Foci

Elhoztunk egy pontot Isztambulból

török magyar (török-magyar, törökország, magyar válogatott)
török magyar (török-magyar, törökország, magyar válogatott)
Eredmény – világbajnoki selejtező, 6. forduló:

Törökország – Magyarország 1-1 (0-0)

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, vezette: Mazic (szerb)

Törökország: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Haszan Ali Kaldirim – Nuri Sahin (Koyuglu, 89.), Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 67.), Umut Bulut (Erding, 80.) – Burak Yilmaz. Szövetségi kapitány: Abdulah Avci

Magyarország: Király – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, a szünetben), Mészáros, Kádár – Varga, Pintér – Koman, Hajnal (Böde, 67.), Dzsudzsák – Szalai (Elek, 78.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Gólszerzők: Yilmaz (63.), illetve Böde (70.)

Sárga lap: Bekir Irtegün (59.), Yilmaz (87.), illetve Varga (47.), Dzsudzsák (57.), Böde (75.), Király (93.)

A csoportban:

Észtország – Andorra 2-0
Hollandia – Románia 4-0

Az állás:

1. Hollandia 18 pont
2. Magyarország 11 pont
3. Románia 10 pont
4. Törökország 7 pont
5. Észtország 6 pont
6. Andorra 0 pont

Egervári Sándor a mérkőzés után így nyilatkozott a Magyar Televíziónak:

“Ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk. Egy katlanban vívott küzdelmesmeccset a csapat. A törökökkel szemben futott versenyben előnybe kerültünk. Végig nagy nyomás volt rajtunk, agresszív volt a csapat, nem tudtuk megtartani a labdát. A játékvezető is a közönséget akarta kiszolgálni. Ez egy fontos pont számunkra, de Bukarestben és Amszterdamban bravúr kell. Második helyen fordulunk az őszi hajrára.”

Abdualh Avci, a törökök kapitánya így értékelt:

“Minden volt a pályán, amit látni akartam. Küzdöttünk, támadtunk, nyomást gyakoroltunk az ellenfélre, agresszívek voltunk, gólt is szereztünk. Sajnos, a rivális egy lecsorgó labdából egyenlített, ennek ellenére büszke vagyok a játékosaimra, mert jól és a megbeszéltek szerint futballoztak. Kevés esélyünk maradt a továbbjutásra, de bízunk benne, hogy ki tudjuk használni”.


A magyar válogatott egy apró lépést tett azért, hogy versenyben maradjon a továbbjutást jelentő második pozíció megszerzéséért. A törökök nem tudtak felzárkózni a mieinkre a tabellán, ez mindenképp pozitív.

Ugyanakkor a románok ellen elhullajtott két ponttal együtt sokkal édesebb lenne a nyár (a selejtezők ősszel folytatódnak). A keddi meccsen szinte alig volt a magyar csapatnál a labda, Szalai Ádám elöl egymaga nem tudta megtartani a játékszert, függetlenül attól, hogy segítettek-e neki vagy sem.

A mieink Vanczák révén nagy helyzetet alakítottak ki az első félidőben, a másodikban pedig Böde beállásával lettünk veszélyesebbek. Éppen ő egyenlítette ki a védelmi megingás után született török gólt.

A vége meleg volt, de megmaradt a döntetlen. Folytatás szeptemberben, Bukarestben, a Hollandiában 4-0-s vereséget szenvedő románok ellen.

Élő, szöveges közvetítésünk az alábbiakban olvasható!

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

SÁRGA LAP 93’
Király
Időhúzásért.


93. PERC: Hamit Altintop lőtte a magasba.

91. PERC: 4 perc hosszabbítás.

90. PERC: Rombolunk.

CSERE 89’
Törökország
Sahin helyett Koyuglu.


87. PERC: A magyar szöglet után kifelé pattant a labda, Kádárt eltalálta Altintop. Ápolni kellett. Yilmaz reklamálásért kapott sárgátt aztán.

SZÖGLET 87’
Magyarország
Dzsudzsák ívelte be.


85. PERC: Altintop lőtt 30-ról, Király ölébe.

84. PERC: Arda Turan ívelte be a labdát a kapu elé, Király elcsípte.

82. PERC: Elkezdte a nyomást a hazai csapat. A 8. török szöglet előtt a kapu torkában csúszott el két hazai játékos is, a labda valahogy kikerült a dzsumbulyból.

80. PERC: Tíz perc van hátra. Még bármi benne van a pakliban.

CSERE 80’
Törökország
Bulut helyett Erding.
CSERE 78’
Magyarország
Szalai helyett Elek.


77. PERC:
Nagy magyar helyzet! Előbb Böde lőtt kapura, majd a magyar szöglet után Guzmics egyedül fejelt, alig mellé!

76. PERC: Arda Turan úgy ment el a jobb oldali védőink mellett, mint a pinty. Király paskolt bele a beadásba, nagyon kellett.

SÁRGA LAP 75’
Böde, Magyarország
Könyöklésért.


74. PERC: No, felgyorsultak az események, egy szép és egy szerencsés góllal ismét egyenlő.

70. PERC: EGYENLÍTETT MAGYARORSZÁG! Kádár adta be a labdát a bal oldalon, a 16-ossal egy vonalban, a belső török védők, leginkább Kaya bizonytalankodtak, Böde ott termett a kapu előtt, és bekotorta a játékszert 3 méterről! 1-1!

GÓÓÓL 70’
Böde, Magyarország
Résen volt a kapu előtt.
CSERE 67’
Törökország
Hamit Altintop a pályán Potuk helyén.


68. PERC: Sahin lőtt messziről egy szabadot, azért Királynak le kellett húzni, a ficakba befért volna.

CSERE 67’
Magyarország
Hajnal helyett Böde a pályán.


63. PERC: Vezet Törökország! Arda Turan ívelte be a 16-oson belülre a labdát a bal oldalról, emelkedett Burak Yilmaz, és szép mozdulattak a kapuba fejelt! 1-0!

GÓÓÓL 63’
Yilma, Törökország
Fejjel vette be a kaput.


60. PERC: Próbálkozott a magyar válogatott a hazai 16-oson belül, de nem voltunk elegen, és nem volt elég erőszakos a passzolgatás.

SÁRGA LAP 59’
Bekir Irtegün
Visszahúzásért.


A 12. percben megszerezte Hollandia a vezetést a románok ellen. Van der Vaart lőtte.

SÁRGA LAP 57’
Dzsudzsák
Reklamálásért.


56. PERC: Yilmazt egyedül hagyta a magyar csapat, de a jobb oldalon érkező klasszis lövésébe éppen beleért Kádár. Nagy mentés volt.

55. PERC: Szép magyar kontra, pocsék befejezés: Hajnal-Szalai-Dzsudzsák volt a labda útja, a Dinamo Moszkva légiósa balról visszapasszolta középre a labdát, érkezett Hajnal, de eltörte a labdát.

Tíz perce megy már a holland-román, egyelőre 0-0.

54. PERC: Yilmazt nem nagyon tudtuk tartani a középpályán, 22 méterről lőtt, fölé.

51. PERC: Képtelen megtartani a labdát a válogatott…

50. PERC: Mészáros fejelt ki egy beadást, nagyon kellett.

48. PERC: Vargát egyszerűen fellökte Arda Turan, ehhez képest a törökök jöhettek szabadrúgással a 16-os oldalvonaláról. A lövés elsuhant a kapu előtt, nem ért bele senki.

SÁRGA LAP 47’
Varga
Arda Turan ment neki, semmi nem volt.


46. PERC: Egy petárda robbant a stadionban, kérdés, kit ráz fel.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Törökország
Elindult a második félidő.


Kényszerű csere a szünetben, Korcsmár megsérült, Guzmics a mélyvízben, még akkor is, ha ez már a második meccse a válogatottban.

CSERE a szünetben’
Magyarország
Korcsmár helyett Guzmics a pályán.


Hamarosan kezdődik a második játékrész, a magyar csapatnak meg kell tudnia tartania a labdát, ha valamit akar kezdeni, ellenkező esetben vereség lesz a vége. Szalait nem tudja a csapat használni elöl, Király szerencsére nagyon magabiztos a kapuban.

Vége az első félidőnek!

45+1. PERC: Yilmaz lerázta Mészárost, majd lőtt, Király szögletre mentett. A sarokrúgás után Király lehúzta a labdát.

45. PERC: Egy perc hosszabbítás!

44. PERC: Ismét egy hazai helyzet, Király elképesztő bravúrral ért bele az estében leadott lövésre. Óriási nyomás a félidő végén a magyar csapaton.

42. PERC: Hihetetlen nagy hazai ziccer! Potuk 4 magyar védő között szlalomozott el, Király állt vele szemben, ellőtte mellette, a labda elsuhant a gólvonal előtt!

39. PERC: Nagy török helyzetek! A hazai szöglet után Király nem tudta megfogni a labdát, elesett, még szerencse, hogy Inan lövése elakadt a blokkban. Ismételhetett a túloldalról Yilmaz, de eltekerte a bal oldali kapufa mellett a lasztit.

Ápolás 35’
Elkerülhető ütközés.
Hajnal megy neki Kivrak kapusnak.


34. PERC: Miénk volt eddig a legnagyobb helyzet, de nem tudjuk hosszan megtartani a labdát.

30. PERC: Dzsudzsák lőtt messziről egy gyors támadás végén, de esélye sem volt. Két percre rá Nuri Sahin lőtt, de eltörte a labdát.

27. PERC: Arda Turantól az utolsó pillanatban vette el a labdát az ötösön Korcsmár.

A csoport másik mérkőzésén Észtország 2-0-ra verte Andorrát.

25. PERC: Aztán jött egy magyar szöglet is, majd egy török kontra, amelynek végén Vargával szemben szabálytalankodott Yilmaz.

24. PERC: Hihetetlen magyar helyzet! Hajnal adta be a szabadrúgást a térfél közepéről, Vanczák fejelt, Kivrak nagy bravúrral védett, a védő aztán ismételt, de lövése Kivrak lábáról a felső lécre pattant. A mindenit!

23. PERC: Szalai vesztette el a labdát, amely után jöhetett a török kontra, Potuk lőtt, alig mellé-fölé.

Szalainak eddig nagyon nem megy – Fotó: MTI

21. PERC: A török 16-os előtt passzolgatott a magyar csapat, Varga próbálkozott beadással, de Kivrak lehúzta a labdát, mert nem érkezett senki a bal oldalon és a kapu előtt sem.

20. PERC: Végre adogattunk négyet. Koman adta szépen Szalainak a labdát a 16-oson belülre, de a Mainz légiósa csak elesni tudott és arrébb kotorni a lasztit.

17. PERC: Nagy hazai helyzet! Bulut kapott labdát, nem volt lesen, Király kifutott a kapujából a 16-os bal oldalához, de a hazai középpályás végül mellélőtte a labdát.

15. PERC: Valamelyest kijöttünk a szorításból. Szalai nem tudja viszont megtartani a labdát. Erőszakosak a törökök.

12. PERC: Aztán jöhetett a harmadik is, Arda Turan lőtte Varga hátára a labdát, onnan ment ki a játékszer. Sok mindent dobálnak közben a török drukkerek a pályára.

SZÖGLET 11’
Törökország
Kádár mentett Yilmaz elől.


10. PERC: Potuk nagyon könnyen ment el három magyar mellett, de a beadása nem sikerült. Dzsudzsák szinte azonnal indította volna Szalait, de gyors labdaeladás lett a vége.

8. PERC: Természetesen a Galata sztárját, Yilmazt keresik a labdával, utóbb meg is találták, de lesen állt a Real Madrid által is állítólag figyelt csatár.

Messze nincs telt ház, ahogyan azt várta a török szövetség is.

5. PERC: Szalaihoz került a labda a kaputól 24 méterre, gyorsan lőtt is a támadó, de ez csemege volt Kivraknak.

5. PERC: Az első 5 percben másodpercekre volt nálunk a labda.

2. PERC: Gyorsan eljutott a szögletig a hazai csapat a jobb oldalon: a beívelés után Potuk fejesét könnyedén fogta Király.

SZÖGLET 1’
Törökország
Kádárral szemben harcolták ki.


1. PERC: A mieink kezdték a játékot. Esik az eső a stadionban.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Magyarország
Elkezdődött a meccs.


Némi meglepetésre nem kezd Volkan kapus és Hamit Altintop sincs ott a kezdőcsapatban a törököknél. A magyar kapitány
egy helyen változtatott a románokhoz képest: Szabics helyett Varga a pályán.

Már a pályán a csapatok, a Fenerbahce stadionjában hangos fütty a magyar himnusz ideje alatt.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

Amíg nem, egy kis Isztambul:

A magyar labdarúgó-válogatott nagy lehetőséget szalasztott el a Románia elleni pénteki mérkőzésen, miután csak egy pontot szerzett egyik közvetlen riválisa ellen (2-2).

Akkor zárt kapuk mögött rendezték a találkozót, most viszont az 51 ezres isztambuli Sükrü Saracoglu Stadionban fogják, így rendkívül magas hőfokú meccsre számítunk.

Már csak azért is, mert a legutóbb Andorrában 2-0-ra győző, de sok sebből vérző hazaiaknak ez az egyik utolsó lehetősége lesz annak bizonyítására, hogy versenyben lehetnek a második hely megszerzésére.

Jelenleg négy pont a hátránya a törököknek a román és a magyar csapat mögött, de egy győzelemmel a mieink nyakára tudnának jönni.

Egervári Sándor szerint is ők vannak lépéskényszerben. Szerintünk mi is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik