Foci

Káosz Egyiptomban: felgyújtották a fociszövetség székházát

egyiptom (egyiptom, port szaíd, )
egyiptom (egyiptom, port szaíd, )

Egy olyan klub drukkerei rohanták meg és gyújtották fel a kairói székházat, amely érintett a tavalyi, port-szaídi futballkatasztrófában, és az ügyben szombaton született bírósági ítéletben.

Az elsőfokú ítéletet a port-szaídi bíróság hozta meg januárban a 74 halálos áldozattal járó tragédia ügyében.

A szombati másodfokú ítélethirdetésben – amelyet élőben közvetített egy televízió – a kairói bíróság vezetője megerősítette, hogy a szóban forgó 21 vádlottat kötél általi halálra, további öt vádlottat pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélnek. Az összesen 73 vádlott közül többeket hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítéltek, 28 embert pedig felmentettek.

Az elítéltek között van két magas rangú rendőr, akiket 15-15 évi szabadságvesztésre ítéltek, hét rendőrt viszont felmentettek.

A rendőrök felmentése miatti fölháborodásukban az al-Ahli csapat több száz drukkere megrohanta és felgyújtotta Kairóban az egyiptomi labdarúgó-szövetség székházát és egy közelben található rendőrségi klub épületét. A tüzeket a riasztott tűzoltók és helyi lakosok eloltották.

2012 februárjában tömegverekedés tört ki a tengerparti városban az al-Ahli és az al-Maszri mérkőzése után szurkolók, játékosok és biztonsági őrök között. Sokakat agyontapostak, vagy leestek valamilyen magaslatról. Csaknem ezer ember megsebesült. A megszületett ítéletek ellen még mindig lehet fellebbezni, és végül jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb vallási hatóságának.

Videó – képek a reakciókról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik