Foci

Hol gól, hol nem gól

kassai viktor (kassai viktor, )
kassai viktor (kassai viktor, )

A Kassai Viktor nevéhez kötött bírói slágerbaki a magyar játékvezetői Eb-küldöttségnek keresztbe tett, de a labdarúgásnak talán jól jött.

Azt mindenestre elmondhatjuk, hogy a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság legtöbbet emlegetett neve nem valamelyik játékosé lesz. Hanem Kassai Viktoré.

A magyar játékvezető az angol-ukrán meccsen kollégája hibája miatt nem adta meg az ukránok gólját. A világ kötelező jelleggel felháborodott – Kassai kárára, amiért gólbírója, Vad II István abban a tizedmásodpercben tizenvalahány centit tévedett, illetve még néhány pillanattal előtte a partjelzője is hibázott, amiért elengedte lesről az ukrán támadást.


Innen sem látni jól, Kassai Viktor szemszögéből pedig lehetetlen megítélni, hogy gól volt-e

Azonban megtörtént, ami megtörtént. Ahogy azt a magyar bíró a számára sikeres 2010-es dél-afrikai vb előtt nyilatkozta, a magyar játékvezetői csapat az ő nevével forr össze, így a jó és hibás döntések is “Kassai” név alatt híresülnek el. Így történt ez a meg nem adott ukrán góllal is, a következményeket még az is tudja, aki életében nem látott focimeccset.

A néhány napig a világ legismertebb bírójának mondható magyar spori elmondta már évekkel ezelőtt, a szupersztárok között nekik szintén világszínvonalon kell megfelelniük – csak éppen amatőr háttérrel. Ez pedig szintén magában hordozza az ilyen esetek esélyét.


Andrij Sevcsenko reklamál Vad II István gólbírónál

Miközben idehaza és a világban a “Kassai-hibáról” igyekeznek lehúzni a lehető legtöbb bőrt, akadnak, akik megvédik a pórul járt magyar bírót. Mert a kritikus ítéletnél kénytelen volt kollégáira hagyatkozni, és utána, az esetleges tévedés tudatában változatlan színvonalon végigdirigálni a mérkőzést.

Persze minden rosszban van valami jó: Kassaiék téves döntése nyomán újra fellángolt a vita, hiszen néhány sportágban ez már természetes: van elég dolga a bíróknak, amit lehet, azt bízzuk a tévedhetetlen technikára. Ez eddig a fociban valamilyen titokzatos vadromantika miatt nem történt meg, de talán éppen az ukrán “nem gól” volt az utolsó csepp a pohárban.

Már a szintén nem túl innovatív FIFA-elnök, Sepp Blatter is bedobta a videobíró “ötletét”, talán a Kassai-eset volt az egyik utolsó, és nemsokára már egy kamera rezzenéstelen üvegszeme figyeli, hogy a labda teljes terjedelemben áthalad-e a gólvonalon.

Videó: az ominózus ukrán találat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik