Foci

Sir Alex és a magyarok

sir alex ferguson (sir alex ferguson, alex ferguson, )
sir alex ferguson (sir alex ferguson, alex ferguson, )

A Manchester United szezon végén visszavonuló legendája kapcsán igyekeztünk a magyar szálakat összegyűjteni.


Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

Nem könnyű vállalkozás ez, és bizonyára hiányérzet is keletkezik a lista végén, ugyanis Sir Alex páratlanul hosszú karriert futott be menedzserként, elég csak arra gondolni, hogy a Manchester Unitednél 1986 óta ült és rágózott a kispadon (a visszavonulás bejelentésére érkező reakciókat ITT LEHET ELOLVASNI).

Nemzetközi meccsek a magyarok ellen

Első nemzetközi meccsét még az Aberdeen edzőjeként játszotta magyar együttes ellen, 1984-ben, a KEK negyeddöntőjében. Az első meccset 1984. március 7-én 2-0-ra megnyerte az Újpest, a visszavágót viszont 3-0-ra a skót csapat, így ők kerültek a négy közé.

A magyar csapat edzője Temesvári Miklós volt, vele azóta is baráti a viszonya Fergie-nek.

A hazai meccs: Újpest – Aberdeen 2-0

Újpest: Szendrei – Kovács Béla, Kovács József, Tóth Sándor, Steidl, Herédi, Kardos, Kisznyér, Kiss, Törőcsik, Fekete. Vezetőedző: Temesvári Miklós

Aberdeen: Leighton – McKimmie, Miller, McLeish, Rougvie, Strachan (Simpson), Bell, Cooper, Angus, McGnee, Black (Hewitt). Menedzser: Sir Alex Ferguson

Gólszerzők: Kisznyér, Herédi

A Honvéd 1993-ban a BEK-ben találkozott a Manchester Uniteddel. Az első meccsen a Bozsik Stadionban 3-2-re nyert a United, a visszavágón 2-1-re, így kettős sikerrel jutott túl a selejtezőn.

Ez volt egyébként az első angol bajnoki címe utáni első nemzetközi meccse Fergusonnak.

A hazai meccs: Budapest Honvéd – Manchester United 2-3

Honvéd: Brockhauser – Plókai, Bánfi, Csehi, Szabados, Illés, Halmai, Duró (Orosz), Stefanov, Vincze, Hamar. Vezetőedző: Marti Kuusela

Manchester United: Schmeichel – Parker, Bruce, Pallister, Irwin, Keane, Ince, Sharpe, Cantona, Giggs (Phelan). Menedzser: Sir Alex Ferguson

Gólszerzők: Szabados (41.), Stefanov (69.), illetve Keane (9., 43.), Cantona (44.)

A visszavágó magyar gólját Sallói István szerezte.

Videó – Honvéd-United 2-3:

Az újkori labdarúgásunkban máig emlékezetes a Zalaegerszeg és a Manchester United Népstadionban rendezett meccse, amikor Koplárovics Béla a 91. percben betalált az angolok kapujába, világra szóló győzelemhez segítve ezzel Bozsik Péter csapatát.

A visszavágón aztán a United győzött 5-0-ra, de a 2002 augusztusi párharc örökre emlékezetes marad.

A hazai meccs: ZTE-Manchester United 1-0

ZTE: Ilic – Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi, Babati, Ljubojevic, Vincze O., Egressy (Molnár B.), Faragó (Balog), Kenesei (Koplárovics). Vezetőedző: Bozsik Péter

Manchester United: Carroll – Brown, O’Shea, Blanc, Silvestre, Beckham, Keane, Verón, Giggs, van Nistelrooy, Solskjear (Forlan). Menedzser: Sir Alex Ferguson

Gólszerző: Koplárovics (91.)

Videó – Koplárovics Béla gólja:

A Debrecen is megtapasztalhatta, hogy más dimenzió egy angol csapat játékban, magabiztosságban, erőnlétben és technikában.

2005-ben találkoztak a BL harmadik selejtezőkörében. Mindkét meccset 3-0-ra nyerték meg az angolok.

A hazai meccs: DVSC-Manchester United 0-3

Debrecen: Csernyánszki – Vukmir, Éger, Máté, Kiss, Dombi (Szathmári), Böőr (Madar), Sándort T., Halmosi, Kerekes, Bogdanovic. Vezetőedző: Supka Attila

Manchester United: van der Saar – Neville, Brown, Ferdinand, Heinze, Fletcher (Miller), Smith, Scholes (Bardsley), Cristiano Ronaldo, Giggs, van Nistelrooy. Menedzser: Sir Alex Ferguson.

Barátságok és kollegalitás

Jó pár magyar edző elmondhatja magáról, hogy találkozott Sir Alex Fergusonnal. Temesvári Miklóst említettük: ő a 80-as évek óta kapcsolatban áll a legendás trénerrel, szakmai konferenciákon, ünnepségeken találkoztak.

Az edzőképzést sokáig vezető Mezey György is gyakran beszélt a skót nagysággal, és vannak olyan pro licenszes trénerek, akik tanulmányútjaikat a Manchester Unitednél végezték. Legutóbb a Kecskeméti TE korábbi vezetőedzője, Török László találkozott Fergie-vel, vitt is neki egy KTE-mezt.


Fotó: kecskemetite.hu
A képre kattintva galéria nyílik.

Akadnak egyéb nagyságok, akik kezet rázhattak az Öreggel. 2008-ban a magyar vízilabda-válogatott akkori szövetségi kapitánya, a hatalmas Manchester United-drukker Kemény Dénes járt Fergusonnál – épp Temesvári Miklós segítségével.

Megnézte a csapat edzését, majd a Newcastle elleni bajnokit és tisztelete jeléül az általa lőtt szarvasból készített kolbászt vitt neki.

Az Aréna Pláza és Ferguson

Az egykori ügető helyére épült Aréna Pláza tulajdonosi körének tagja volt Sir Alex Ferguson, épp ezért a pláza nyitásakor ő is Magyarországra érkezett.


Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

Az Active Asset Investment Management egyik alapítója a visszavonuló menedzser, ekként érkezett 2007. november 15-én Budapestre. Ebben a cégben egyébként tulajdonos többek között Ryan Giggs, Alan Smith, de a chelsea-s John Terry is.

A cég aztán 2009-ben kiszállt az Aréna Plázából, eladta tulajdonrészét egy másik angol vállalatnak.

Kassai Viktor a BL-döntőn

2011. május 28-án a Barcelonával játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét a United. A spanyolok 3-1-re nyertek, a meccset Kassai Viktor vezette. Segítői Erős Gábor, Ring György, Fábián Mihály, Bognár Tamás, Vad István és Kispál Tamás voltak.

A találkozó után jó kritikákat kapott a magyar játékvezető, igaz, az angolok gólja előtt leshelyzetet is lehetett volna ítélnie. Két alkalommal is kezezésgyanús szituáció történt a 16-oson belül, egy itt, egy a másik oldalon, de egyik alkalommal sem kereste a kéz a labdát a magyar spori szerint. Ferguson nem emelt szót Kassai ellen.

Puhl nagy hibája a Manchester United-Feyenoord meccsen

Természetesen a 90-es évek egyik, ha nem a legjobb játékvezetője, Puhl Sándor is vezetett meccset Ferguson Manchesterének.

A legemlékezetesebb az a találkozó, amelyen olyan hibát követett el, amely után fél évig nem kapott feladatot az UEFA illetékeseitől. 1997. november 5-én a Feyenoord játékosa, Paul Bosvelt brutálisan megrúgta Dennis Irwin térdét. Az esetet látta Puhl Sándor is, de nem ítélt semmit a holland ellen, sőt, a meccs utáni jelentésében sem tett róla említést.

Videó – a szabálytalanság 6:46-nál:

2007-ben szakmai konferencián Budapesten

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke hívta meg egy konferenciára a fővárosba a legendát.

Ferguson meg is tartotta előadását, majd várta, hogy a magyar edzői kar kérdezzen tőle. Nos, senki nem tette ezt meg, ellenben autogramot bőszen kértek a mestertől.

Aranylabda Puskás Ferenc feleségének


Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

A látogatás alatt volt ideje arra Sir Alexnek, hogy felkeresse Puskás Ferenc özvegyét, akinek egy Aranylabdát ajándékozott tisztelete jeléül.

A Régi Sipos Étteremben találkozott a magyar labdarúgás nagy alakjaival is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik