Foci

Elmaradt a jubileumi spanyol győzelem

A világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyol labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn 1-1-re végzett kedd este a vendég franciákkal.

Amint arról kedden este írtunk, egy utolsó utáni pillanatban szerzett góllal raboltak pontot a gallok a spanyol fővárosból. Egy hosszú sorozat szakadt meg így ibériai oldalról, ugyanis az ibériai együttes ezt megelőzően 24 Eb- és vb-selejtező mérkőzést nyert meg, így ez lehetett volna a jublieumi, 25. diadal.

A madridi Vicente Calderón Stadionban 48 ezer néző előtt rendezett összecsapáson Vicente del Bosque, a házigazdák nemzeti együttesének mestere szerint a fáradtság, a váratlan sérülések és a balszerencse együttesen játszottak közre abban, hogy ezúttal elmaradt a spanyol siker.

“Az első félidőben teljesen ellenőrzésünk alatt tartottuk a meccset, s akár újabb gólt is szerezhettünk volna” – utalt arra a szövetségi kapitány, hogy Sergio Ramos vezető találatát követően még a szünet előtt megduplázhatták volna az előnyt, ha Cesc Fábregas nem hibázza el a tizenegyest. – Ehhez jött hozzá kellemetlen fejleményként David Silva és Álvaro Arbeloa sérülése, s a megszokott csapatszerkezet megbomlott. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, már csak azért is, mert az elmúlt négy évben nem volt senkinek izomsérülése, erre most ketten is emiatt dőltek ki a sorból” – mondta panaszosan a találkozó utáni sajtótájékoztatón a szakvezető, aki ugyanakkor sportszerűen elismerte, hogy a franciák rászolgáltak a döntetlenre.

“Nagyon jól játszottak a második félidőben, több helyzetük is akadt, és az utolsó pillanatig harcoltak az egyenlítésért” – mondta Del Bosque.

Francia kollégája, Didier Deschamps úgy vélekedett, hogy igazságtalan lett volna, ha kikapnak a spanyol válogatottól, amelyet amúgy a világ legjobb csapatának nevezett.

Ami a 25. válogatott siker elmaradását illeti, a spanyol nemzeti együttes a keddi 1-1-gyel bő fél évtizedes szériát zárt le, amely egy Eb-selejtezővel, a lettek felett 2007. szeptember 12-én aratott 2-0-s győzelemmel kezdődött. Azóta mostanáig minden világversenyes kvalifikációs fellépéséről nyertesen távozott a spanyol válogatott, amely a legnagyobb különbségű győzelmeit többek között Svájc (3-0, 2007), Örményország (4-0, 2008), Belgium (5-0, 2009) és Liechtenstein (6-0, 2011) ellen aratta. A “búcsúdiadal” a fehéroroszokkal szemben az elmúlt pénteken 4-0-ra idegenben megnyert vb-selejtező volt.

A már a mérkőzés hosszabbításában, a 95. percben kapott góllal – amelyet az öt perccel korábban csereként beállt Olivier Giroud szerzett pompás fejessel – egy másik nagy sorozatnak is vége szakadt. Jelesül a spanyol kapuvédő Iker Casillas 818 percen át tudta hibátlanul őrizni hálóját. Az előző “csúcsszéria” is az ő nevéhez fűződött: a csapatkapitány a mostani sorozatzárás előtt 708 perccel tartotta a spanyol válogatott előző góltalansági kapusrekordját.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik