetősége, és a számok is az olaszok mellett szóltak: bár a La Roja jóval többet birtokolta a labdát, 9-2 volt a kapuralövési arány Gilardinóék javára.

A szünet után enyhült az iram, a spanyolok játszották megszokott focijukat, de nem tudták zavarba hozni Buffont. A második 45 perc során jóval kevesebb lehetőség adódott a támadók előtt, a meccs hajrájához közeledve pedig mindkét alakulat visszavett, és beletörődött a hosszabbításba.

A ráadás elején Giaccherini kiszorított helyzetből a jobb kapufát lőtte telibe, ennek ellenére viszont a spanyolok voltak kezdeményezőbbek. Öt perccel a hosszabbítás lefújása előtt Xavi tüzelt távolról, Buffon pedig csak a kapufára tudta tolni a játékszert, majd Jesus Navas éles szögből talált majdnem be.

A végjátékban Buffon és Casillas került az előtérbe, hiszen csak a tizenegyesek döntöttek: az első párban Candreva rögtön Panenka-büntetővel kezdett, Xavi pedig izomból bevarrta a labdát. A folytatásban sem az olaszok  – Aquilani, De Rossi, Giovinco, Pirlo, Montolivo -, sem a spanyolok – Iniesta, Piqué, Ramos, Mata, Busquets – nem hibáztak, így végül a hetedik kör döntött: Bonucci csúnyán fölé bombázott, míg Navas belőtte, így a spanyolok jutottak be a Konföderációs Kupa döntőjébe.

Eredmény – Konföderációs Kupa, elődöntő

Spanyolország – Olaszország 0-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0) – tizenegyesekkel 7-6

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik