Gazdaság

Szijjártó a multikkal egyezkedik

szijjarto-peter(960x640)(4).jpg (szijjártó péter, )
szijjarto-peter(960x640)(4).jpg (szijjártó péter, )

Főként a német óriáscégeket próbálja rábírni arra, hogy ne vigyék haza a nálunk megtermelt profitot. Emellett a magyar beszállítói körért is lobbizik a külgazdasági államtitkár.

Stratégiai megállapodásokat köt a kormány a közeljövőben a Magyarországon jelen lévő külföldi tulajdonú nagyvállalatokkal annak érdekében, hogy ezek a cégek nyereségük minél nagyobb részét újra nálunk fektessék be. Szijjártó Péter a Gazdasági Rádió műsorában elmondta: mintegy negyven egyezségre számít a következő hetekben-hónapokban, havonta négy-öt szerződést írhatnak majd alá.

A külügyi és külgazdasági államtitkár hozzátette: a Knorr-Bremsével, a ThyssenKruppal, a Bombardier-vel, a Nokia Siemensszel és az Opellel is tárgyalnak. Ezek a cégek a gazdaság meghatározó vállalatai, amelyek között a német érdekeltségűeknek nagy jelentősége van.

Ezért is fontos lenne, hogy magyar beszállítóik legyenek, amire kitérnek majd a megállapodások is, de hogy ez pontosan mit jelent, azt már nem részletezte Szijjártó.

Egyelőre semmi

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy van-e kilátásban nagyobb új, külföldi beruházás, azt válaszolta: folyamatosan tárgyalnak a Magyarországon jelen lévő cégekkel és olyanokkal is, amelyek még nem telepedtek meg nálunk, de ezekről a konzultációkról részleteket nem akart közölni.

Hozzáfűzte: a közelmúltban az Egyesült Államokban egyeztetett több amerikai vállalat, így a Citigroup, a Delphi, az Oracle és GE vezetőivel is, és a magyarországi üzleti környezetről alkotott véleményüket figyelembe véve biztosnak tartja, hogy ha bővítési döntéseket hoznak, akkor Magyarország ott lesz a listájuk élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik