Foci

Mourinho nem sajnálja a Cityt

Kedden rengeteg esemény történt a labdarúgó Bajnokok Ligájában, összegyűjtöttük a legfontosabbakat. A játéknap összes gólja egy helyen.

Soha rosszabb játéknapot, mint amit a Bajnokok Ligája résztvevők kedden este produkáltak. A Real Madrid fantasztikus győzelmet aratott ( ez volt a 100. BL-sikere a klubnak), a PSG és a Málaga lemosta ellenfelét a pályáról, az Arsenal pedig három perc alatt fordított Montpellier-ben. Lássuk a kedd legfontosabb történéseit.

Az A csoportban felfokozott várakozás előzte meg a Paris St. Germain visszatérését a legrangosabb európai kupasorozatba, ami nem meglepő, tekintve, hogy a párizsiak nem kevés pénzt feccöltek a keret megerősítésébe. Érkezett többek közt Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Alex, Javier Pastore és Marco Verratti a közelmúltban, közülük pedig csak a fiatal olasz nem talált be kedden este a Dinamo Kijev ellen. A PSG 4-1-re verte az ukrán gárdát.

„Nagyon boldog vagyok, ugyanis a nyitómeccs sosem könnyű, de nagyon felkészültünk erre a mérkőzésre, a taktikát pedig maximálisan betartottuk. A Dinamo Kijev nem a legjobb csapat a Bajnokok Ligájában, de nem azért nyertünk, mert ők rosszak, hanem mert mi voltunk jók” – értékelt Carlo Ancelotti a lefújás után.

„Az első húsz percben tartottuk a lépést, de azért kaptunk ki, mert a következő tízben csapnivalóan játszottunk. Nem akarok senkit sem külön leszidni, csapatként veszítettünk” – hangzott Jurij Szemin, a Dinamo vezetőedzőjének nyilatkozata.

A csoport másik mérkőzésén bebizonyosodott, hogy a Porto nagyon koncentrál a félidők végén, ez még intő jel lehet a riválisoknak a folytatásra. A portugál sztárcsapat Zágrábban vendégeskedett, a 41. és a 91. percben szerzett góljaival pedig 2-0-ra nyert.

„Bosszantó, hogy az első félidő végén kaptunk egy gólt. A másodikban közelebb jártunk az egyenlítéshez, mint a Porto a második találathoz. Ez a vereség nem roppantja össze a csapatomat, mivel egy nagyon jó együttessel játszottunk, egyéni képességekben is jobbak, ezen felül remekül is játszottak” – mondta Ante Cacic, a Dinamo mestere.

„Idegenben nyertünk, remek rajt volt ez. Megérdemeltük a sikert, mivel mi teljesítettünk jobban a meccs nagy részében. A második gólt már hamarabb is megszerezhettük volna, domináltuk a találkozót és számos helyzetünk is volt” – osztotta meg élményeit a sajtó munkatársaival Vítor Pereira.

A csoport

Dinamo Zagreb – Porto 0-2 (0-1)
gólszerzők: Lucho Gonzalez (41.), Defour (91.)

Paris Saint-Germain – Dinamo Kijev 4-1 (3-0)
gólszerzők: Ibrahimovic (19., 11-esből), Thiago Silva (30.), Alex (32.), Pastore (91.), illetve Veloso (87.)

A B csoportban magyar játékosnak is szoríthattunk, ugyanis az utóbbi időben mellőzött Megyeri Balázs védte a hazai pályán játszó Olympiakosz Pireusz kapuját a Schalke 04 ellen. Honfitársunk végül nem örülhetett pontszerzésnek, a német együttes 2-1-re nyert, pedig Klaas-Jan Huntelaar kihagyott egy büntetőt – igaz már csapata vezetésénél, a 61. percben.

„Ez a kontrasztok mérkőzése volt. Jól kezdtünk és jobbak voltunk a meccs elején, sok helyzetünk is volt, ehhez képest a második félidei gólunk az egyenlítéshez volt elegendő. Meg kell tanulnunk belőni a lehetőségeinket, főleg, ha otthon játszunk. A Schalke belőtte a maga ziccereit, a második góljuk megfogott bennünket, az döntött” – így Leonardo Jardim, a Pireusz trénere.

„Az első percekben akadtak gondjaink, de ha a komplett találkozót nézzük, akkor akár többel is nyerhettünk volna. A végén még volt egy veszélyes helyzetük, de azt megúsztuk. Örülnünk kell, hogy megnyertük a csoport első meccsét” – mondta gelsenkircheni oldalról Huub Stevens.

A kvartett másik mérkőzésén úgy tűnt, hogy a PSG mellett a Montpellier is sikeresen rajtolhat, a francia címvédő ugyanis már a 9. percben vezetett az Arsenal ellen, azonban az Ágyúsok gyorsan fordítottak, majd meg is őrizték minimális előnyüket a lefújásig. Cabella emelése után azért a magasba szökhetett az angolok vérnyomása, a labda azonban a keresztlécen csattant az 55. percben.

„Csalódottak vagyunk, hogy így alakultak a dolgok. Öt percre kihagyott a koncentrációnk egy olyan csapat ellen, mint az Arsenal és ez megbosszulta magát. A második félidőben már úgy játszottunk, ahogy azt én szeretném, de sajnos ráfizettünk az első félidei betlinkre. Van még mit tanulnunk” – mondta René Girard, a Montpellier vezetőedzője.

„Nem volt könnyű dolgunk. Az első félidőben remekül játszottunk, majd a másodikban szenvedtünk, kicsit mintha fáradtak lettünk volna fejben. A szurkolók fantasztikusak voltak, végig a csapatuk mögött álltak, öröm volt itt játszani. Ezért is különösen értékes ez a győzelem” – mondta Steve Bould, Arséne Wenger asszisztense.


B csoport

Montpellier – Arsenal 1-2 (1-2)
gólszerzők: Belhanda (9., 11-esből), illetve Podolski (16.), Gervinho (18.)

Olympiakosz – Schalke 1-2 (0-1)
gólszerzők: Abdoun (58.), illetve Höwedes (41.), Huntelaar (59.)

A C csoportban csupa meglepő eredmény született. Kezdésnek a spanyol Málaga, amelynél a közelmúltban elzárták a pénzcsapot és számos remek játékosától kellett megválnia kiütötte az orosz bajnok Zenit Szentpétervárt. A sokkal pontosabban játszó ibériaiak hármat is kihasználtak a helyzeteikből, 3-0-s győzelemmel debütáltak a BL-ben.

„Sokat léptünk előre a védekezés terén, de ami lenyűgözött, az a játékosaim hozzáállása volt. Isco előtt nagy jövő áll, nem lehet megmondani, hol vannak a határai. A legfontosabb azonban az, hogy nálunk játszik” – mondta Manuel Pellegrini a találkozó legjobbjának választott csatárról, aki kétszer is megzörgette a szentpétervári hálót.

Az AC Milan kapásból egy fájó pontvesztéssel indított, ugyanis a lombardok csak gólnélküli döntetlent játszottak az Anderlechttel. Juhász Roland csereként a 77. percben szállt be a meccsbe.

„Az első félidőben több hibát is elkövettünk. Ez nem a legszebb időszak a klub életében, a szurkolók mindeközben azt várják tőlünk, hogy minden meccsünket megnyerjük. A második félidő elején akadt pár ígéretes helyzetünk, de a gyilkos ösztön ezúttal hiányzott. Ezekben a nehéz időkben nagyon ránk fért volna ez a győzelem” – értékelt elkeseredve Massimiliano Allegri, a Milan trénere.

„A meccs előtt kiegyeztünk volna a pontszerzéssel, nem akartunk nevetség trágyává válni azzal, hogy egy egységet sem szerzünk az elérhető 18-ból. A srácok szívüket-lelküket kitették a pályára, a taktikát maximálisan betartották, a szerzett pont több, mint megérdemelt” – így John van den Brom.

AC Milan 0-0 Anderlecht

C csoport

AC Milan – Anderlecht 0-0

Malaga – Zenit 3-0 (2-0)
gólszerzők: Isco (3., 76.), Saviola (13.)

A D csoportban rendezték az első kör csúcsrangadóját, a spanyol bajnok Real Madrid és az angol első Manchester City csatáját. A találkozóról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, igazi nagybetűs focit láthatott, aki ezt a találkozót választotta. A City kétszer is vezetést szerzett a Santiago Bernabéu Stadionban, ám a Real mindkétszer kiegyenlített, majd Cristiano Ronaldo 90. percben szerzett találatával a győzelmet is megszerezte. A meccsel egy külön cikkben foglalkoztunk bővebben.

„Örülök a győzelemnek és már újra van csapatom. A Real Madrid veszíthet el mérkőzést, mint ahogyan José Mourinho is, de nem úgy, ahogy a Sevilla és a Getafe ellen tettük. A csapatom visszatért, ezt bebizonyították a pályán, ha igazi klasszisok akarnak lenni, ha tisztelik a Real Madrid történetét, akkor ezt a továbbiakban is bizonyítják. Nem csak olyan csapatok ellen, mint a City, hanem minden egyes találkozón. Ha egy kisebb csapat vezetőedzője lennék, beleférne pár zakó, de a Real trénereként nem. Nem érdemeltünk vereséget, ez egy nagy győzelem egy erős ellenfél ellen. Nem sajnálom a Manchestert, ez a labdarúgás és mi diadalmaskodtunk – megérdemelten” – mondta a sajtótájékoztatón José Mourinho.

„Csalódottak vagyunk. Az első félidőben nem játszottunk jól, a másodikban pedig kettőt is lőttünk, 2-1-nél azonban jobban oda kellett volna figyelnünk. Nem akarom még egyszer ezt a fajta védekezést látni a részünkről. Szerintem a többi csapat is ki fog itt kapni” – így Roberto Mancini.


A bajnokok csoportjában a német és a holland címvédő, a Borussia Dortmund és az Ajax is találkozott egymással. A meccsen egy gól döntött, azt Lewandowski szerezte a 87. percben.

„Hihetetlen meccs volt! Végig intenzív volt a játék, köszönhetően annak is, hogy az ellenfelünknél számos tehetséges labdarúgó focizik. Ha egy kis teret hagytunk nekik, máris veszélyes lett a játékuk. Mi azonban jól védekeztünk, majd a győztes gólt is belőttük a végén. Végig hittem a három pontban, annak ellenére is, hogy számos helyzetet kihagytunk az elején. Lewandowski remek munkát végzett” – mondta Jürgen Klopp.

„Nálunk volt többet a labda. Oké, ők veszélyesebben játszottak, de mi sem álltunk be bekkelni. Meg volt rá a lehetőségünk, hogy akár három gólt is szerezzünk. Azt kértem a meccs előtt, hogy a saját stílusunkban játszunk, ez sikerült is. Bosszantó, hogy három perccel a vége előtt kaptunk ki” – értékelte a látottakat Frank de Boer, az Ajax mestere.

D csoport

Borussia Dortmund – Ajax 1-0 (0-0)
gólszerzők: Lewandowski (87.)

Real Madrid – Manchester City 3-2 (0-0)
gólszerzők: Marcelo (76.), Benzema (87.), Cristiano Ronaldo (90.), illetve Dzeko (69.), Kolarov (85.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik