Foci

Drámai hajrában BL-győztes a Bayern München

bayern münchen (bayern münchen, frank ribéry, )
bayern münchen (bayern münchen, frank ribéry, )

A német házi döntőt a Bayern München 2-1-re nyerte meg. Arjen Robben a 89. percben szerezte a győztes találatot.

A két együttes idén ötödször találkozott egymással, és a Dortmund számára a visszavágás volt a cél, hiszen egyszer sem a sárga-feketék felé billent el a mérleg nyelve. Persze a dortmundiak a legfontosabb összecsapáson akartak ünnepelni, de ez nem jött össze, hiszen Arjen Robben másképp gondolta a forgatókönyvet.

A találkozót egyébként jobban kezdte a Borussia, szinte a kapujuk elé szögezték a Bayernt, számos helyzetet kidolgoztak, mégsem tudtak a kapuba találni, köszönhetően Neuer remeklésének. A játékrész második felében aztán felébredtek a bajorok, és Weidenfellernek is adtak munkát bőven, de a két hálóőr tartotta a 0-0-s állást.

A szünet megtörte a felek lendületét, hiszen sokkal fásultabban kezdték a második etapot, ugyanis az iramra nem panaszkodhattunk, de a lehetőségek elmaradtak.

A 60. percben aztán előnyt szerzett a Bayern: Robben remekül vitte le a labdát az alapvonalig, majd a kapujából kimozduló Weidenfeller lába mellett középre gurított. Az érkező Mandzukicnak annyi volt a feladata, hogy közelről a hálóba passzoljon, és ezt meg is tette (0-1).

A bekapott gól nem fogta vissza a Dortmundot, ennek a gyümölcse pedig az egyenlítés lett, hiszen Dante mellbe rúgta Reust. A büntetőt Gündögan magabiztosan értékesítette (1-1).

Amikor fejben talán már a hosszabbításra készültek a csapatok, Robben ismét főszereplővé vált: Ribery egy előrevágott labdát megtartott a tizenhatos vonalánál, majd a második hullámban érkező hollandhoz passzolt, sarokkal. Robben lendületből tovább vitte a játékszert, és Weidenfeller mellett a gólvonal mögé gurított (1-2).

A Bayern München így 2001 után ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját, míg a Borussia Dortmundnak a Bundesliga után a BL-ben is be kell érnie az ezüstéremmel. A helyzet kísértetiesen hasonlít a Bayer Leverkusen 2001-2002-es szezonjára, amikor a gyógyszergyáriak a BL-ben, a Német Kupában és a német bajnokságban is a második helyen zártak.

Eredmény – Bajnokok Ligája, döntő

Borussia Dortmund – Bayern München 1-2 (0-0)
London, Wembley Stadion, vezette: Nicola Rizzoli (olasz)

Gólszerző: Gündogan (68.) illetve Mandzukic (60.), Robben (89.) 

Borussia Dortmund: Weidenfeller – Schmelzer, Hummels, Subotic, Piszczek – Gündögan, Bender (Sahin, 91.) – Grosskreutz, Reus, Blaszczykowski (Schieber, 91.)- Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp.

Bayern München: Neuer – Alaba, Dante, Boateng, Lahm – Schweinsteiger, Javi Martinez – Ribery (Luiz Gustavo, 91.), Müller, Robben – Mandzukic (Gomez, 93.). Vezetőedző: Jupp Heynckes.

Sárga lap: Grosskreutz (73.) illetve Dante (29.), Ribery (73.)

 

Vége! Bajnokok Ligája győztes a 2012-2013-as szezonban a Bayern München!

93. PERC: Elvileg letelt a hosszabbítás is. A cserék és a gólöröm miatt vélhetően pár percet még rátesz Rizzoli.

89. PERC: ISMÉT ELŐNY A BAYERN MÜNCHENNÉL!!! Ribery sarokkal tett le egy labdát a lendületből érkező Robben elé. A holland Subotic mellett eltolta a bőrt, majd a kimozduló Weidenfeller mellett a kapuba passzolt 1-2!

87. PERC: Meccslabdát hagyott ki a Bayern! Lahm középre lőtt labdáját Müller átlépte, majd Schweinsteiger kapásból lőtt, de Weidenfeller szögletre mentett.

85. PERC: Nagyon úgy tűnik, hogy döntetlennel zárul a 90 perc, bár a játékban benne van, hogy születik még gól.

79. PERC: Boateng megint kapott egyet. Lewandowski aljas módon rálépett a földön fekvő bokájára, nem is csoda, hogy fáj Boatengnek.

76. PERC: Szép akció végén Müller készítette le a labdát Alabának. A védő nem tétovázott, rögtön rászúrta, Weidenfeller a levegőben úszva védett.

72. PERC: MI MARADT KI!!! Müller jól tolta el Weidenfeller mellett a labdát, majd az üres kapu felé passzolt. A labda már majdnem bent volt, de Subotic az utolsó pillanatban becsúszva mentett! Hihetetlen jelenet!

68. PERC: EGYENLÍT A BORUSSIA DORTMUND! Gündogan vágta be a büntetőt. Ez az első gólja az idei BL-kiírásban, mikor ha nem most! 1-1!

67. PERC: TIZENEGYEST KAP A DORTMUND! Reus levette a labdát a tizenhatoson belül, Dante pedig lényegében mellbe talpalta.

63. PERC: Most kell igazán nyomnia a Dortmundnak. Van fél órájuk az egyenlítésre, vagy a fordításra.

60. PERC: VEZET A BAYERN MÜNCHEN!!!! Robben vitte le a labdát az alapvonalig egy nagyszerű passz után, majd Weidenfeller lába mellett cenrezett. A középen érkező Mandzukicnak csak közelről a hálóba kellett passzolnia! 0-1!

58. PERC: Most jobb a Bayern. Az első félidő fordítottját látjuk. Egy szöglet után Mandzukic bólintott, de pontatlanul, így Weidenfelleré a labda.

57. PERC: Boateng most az arcát fájlalja. Ez nem az ő napja.

54. PERC: Még mindig nincs kapuralövés a második félidőben. Ettől függetlenül hogy egyik, hol másik csapatnál van a labda, szóval az iramra nem lehet panasz.

50. PERC: Nem indult olyan lendületesen a második felvonás, mint az első. Lüktet a meccs továbbra is, de most nincsenek helyzetek.

46. PERC: Elkezdődött a második félidő. Csere egyik oldalon sincs.

A hírek szerint Boatengnek csípősérülése van, mégis vállalja a játékot a második félidőre.

45. PERC: Nincs hosszabbítás, pont 45 percnyi játék után vége az első félidőnek. Gól egyenlőre nincs, gólhelyzet viszont annál több.

43. PERC: Sokáig nem történt semmi, most viszont Robben lőtte bele a labdát Weidenfellerbe! Kiegyenlítődtek az erőviszonyok!

37. PERC: Robben tört be a tizenhatoson belülre, majd Subotic mellett csinált volna egy cselt, ez már nem jött be, így megelégedett egy szöglettel. A sarokrúgás után Müller fejelt mell.

35. PERC: Lewandowski és Neuer csatáját ismét a kapus nyerte. A lendületből kicsit visszavett a Dortmund, de még így is ők a veszélyesebbek.

Fotó: MTI/EPA

33. PERC: Boateng a lábát húzza, elképzelhető, hogy hamarosan le kell cserélni.

30. PERC: Megint Weidenfeller! Ezúttal Robben helyzeténél hárított! Jó a meccs!

26. PERC: WEIDENFELLER!!! Mit mentett! Mandzukic az ötösről bólintott, a dortmundi kapus pedig épphogy a felső lécre tudta ütni a játékszert!

25. PERC: Lewandowski rángatta meg kicsit Riberyt, amire a francia szándékos könyökléssel reagált. Lap nem villant, pedig ezért járt volna.

24. PERC: Müller tálalt volna mesterien Mandzukic elé, de elakadt a labda a lábakban.

22. PERC: Ez is szép volt! Bender szúrta rá 16 méterről, de Neuer megfogta a labdát.

19. PERC: Megint Neuernek kellett játékba avatkozni. Ismét szöglet, a labdát a védők kivágták.

18. PERC: Magára talált a Bayern, mos többet van náluk a labda.

15. PERC: Hűha! Reus centerezését Blaszczykowski szúrta rá közelről, megint Neuer mentett, ezúttal bravúrral. Nagyom bekezdtek a sárga-feketék!

13. PERC: Lewandowski könnyen ment le az alapvonalig Boateng mellett, de már nem tudott középre adni. A lengyel gyorsan javított, egy aladott labdát legalább 30-ról küldött rá, Neuer ujjheggyel szögletre mentett.

Mario Götze a lelátóról figyeli jelenlegi és következő csapatát, hiszen sérülés miatt nem lehet ott a pályán.

11. PERC: Blaszczykowskié az első lövés, de nagyon fölé, mellé. Veszélytelen volt.

10. PERC: Momentumai sincsenek a Bayernnek, de tegyük hozzá, hogy a fölény ellenére a BvB sem tud helyzetet kialakítani.

7. PERC: Schmelzer már a második szögletet végezte el, de ez sem vezetett sikerre.

6. PERC: Beragadtak a müncheniek saját térfelükre. A Dortmund már a Lewandowski vonalában letámad, kérdés, meddig bírják tartani ezt a nyomást.

4. PERC: Az első szögletet a Dortmund végezhette el, de a védők tisztázni tudtak.

3. PERC: A Borussia kezdett jobban, többet van náluk a labda, ami azért meglepő.

1. PERC: A Bayern kezdte a találkozót. Mindkét együttes szokásos szerelésében: a bajorok piros-fehérben, a dortmundiak sárga-feketében.

Fotó: MTI/EPA

A főszereplők közben már a játékoskijáróban készülnek a döntőre. Közben két hatalmas címert húztak ki a gyepre. A stadionban természetesen telt ház van. Fantasztikus a hangulat.

Látványos megnyitóval készültek a szervezők. A pályán összecsapott két sereg, az egyik pirosban, Bayern-logós pajzzsal, a másik sárga, Dortmund-címerrel.

Előzetes: A bőrnadrágosok jutottak el simábban Londonba, ugyanis miután megnyerték a csoportjukat az Arsenal ellen egy 3-1-es idegenbeli sikerrel indítottak. Ugyan a londoniak 2-0-ra megnyerték a visszavágót, de a német együttesen érződött: pont annyit ad ki magából, ami a továbbjutáshoz kellett. Ezt követően a Juventust simán ejtette ki a Bayern, majd jött a bombameglepetés, a Barcelonát oda-vissza verve,7-0-s összesítéssel (!) búcsúztatta a München.

A BvB szintén megnyerte a csoportját, majd 5-2-es összesítéssel verte a nyolcaddöntőben a Sahtar Donyecket. A Málaga ellen a kegyeik közé fogadták az égiek a Borussiát, a csapat akár ki is eshetett volna, de Santana utolsó utáni pillanatokban (lesről) szerzett találatával meglett a továbbjutás. Az elődöntőben a Real Madrid ellen maximum csak percekig aggódhattak a dortmundi szurkolóka madridi visszavágó legvégén.

Idén négyszer találkoztak a felek: a bajnokságban mindkét alkalommal 1-1-es döntetlen született, míg a német Szuperkupa fináléjában 2-1-re, a Német Kupa negyeddöntőjében pedig 1-0-ra nyert a München. De a tavalyi Német Kupa-döntőben például nagyon simán nyert 5-2-re a Borussia Dortmund és az sem volt még túl messze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik