Foci

Alakul a Dzsudzsák-Szijjártó tengely

Szijjártó péter és dzsudzsák balázs (szijjártó péter, dzsudzsák balázs)
Szijjártó péter és dzsudzsák balázs (szijjártó péter, dzsudzsák balázs)

Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott és a Dinamo Moszkva sztárja szerda délben a Parlamentbe, Szijjártó Péterhez volt hivatalos. Eszmecsere 10 percben a futballista és a "futsalista" között.

„A 6-3 itt van?” – szegezte neki a kérdést Varga Éva, a Miniszterelnökség Külügyi és Külgazdasági Államtitkárságának sajtófőnöke Szijjártó Péter államtitkár irodájának várószobájában a jelen lévő médiaszakmunkásoknak. Némi egymásra nézegetést követően valaki megjegyezte: a 6-3 még nincs itt, de az 1-4.com már igen…

A keddi, hollandok ellen elvesztett világbajnoki selejtező mérkőzésre utaló „feketehumor” apropója persze óhatatlanul szóba került azon a beszélgetésen is, amely kezdetben zárt ajtók mögött, majd bő tíz percig sajtónyilvánosan zajlott Dzsudzsák Balázs és Szijjártó Péter között.

Az államtitkár a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub edzése okán ugyanis igazoltan volt távol a VIP tribünről, így a hivatalos részen az „Ugyan, mi történt tegnap este?” – kérdésére az első kézből érkezett a válasz: „1-1-nél még azt hittem lehet valami. Nem ültünk le, négy percen belül válaszolni tudtunk a holland gólra. Sajnos fegyelmezetlenségekből buktuk el a meccset. Fejjátékra készültünk, rögzített szituációkból fejjel akartuk megtörni Hollandiát, aztán mi kaptunk két fejesgólt.”


A képre kattintva az is kiderül milyen autóval érkezett Dzsudzsák –
Fotó: Kummer János

Amúgy az államtitkári fogadóóra apropója nem az orosz gazdasági helyzet, nem is a futball, hanem a futsal volt. Történt ugyanis, hogy néhány napja az UEFA Futsal Cup egyik győri csoportmérkőzésén Szijjártó összefutott Dzsudzsák menedzserével Vörösbaranyi Józseffel, és elárulta neki, hogy kedvenc játékosa éppen a magyar válogatott balszélsője. Szó szót követett, majd hétfőn már csöngött is a telefon. Vörösbaranyi volt és jelezte, ha sikerül találni az államtitkári naptárban szerdán egy szabad órácskát, akkor Balázs örömmel tiszteletét teszi a Parlamentben. Sikerült.

Ezek után érthető, ha az NB2-es futsalbajnokságban tavaly 12 góllal záró államtitkár nem feszegette tovább a tegnapi zakót, inkább gyorsan témát is váltott, és “elővarázsolta” a dunakeszi játékosok által kedd esti edzésen dedikált ajándéklabdát. Az ajándék mellé sebtében szabott államtitkári beszédből két dolog derült ki.

Egy: Dzsudzsák is minden télen futsalozik egy hagyományos debreceni tornán – ezt mondjuk tudtuk – és Fehér Zsolt, a Dunakeszi Kinizsi edzője szerint: „Egyszerűen játszik, megtolja ballal, ellövi, oszt már csak ki kell szedni a hálóból a labdát…” Ezt is.

Kettő: fény derült arra is, a labdát dedikáló Vincze Ottó, Horváth Ferenc„55 gólt lőtt az évadban összesen 50 méterről…” és Löw „Cica” Zsolt egykori nagypályás válogatott csapattársak közül utóbbi miként lett a Kinizsi futsalistája. Ezt nem tudtuk. Íme!
Az egykori újpesti, majd több évet Németországban profiskódó  játékos teljesíthetetlen feladat elé akarta állítani az őt folyamatosan agitáló Szijjártót, valahogy így lehetett: „Majd akkor leszek én igazolt játékos újra, ha bejelented a parlamentben, hogy leigazoltatok…”. Az államtitkári mondás szerint: „Fél évet törtem a fejem, hogyan oldjam meg ezt a feladatot, aztán jobb híján elsütöttem az egyik felszólalásomban. Senki sem értette, de jegyzőkönyv van róla, amit bemutattam Löwnek.”

Így dőlnek el a nagy dolgok. Hogy Szijjártó fog-e az idei debrceni tornán Dzsudzsákkal egy csapatban, vagy éppen ellene játszani az nem derült ki.
Ami viszont már most tuti, a baráti eszmecsere végén az államtitkári gyűjtemény gazdagabb lett egy kék-fehér Dinamo Moszkva mezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik