Foci

Reális magyar esély a BL-főtáblára

Bajnokok Ligája (bajnokok ligája, )
Bajnokok Ligája (bajnokok ligája, )

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke komoly változtatásokat tervez a Bajnokok Ligáját illetően, így 32-ről akár 64-re is növekedhetne a részt vevő csapatok létszáma.

Jelenleg 32 együttesből áll az az elittársaság, mely a Bajnokok Ligája főtábláját alkotja. Az angol, olasz, spanyol liga négy-négy együttest delegálhat a sorozatba, a német, francia, orosz trió hármat, míg Magyarországról jelenleg csak a bajnok kezdheti meg a szereplést a selejtezőkben.

Ez a felállás azonban hamarosan változhat, hiszen Michel Platini 64 fősre duzzasztaná a főtáblát, vagyis olyan együtteseknek is megadná a lehetőséget, melyek még sosem kvalifikálták magukat a legjobbak közé.

Ennek értelmében akár hét angol csapatot is találhatunk majd a főtáblán, míg hazánkból akár az első kettő is ott lehet a csoportkörben, ami persze azzal is jár, hogy könnyebb ellenfeleken kell átverekedniük magukat a magyar csapatoknak.

„Folyamatos viták folynak arról, hogy a BL milyen rendszer alapján működjön 2015 és 2018 között. Erről majd csak 2014-ben döntünk, így semmi sincs kőbe vésve” – mondta Platini.

Mégis, az tűnhet a legesélyesebb tervnek, hogy a jelenlegi 32 helyett 64 csapat jut be a csoportkörbe. Már csak azért is, mivel Platini szerint sokat kritizálták a BL-t belterjessége miatt, ugyanis szinte ugyanazok az együttesek alkotják az elitet évről évre.

A gyakorlatban ezt azt jelentené, hogy a legrangosabb európai kupasorozat az Európa Liga szisztémája szerint működne, hiszen az EL-ben 48 klub alkotja a főtáblát. Bár a BL népesebb lenne, de a tervek szerint továbbra is az első kettő jutna tovább, ám ott egy újabb csoportkör várna az együttesekre, majd csak azt követően indulna el az egyenes kieséses szakasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik