Foci

Az EU tájékozódni akar a foci és az állami pénzek kapcsolatáról

huszezer-forint(960x640)(1).jpg (forint, húszezer, húszezer forint, )
huszezer-forint(960x640)(1).jpg (forint, húszezer, húszezer forint, )

Az Európai Bizottság közelebbről meg nem nevezett forrásból információkat kapott arról, hogy több európai ország több fociklubja is tiltott állami támogatásban részesülhetett.

A bruxinfo.hu információi szerint a Real Madrid egyike azoknak az európai focikluboknak, amelyek a gyanú szerint tiltott állami támogatásban részesülhettek. A Bizottság egyelőre csak tájékozódik az ügyben.

„A Real Madrid is az érintettek közé tartozik” – erősítette meg a lapértesülést Antoine Colombani, a testület illetékes szóvivője, aki ugyanakkor nem kívánt elárulni további neveket. Annyit azonban elmondott, hogy a bejelentés több ország, több klubját érinti, de egyelőre nem született döntés a hivatalos vizsgálat elindításáról. Hogy ez a hír mennyiben érinti – ha egyáltalán – a magyar labdarúgás finanszírozását azt egyelőre nem lehet tudni.

Tény, országunkban nem beszélhetünk piaci alapú labdarúgásról, de nyilván sportfinanszírozásról sem. A pályák – az egyetlen ETO Park kivételével -, a sportcsarnokok állami vagy önkormányzati kézben vannak. A klubok költségvetésének kiszámíthatóbb része önkormányzati támogatáson, ergo adóforinton alapul.

A csapatsportoknak nyújtott TAO (Társasági Adó) kedvezményről – ami ma már a csapatjátékokon kívül az egyéni sportágaknak is mentőövet, leheletnyi pozitív elmozdulást jelentett az elmúlt évtízedek alulfinanszírozásához képest -, a Magyar Televízió Zrt. színrelépéséről – az árfelhajtásról az MLSZ Liga által birtokolt közvetítési jogok megvételében – már nem is beszélve.

Tény az is, ha mindezek nem lennének, manapság nem beszélhetnénk veszprémi, győri kézilabda, Videoton EL vagy éppen olimpiai stb. sikerről, összességében magyar sportról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik