Foci

Esterházyt szidták Romániában

Steaua Bukarest (steaua bukarest, mihai stoica, nicolici)
Steaua Bukarest (steaua bukarest, mihai stoica, nicolici)

Esterházy Mártont mint UEFA-ellenőrt támadták Romániában, később a harag átszállt a Romániai Diszkriminációs Tanács magyar elnökére.

„Egy magyar feljelentette a Steauát az UEFA-nál! A Köbenhavn elleni mérkőzés után Esterházy Márton UEFA-ellenőr jelentést tett a Steaua-játékosok és vezetők rasszista megnyilvánulásáról” írja tegnapi számában a román Gazeta Sportuliror internetes kiadása.

A magyar válogatott egykori remek csatára – Esterházy Péter író öccse – valóban UEFA-ellenőrként volt jelen a Steaua Bukarest – FC Köbenhavn Európa Liga (1-0) mérkőzésen, és valóban – ahogy ilyenkor kell – jelentést tett az UEFA felé. A cikk bizonyos Asztalos Csaba információira alapozza állítását. Asztalos a Romániai Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Azt nem lehet tudni, az elnök honnan vette az információt, hiszen tény, a jelentést a találkozót követően zárt elektronikus rendszeren keresztül kell leadniuk az ellenőröknek, ahhoz nem férhet hozzá más. Asztalos azt állítja, az ellenőr által leadott jelentésben az a kifogásolt jelenet szerepel, amikor a Steaua-játékosok és -vezetők a mérkőzés lefújását követően együtt skandálták a közönséggel a következő rigmust: „Mindig allergiásak voltunk és leszünk a cigányokra!” A rigmus persze nem a dán csapat játékosainak szólt, hanem, mint általában, a városi riválisnak. A Rapid Bukarest stadionja ugyanis a város romák lakta területén található.

Ilyen volt az atmoszféra a legutóbbi Steaua-Rapid meccsen.
Mi, labdarúgást szeretők irígykedünk a stadionra, a nézőszámra, a hangulatra…

A rendszeresen megismétlődő eset már az UEFA haragját is kiváltotta. Michel Platini “súlyos intézkedéseket helyezett kilátásba” legutóbbi a román szövetséghez küldött levelében. A levelet több nagy visszhangot kiváltó hasonló eset előzte meg, legutóbb szeptemberben a Steaua és a Rapid közötti bukaresti meccsen.

A román lap ugyanakkor rendkívül korrekten ma két cikkben is foglalkozik a témával. A Gazeta Sportuliror nyomtatott verziójában megszólaltatja Esterházy Mártont, aki elmondta: „Ki az az Asztalos? Három napig voltam Romániában, de nem találkoztam vele. Egyébként én voltam az ellenőr, valóban írtam jelentést, de abban szó sincs rasszizmusról.”

Ettől a pillanattól kezdve a figyelem és a harag Esterházyról átszállt Asztalos Csabára. Catalin Tolontan, a lap szerkesztőja a két írást követő jegyzetében egyenesen azt állítja: „Asztalos minden kétséget kizáróan hazudott.”

Innen már valószínűleg romániai belpolitikai vagy személyes ügyként lehet kezelni az ügyet. Mivel a lap az elmúlt hetek legforróbb témájának nevezi a történetet, egészen biztosan lesz folytatása.

Az Európa Liga mérkőzést követően ekkor lehetett a rasszista jelenet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik