Foci

Aczél-ügy: a bunda emberi vagy erkölcsi kérdés?

Aczél Zoltán (Aczél Zoltán)
Aczél Zoltán (Aczél Zoltán)

A Nemzeti Sport információja szerint újra dolgozik a bundabotrányba keveredett edző, Aczél Zoltán. Az NB2-ben vitézkedő Szigetszentmiklós adott neki feladatot. A sportlap cikkéből kiderül, edzést tartott, amolyan pályaedzőként és Zoran Kuntics vezetőedző mellett fog dolgozni.

Ahogy Zoran Kuntics is nyilatkozza a sportlapnak: „Amíg valakiről nem bizonyosodik be, hogy bűnös, ártatlannak kell tekinteni.” Ezt elfogadom.

A tények:

1, Aczél Zoltánt 2011 novemberében teátrális körülmények között bilincsben vitték el a Videoton-Haladás Magyar Kupa-meccset követően. Akkoriban ő volt a Hali vezetőedzője. A válogatott pályaedzői posztját is megjárt szakember előzetesbe került. Ezalatt klubja szerződést bontott vele.

2, A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége összhangban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) állásfoglalásával, a maga eszközeit kimerítve, 2011 március elsejétől kizárta a versenyrendszeréből mindazokat, akiket a labdarúgással közvetlenül összefüggő szándékos, közvádas bűncselekménnyel meggyanúsítottak, mindaddig, amíg az eljárást jogerősen meg nem szüntetik velük szemben, vagy a bíróság jogerősen fel nem menti őket. Így bár még az is lehet felmentik, de ettől még jelenleg Aczél is ki van zárva.

3, A szövevényes nemzetközi fogadásicsalás-ügyben az ügyészség várhatóan januárban emel vádat a magyar szálban érintett 42 játékos, edző, játékvezető, menedzser ellen. Az érdekesség kedvéért köztük vannak olyan labdarúgók is, akik egykor szerződésben álltak a Szigetszentmiklóssal is.

Nem ítélkezve Aczél Zoltán felett, mert a magam részéről mindenképpen megvárnám az ügy jogerős lezárását, azért az nem kis fejtörést okoz; hogy dolgozhat az edzőként, aki ki van zárva? Vagy másképp: mit is jelent pontosan a „nem vehet részt az MLSZ versenyrendszerében” kitétel?

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója kérdésemre azt a választ adta, hogy „a magyar labdarúgás versenyrendszerében nem vehet részt, mint sportszakember.”

A józan paraszti észt követve ezek szerint Aczél nem szerződhet se játékosként, se edzőként, se sportvezetőként klubhoz – semmiképp nem tarthat edzést, nem ülhet kispadra. Márpedig ezt teszi, mert nyilván a klub elnöke, Potoczki Tamás megbízta.

A szövetség ugyanis azt nem tudja meggátolni, hogy szaktanácsadóként – ahogy Veresegyházán -,vagy mondjuk kertészként ne szerződjön vele a szigetszentmiklósi klub elnöke. Így Aczélnak kvázi munkaköri kötelessége, hogy edzés közben is jelen legyen és a játékosok nyomában járva visszahelyezze a kirugdosott gyeptéglákat, sőt, akár még szakmai tanácsot is kell adjon, hogyan bikázzon bele a labdába úgy a futballista, hogy az a társat vagy a kaput találja el, ne pedig a fű bánja…

Kuntics azt is nyilatkozta: „Az emberi oldalról közelítettük meg a kérdést.”
Ezt megértve hozzáteszem, erkölcsi és jogszerűségi oldalról is érdemes lenne megvizsgálni az elnök úr döntését…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik