Foci

Sousa: Nem rajtunk van győzelmi kényszer

A Videoton folytatná jó sorozatát és a svájci Baselt is megtréfálná Székesfehérváron az Európa Ligában. A találkozó 19 órakor kezdődik.

Ami eddig bejött Európában, az nem működik Magyarországon. Az utóbbi időben ugyanis bukdácsol a Videoton a bajnokságban, Paulo Sousa fiai öt forduló óta képtelenek nyerni a honi pontvadászatban, így csak a hetedik helyen szerénykednek.

Egy újabb kemény hét köszöntött be ugyanakkor Székesfehérváron, ugyanis előbb a Basel, majd a DVSC-TEVA látogat a Sóstói Stadionba. A svájci együttes természetesen az Európa Liga apropóján teszi tiszteletét a koronázó városban. Míg a Vidi a Genk elleni 3-0-s fiaskót egy Sporting elleni csodálatos győzelemmel feledtette, addig az FCB két döntetlennel indított, azaz a csoport második és harmadik helyezettje néz egymással farkasszemet.

Paulo Sousa amondó, hogy továbbra is a többi csapaton van győzelmi kényszer a Videoton ellen, annak pedig természetesen örül, hogy az eltiltott gólvágó, Alex Frei nem áll kollégája rendelkezésére.

„Alex Frei az egyik leggólerősebb játékosa nem csak a Baselnek, de az egész svájci bajnokságnak is. Egy ilyen játékost elkerülni mindig jó dolog az ellenfél számára. Tudjuk, hogy jó játékosok alkotják a Baselt, akik a játék ritmusát is jól szabályozzák. Azonban a feladatunk az, hogy a lehető legjobbat kihozzuk abból, hogy a csoportkörbe jutottunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ellenfelünknél egy hete edzőcsere történt. Ez természetesen nehezíti a felkészülésünket, de szerencsére az övékét is. Reméljük, utóbbi erősen látszódni fog a Basel játékán. Mindentől függetlenül úgy érzem, hogy a csoportban továbbra is a többi csapatnak van győzelmi kényszere ellenünk. Ennek ellenére minket nagyon nehéz legyőzni – főleg itt, a Sóstói Stadionban. A Basel elleni mérkőzésre több időnk volt felkészülni, mint a legutóbbi nemzetközi tétmeccsünkre. Lehetőségünk volt két olyan edzésnapot is tartani, melyen teljes intenzitással tudtunk dolgozni” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón a portugál szakember.

Ahogy a Vidi mestere már utalt rá, a Baselnél valóban edzőcsere volt nemrégiben, Heiko Vogelnek október közepén köszönték meg az eddigieket. A tréner sara a visszafogott bajnoki szereplés mellett az volt, hogy a gárda nem jutott be a Bajnokok Ligája főtáblájára. A klub egykori játékosa, Murat Yakin foglalta el a helyét a kispadon.

„Nagy várakozással nézek a mérkőzés elé. Igyekeztem úgy felkészíteni a csapatomat, hogy jó eredményt érjünk el. Tudjuk, hogy a Videoton erős csapat, amely néhány hete hazai pályán három góllal verte a Sportingot. Feltérképeztük ellenfelünket, és nagy erőkkel készülünk a csütörtöki meccsre. Ebben a csoportban sok minden előfordulhat: minden csapat képes magas színvonalon futballozni, és bárki megverhet bárkit. A mi célunk az, hogy megnyerjük a csoportot, ezért a csütörtöki meccs kapcsán nem gondolkodom sem döntetlenben, sem vereségben, csakis a győzelemben” – mondta Yakin, aki egy Luzern elleni zakóval debütált a Basel trénereként.

Vanczák Vilmos, az FC Sion magyar válogatott védője a napokban adott gyors helyzetjelentést a Baselről a vidi.hu-nak, amelyet erős, ám verhető együttesnek tart: „Az a véleményem, hogyha a Vidi ugyanolyan zártan és fegyelmezetten védekezik majd, mint tette azt legutóbb a Sporting ellen, és a helyzetkihasználása is hasonlóan jó lesz, akkor mindenképp van esélye a fehérvári csapatnak.”

A Videoton mellett szólhat ellenfeleire nézve félelmetes statisztikája: a székesfehérváriak 1989-ben, vagyis 23 évvel ezelőtt kaptak ki utoljára hazai pályán az európai kupaporondon, akkor a skót Hibernian távozott három ponttal Sóstóról az UEFA-kupa első körében. Azóta maximum csak egy döntetlenre futotta a külföldi együtteseknek, köztük a Baselhez hasonlóan svájci Grasshoppersnek is, amely a 2006-07-es idényben 1-1-et játszott itt. Reméljük ez a szép sorozat nem most csütörtökön fog megszakadni.

A mérkőzésen cseh játékvezető működik majd közre Miroslav Zelinka személyében.

A Videoton harmadik csoportmérkőzését október 25-én, csütörtökön 19 órától a STORY4 televízió élőben közvetíti, míg online élőképes közvetítésben honlapunkon, a www.sport24.hu-n is követhetik a találkozót.

(Az online közvetítést az UEFA-jogok értelmében csak Magyarország területéről lehet majd nézni!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik