Foci

Jó kis meccsen ikszeltünk az írekkel

magyar ír (magyar válogatott, ír válogatott)
magyar ír (magyar válogatott, ír válogatott)

A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott az Európa-bajnoki résztvevő Írországgal a Puskás Ferenc Stadionban.

Második Eb-résztvevő ellenfelével szemben is helytállt a magyar labdarúgó-válogatott. A csehek elleni idegenbeli 2-1-es győzelem után ezúttal sokkal többet támadott az írek ellen, és ha Szalai Ádám egy kicsit jobban figyel, akár meg is nyerhette volna a mérkőzést.

Merthogy a Mainz játékosa előtt adódott a legtöbb, szám szerint három lehetőség is: minden a középpályásoknak köszönhető, Szakály, Koman, Dzsudzsák és Pintér is jól osztogatott középről, így helyzeteket tudtunk kialakítani az olaszos fegyelmezettséggel játszó írek ellen.

Természetes, hogy az írek olyan nagyon nem tették oda magukat, elvégre vasárnap a horvátok ellen játszanak Eb-csoportmeccset. Érdekesség, hogy Slaven Bilic, a horvátok kapitánya a helyszínen tekintette meg ezt a pörgős, sok helyzettel tarkított 90 percet.

A vihar miatt késéssel induló meccs jól illeszkedett a mieink felkészülésébe is, és pozitívum, hogy a sérülésektől tizedelt Egervári-csapat döntetlent játszott a magasabban jegyzett írek ellenében, és játékban sem maradt alul a hétfő esti mérkőzésen.

Eredmények – felkészülési mérkőzés

Magyarország – Írország 0-0

Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, v.: Kenn Hansen (dán)

Magyarország: Bogdán Ádám – Varga József, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Halmosi Péter (Kádár Tamás, 70.) – Gyurcsó Ádám (Koltai Tamás, 87.), Szakály Péter (Szabics Imre, 67.), Pintér Ádám (Vanczák Vilmos, a szünetben), Dzsudzsák Balázs – Koman Vladimir, Szalai Ádám (Németh Krisztián, 78.)

Írország: Shay Given (Keiren Westwood, a szünetben) – John O’Shea, Sean St. Ledger, Richard Dunne, Stephen Ward – Damien Duff (Stephen Hunt, 63.), Keith Andrews (Darron Gibson, 66.), Glenn Whelan (Paul Green, 85.), Aiden McGeady – Robbie Keane (Simon Cox, 61.), Kevin Doyle (Jon Walters, a szünetben)

Sárga lap: Korcsmár (43.), illetve Ward (58.)

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

“A csapat sokat tett a győzelemért. Egy masszív ellenféllel szemben gólhelyzeteket alakítottunk ki, de ezúttal sajnos nem sikerült betalálnunk. Sok változás történt az elmúlt hetekben a keretben, több rutintalan játékos is bekerült, akik kiváló teljesítményt nyújtottak. Örömteli volt ez a két mérkőzés, hiszen többen lettünk általuk. Elbizakodni semmiképpen nem fogunk, de hitet ad számunkra ez a két találkozó az őszi világbajnoki selejtezők előtt.”

Giovanni Trapattoni, az ír válogatott szövetségi kapitánya:

“Ma este meglehetősen szerencsések voltunk, mert az első félidőben ellenfelünk megérdemelte volna, hogy legalább két gólt rúgjon, de a kapusunk remekül védett. Korábban is mondtam, hogy sok magyar válogatott meccset láttam, továbbra is azt gondolom, minden tekintetben erős csapatról van szó. Fiatal együttes, amely gyorsan passzol, és jól járatja a labdát. A játékstílusunkat nem tudjuk meccsről-meccsre változtatni. Csapaton belül át fogjuk beszélni, milyen játékszituációk okoztak nehézséget nekünk ezen a meccsen.” (Forrás: MTI)

Élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

93. PERC: Megvolt a meccslabda: Németh Krisztiánt ugrattuk ki, de a Waalvjik légiósa Westwoodba lőtte a labdát.

90. PERC: Három percet hosszabbít a játékvezető.

89. PERC: Hunt tért ölelő szabadrúgására Bogdán mozdult ki, miután meghűlt bennünk a vér. A másik oldalon Dzsudzsák “huntolt”, de maradt a 0-0.

88. PERC: Walters még a szokottnál is frissebb: Mészáros mentett szögletre beadásából. A hetedik ír szögletet hatástalanítottuk.

Talán nem lesz több csere…

CSERE 86’
Itt is, ott is.
Koltai be Gyurcsó helyett, Whelan helyett Green.
Ápolás 86’
Korcsmár Zsolt
Az arcába könyököltek.

84. PERC: A mindenit! Dzsudzsák az alapvonalig vitte a labdát, középre adott de szögletre fejelték. A Dinamo magyar légiósa ívelte be nagyszerűen a kornert, a kipattanót Szabics lőtte kapura, Hunt a gólvonalról mentett!

81. PERC: Most több a figyelmetlenség a magyar együttes játékában, de ki kellene bírni még ezt a tíz percet. Whelan próbálkozott egy lövéssel, Bogdán lefülelte a lapos, öt méterről leadott lövést.

CSERE 79’
Magyarország
Németh Krisztián a pályán Szalai helyett.

78. PERC: Mi jöhettünk szöglettel, de az írek lekontráztak minket: McGeady adta ki jobbra Coxnak, bevitte a 16-oson belülre a West Bromwich játékosa, majd lőtt, Bogdán szokásának megfelelően nagy bravúrral védett. Előtte Mészáros adott haza, majdnem gólpasszt adott Coxnak, akkor is Bogdán mentett.

VÉDÉS 77’
Bogdán
Cox löketét ütötte ki.
SZÖGLET 77’
Magyarország
Kádár beadását Ward passzolta ki.

72. PERC: Az mindenképpen pozitívum, hogy nem tűnik fáradtnak a találkozó ezen részén a magyar csapat.

A magyar válogatott legközelebb augusztus 15-én játszik mérkőzést, akkor Izrael ellen, barátságos találkozót, idehaza.

CSERE 70’
Magyarország
Halmosi helyett Kádár.

69. PERC: A végén még egygólos meccs lesz belőle?

CSERE 66’
Csere csere hátán.
Szabics, Gibson be, Szakály, Andrews le.

66. PERC: Kicsit odatettek az írek, három szöglet is következett, de igazán nagy veszély nem alakult ki.

63. PERC: Nagyszerű védéssel jelentkezett Bogdán Ádám. Éles szögből lőtte el Walters, majd a kipattanót Vanczák piszkálta ki oldalra.

CSERE 63’
Írország
Duff helyett Hunt.
VÉDÉS 62’
Bogdán
Walters lövését védte bravúrral.
CSERE 61’
Írország
Robbie Keane helyett Cox.

58. PERC: Gyurcsó kapta volna a labdát egy szép magyar támadás védén, elesett (kicsit jászaizott is), a dán spori szabadrúgást ítélt, amelyet Dzsudzsák a sorfalba lőtt.

SÁRGA LAP 58’
Ward
Gyurcsót fogta meg.

Nagy kedvvel játszunk!

54. PERC: Tűzijáték az ír kapu előtt: lendületben maradt a magyar csapat, Gyurcsó remeklése után Dzsudzsákhoz került a labda, ő lőtt 17 méterről, Szalai reflex mozdulattal beletette a labdát, de Westwood nagy bravúrral védeni tudott. Jó formában az ír kapusok…

VÉDÉS 54’
Westwood
Szalai reflexmozdulatát védte.

54. PERC: Támadunk, támadunk!

53. PERC: Nagy magyar ziccer maradt ki, megint Szalai révén: Halmosi a bal oldalon megetetett egy ír védőt, nagyszerűen tisztára játszotta magát, középre adott, Szalai eltotolyázta.

51. PERC: Gyurcsó focista, ez nem vitás. Minden mozdulatában. A jobb oldalon hozta fel a labdát, visszakapta, tapadt a lábához, mégis azonnal ellőtte. Nem volt benne erő, de remek mozdulatsor volt.

47. PERC: Két csere is történt a szünetben, de Koman maradt a pályán, Vanczák jött be némiképp érthetetlen módon Pintér helyett. Ennél is fontosabb, hogy az első félidőben remeklő Given lejött, helyette Westwood a kapuban.

CSERE a szünetben’
Írország
Given helyett Westwood a kapuban. Doyle helyett Walters.
CSERE a szünetben’
Magyarország
Vanczák jött be Pintér helyett.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Írország
Fel a gólszerzésre.


A szünetben érdemes felidézni a két válogatott legutóbbi mérkőzését:

Hamarosan folytatjuk szöveges közvetítésünket.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: Ward felépült, nem sokkal később viszont Koman Vladimirnak kibicsaklott a bokája.

Ápolás 45’
Koman Vladimir
Aláfordult a bal bokája.
Ápolás 44’
Ward, Írország
Szalai lépett rá akaratlanul.

44. PERC: Mekkora ziccer maradt ki! Szakály adta a 16-oson belülre Szalainak a labdát, a támadó elfektetett egy védőt, aztán elhagyta a labdát. Pedig már csak Given volt előtte…

SÁRGA LAP 43’
Korcsmár Zsolt
Mez-visszahúzásért.

42. PERC: Sokáig járatta a labdát a magyar csapat, kereste a rést, belöbbölte középre, de lefültelték a védők.

39. PERC: Nyugodtan leírhatjuk, hogy a magyar válogatott uralja a mérkőzést.

35. PERC: Óriási magyar helyzet maradt ki: Dzsudzsák ívelte be középre a labdát, Szalai mellett St. Ledger elcsúszott, Szalai azonban a fordulás után Givenbe rúgta a labdát…

34. PERC: Whelan végezte el a szabadrúgást 22 méterre, jobbra a magyar kaputól, de elég gyengusra sikeredett a próbálkozás.

SZABADRÚGÁS 33’
Írország
Mészáros rúgta meg Keane-t.
SZÖGLET 30’
Magyarország
Gyurcsó beadása után jöhetett.

29. PERC: Bogdán Ádámnak kellett nyújtózkodnia, továbbra is remek oszlopa a magyar válogatottnak a Bolton Wanderers kapusa.

Egy túlontúl bizakodó fogadóiroda Londonból:

25. PERC: Szalai a magyar támadás végén szépen sarkazta vissza a labdát, Dzsudzsák pedig 17 méterről lőtt, de Given ismét védeni tudott. Szépen játszik a magyar válogatott.

VÉDÉS 25’
Given
Dzsudzsák Balázs ismét remekül lőtt.

24. PERC: Sokkal aktívabb a magyar válogatott jobb oldala. Ez nem feltétlenül baj, Gyurcsó remek helyzetből lőtt, de a labda lepattant.

A magyar csapat védelmében középen azért nem Juhász Roland játszik, mert a csehek ellen beszakadt a vádlija, heteket kell kihagynia.

21. PERC: Koman okosan a védők elé lőtte be laposan a labdát Szalai felé, a Mainz magyar légiósa elesett, de nem történt szabálytalanság.

18. PERC: Nagy magyar helyzet: jól építkezett a magyar válogatott, középen Dzsudzsák tologatta, majd 20 méterről rátűzte, Givennek bravúrral kellett hárítania. Főleg azért, mert a labda egy védőn meg is pattant, így az ellenkező irányba mozdult el először a hálóőr.

16. PERC: Egy védés itt, egy ott. Előbb Robbie Keane lőtt Varga szorításában éles szögből, majd két perccel később Dzsudzsák Balázs a bal oldalról, meglehetősen messziről lőtt kapura, de Givennek nyújtózkodnia kellett.

VÉDÉS 16’
Given
Dzsudzsák Balázs kínálta meg.
VÉDÉS 14’
Bogdán
Robbie Keane löketét védte.

14. PERC: Koman remekül indította Szakályt, de Dunn az utolsó pillanatban menteni tudott, ráadásul a Loki játékosának lábára pattant utoljára a labda.

11. PERC: Lelkesen drukkolnak a szurkolók, lehet is, mert kó kis meccs kerekedhet ebből: nyílt a játék.

Határozottan jobban fest a lelátó a vihar elvonultával

9. PERC: Felpörögtek az események, az írek gyorsan eljutottak a kapunkig, de McGeady nem tudott mit kezdeni három magyar védővel, elhagyta a lasztit.

8. PERC: Dzsudzsák ívelt be szabadrúgást az ír térfél közepéről, a védők oldalra fejeltek, Szakály visszaemelte a labdát a kapu elé, de Szalai és Whelan összeütközött, így a támadás elhalt. Több volt benne.

7. PERC: Az első ír helyzet: jobb oldalról érkezett a beívelés, a Manchester United korábbi játékosa, John O”Shea fejelt kapura, a labda a felső hálón landolt.

Giovanni Trapattoni volt az olasz válogatott szövetségi kapitánya a 2004-es Eb-n, de ott meglehetősen gyengén szerepelt a csapattal.

2. PERC: Ward beadását húzta le Bogdán, szoknia is kell a vizes kesztyűs labdabiztonságot.

1. PERC: Még esik, de a villámlás elmúlt. Pintér Komannal próbált volna kényszerítőzni az ír térfél közepén, de nem jött össze.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Magyarország
Elindult a találkozó.

Visszamerészkedtek a szurkolók a lelátóra.

Gyászszünettel indul a találkozó: Jack Smith, az Ír Labdarúgó Szövetség örökös alelnökének tiszteletére, ő a hétvégén hunyt el.

Hansen játékvezető döntött: INDULHAT A MECCS! A himnuszok következnek.

Az írek egyébként a horvátok ellen kezdenek az ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-n, vasárnap, 20 óra 45 perctől.

Vannak bátrak, akik még a pólójukat is levették a lelátón, lényegében egyébként sem védett már az eső ellen.

Nem viccel a vihar, zivatarcellák okozhatnak felhőszakadást, 2 centisnél nagyobb jég, és a zivatarrendszer környezetékben előfordulhat 90 km/h feletti széllökés.

A helyszínen lévő munkatársunk szerint könnyen elképzelhető, hogy nem indul el a mérkőzés.

A remélhető kezdésig annyit mindenképpen el kell mondani, hogy az ír válogatott több mint egy év nem kapott ki, akkor Uruguay győzte le őket egy barátságos mérkőzésen.

Az alábbi képen is látszik, jelenleg még nem emlékeztet focimeccs előtti állapotokra a Puskás Stadion:

20 óra 27: Öt percet csúszik a mérkőzés, villámlik a stadionban (is), a dán Hansen játékvezető óvatos, igaza van.

A kezdő tizenegyek már a játékoskijáróban toporognak, hamarosan el fognak ázni.

Valóban: az elmúlt évek alatt sok minden leszakadt már a Puskás Stadionban, most például az ég. Hatalmas vihar tombol a fővárosban, a stadion ki is ürült lényegében, foghíjassá lettek a lelátók. Érdekesség, hogy a meccsre NEM lehetett esernyőt bevinni.

20 óra 15: Negyed óra múlva kezdődik a találkozó – könnyen lehet, hogy esőben, ugyanis fekete felhők gyülekeznek Budapest felett.

Nagy várakozás előzi meg – mint szinte minden évben a válogatott év eleji mérkőzéseit – az írek elleni összecsapást.

A magyar labdarúgás minden egyes apró sikerének örülni kell, és sokan így is tettek, miután pénteken Dzsudzsák szemfüles szabadrúgásgóljával, valamint Gyurcsó Ádám remek lövésével 2-1-re legyőztük Csehországot, Prágában.

Emlékezzünk a pénteki mérkőzésre:

Mi a világbajnoki selejtezőkre, a csehek és hétfői ellenfelünk, az írek a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülnek. Giovanni Trapattoni azt nyilatkozta, már Eb-formában szeretné látni övéit, míg Egervári Sándor abban reménykedik, hogy a mieink többet támadnak majd, mint ahogy tették azt a cseh fővárosban.

Több helyen is cserélt a kapitány, bekerült a kezdőbe Halmosi, Németh és Gyurcsó is.

Az összeállítások

Magyarország: Bogdán Ádám – Varga József, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Halmosi Péter – Gyurcsó Ádám, Pintér Ádám, Szakály Péter, Dzsudzsák Balázs – Koman Vladimir, Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Cserék: Király Gábor, Debreceni András, Koltai Tamás, Szabics Imre, Németh Krisztián, Kádár Tamás és Vanczák Vilmos.

Írország: Given – Dunne, O’Shea, St. Ledger – Andrews, Duff, McGready, Whelan – Doyle, Keane, Ward. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni

Cserék: Westwood, Kelly, McShane, O’Dea, Cox, Gibson, Hunt, Long

Ajánlott videó

Olvasói sztorik