Foci

Cseh-lengyel: ez fergeteges lehet

csehország (csehország)
csehország (csehország)

Ki-ki meccset vív a cseh és a lengyel válogatott a labdarúgó-Eb-n szombaton: aki győz, továbblép az A csoportból. Az oroszok révbe érnének.

Eljön az igazság pillanata: két csapat számára ma is befejeződik az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinenstorna. Még az is könnyen elképzelhető, hogy az egyik házigazda számára.

Az A csoportban a csehek az első mérkőzésükön 4-1-re kikaptak az oroszoktól, a lengyelek 1-1-et értek el Görögország ellen. Aztán Rosickyék meglepően simán intézték el a görögöket, a hazaiak viszont 0-1-ről egyenlítettek Oroszország ellen. Így még mind a négy válogatott továbbmehet ebből a kvartettből. A harmadik fordulóban már egyidőben kezdődik a két mérkőzés.

Franciszek Smuda, a lengyelek szövetségi kapitánya reméli, hogy a játékosai nem törnek össze a nagy tét miatt a csehek ellen.

“Azt hiszem, az eufória, ami tapasztalható az országban, a játékosokon, nem ragadja majd el a fiúkat. Érzem rajtuk, hogy megfelelően koncentrálnak majd a csehek ellen, ugyanúgy, ahogy az oroszok ellen tették. Minden meccs fontos, de azt hiszem, ez lesz életem legfontosabb találkozója, és az egész csapat számára is így lehet mindez. Nyugodtnak, türelmesnek kell lennünk” – mondta a szakember, aki hozzátette, ugyanaz a csapat fut majd ki a wroclawi gyepre, mint amelyik az oroszok ellen.

Nagy kérdés, ki kerül a kapuba, hiszen a görögök ellen kiállított Szczeszny újra játszhat, Tyton viszont remekelt helyettesítőjeként.

Michal Bíleknek is vannak kapusproblémái, Cech ugyanis kisebb vállsérülést szenvedett az egyik edzésen. Ettől függetlenül valószínű ő áll majd a kapuban. Rosicky Achilles-ínével is bajok vannak, nem egyszerű a cseh helyzet.

“Remélem, hogy Tomas játszani tud este, de ha nem, vannak lehetőségeink. Nagyon jól érezzük magunkat Lengyelországban, a helyi drukkerek szorítottak nekünk a görögök ellen, de most egy kicsit más a helyzet. Nem félünk tőlök, igaz, tudjuk, hogy Błaszczykowski és Lewandowski igazi klasszisok. Nem akarunk elköszönni az Európa-bajnokságtól” – mondta a cseh kapitány.

A másik meccsen kicsit egyszerűbb a helyzet, hiszen döntetlen esetén az oroszok már biztosan továbblépnek a csoportból. A görögöknek nem elég nyerni, figyelniük kell a másik meccsre is.

Az orosz válogatott 16 mérkőzés óta nem kapott ki, Fernando Santos, a görögök kapitánya viszont azt mondja, ez a meccs olyan lesz, mint egy döntő, ahol azt várja övéitől, hogy az első perctől az utolsóig harcoljanak.

“Ha az első percektől koncentrálunk, képesnek tartom a csapatot arra, hogy nyerjen” – mondta Santos.

Az oroszok a támadószekcióban problémákkal küzdenek, hiszen sérülés miatt elveszítették a szélső Kokorint, valamint betegeskedik Zirjanov is. Kérdés, hogy Pavljucsenkót vagy Kerzsakovot favorizálja majd Dick Advocaat, a Szbornaja szövetségi kapitánya. “Kerzsakov a semmiből is gólt tud lőni, még akkor is, ha eddig nem ment neki jól a játék. Érthetően ő sem boldog a jelenlegi helyzettől” – így a holland.

Hogy a meccs után ki lesz majd az, eldől nagyjából szombat este háromnegyed 11 körül.

Labdarúgó-Eb, A csoport, 3. forduló

Lengyelország – Csehország – 20 óra 45 perc – Sport1

Wroclaw, vezeti: Thomson (skót)

Oroszország – Görögország – 20 óra 45 perc – M1

Varsó, vezeti: Eriksson (svéd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik