Foci

Weisz Árpád az olasz labdarúgás rasszizmus elleni jelképe

Internazionale (Internazionale)
Internazionale (Internazionale)

Egy magyar edző előtt borul le Milánó és Bologna.

Weisz feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.

A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzője emlékének szentelik. A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen és a kampány jelképévé Weiszt választották, ahogy az a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott.

Pro Patria

A kampány ötlete az AC Milan-Pro Patria felkészülési mérkőzés botránya után született. Az olasz negyedosztályban szereplő Pro Patria egy zárt kapus meccset és pénzbüntetést kapott szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozó félbeszakadt, mert a Milan játékosai levonultak a pályáról.

Az Internazionale-Bologna mérkőzés előtt a két csapat vezetősége és játékosai megemlékezést tartanak a milánói stadion Executive-termében, ahol Giuliano Pisapia milánói és Virginio Merola bolognai polgármester kicseréli a Weisz feliratú mezt. A megemlékezésen részt vesz a két város sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul.

Kora Mourinhója

“Weisz nemcsak a labdarúgásban volt rendkívüli, élete egyetemes üzenet a rasszizmus, idegengyűlölet, diszkrimináció elleni küzdelemről” – hangoztatta Fausto Viviani, a bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője. Viviani bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmusmentes olasz labdarúgásért.

“Weisz kora labdarúgásában az volt, mint ma Mourinho” – fogalmazott Calo Caliceti, a Bologna sajtófelelőse.

A Weisz nevében indított kampányt több ismert olasz sportújságíró támogatja, köztük Matteo Marani, aki 2007-ben könyvet írt Weisz Árpádról.

A legfiatalabb bajnok

Az 1896-ban Solton született Weisz Árpádot a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként tartják számon, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert. Weisz Árpád a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban – 1930-ban 34 évesen az Internazionale kispadján -, emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekült, majd 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban feleségével és gyermekeivel együtt meghalt Weisz Árpád tiszteletére tavaly januárban, a Meazzáról elnevezett milánói stadionban emléktáblát avattak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik