Foci

Magyarok a labdarúgó-Európa-bajnokságon

kassai viktor (kassai viktor, )
kassai viktor (kassai viktor, )

Ha a labdarúgó-válogatottunkért nem is szoríthatunk az Eb-n, magyarok azért lesznek a kontinensviadalon.

1972. Az utolsó olyan Eb dátuma, amikor a nemzeti tizenegyünk is ott lehetett a legjobbak között: pont 40 éve, Belgiumban szálltunk harcba az aranyért, de a négycsapatos torna elődöntőjében 1-0-ra kikaptunk a szovjetektől, majd a bronzmeccsen 2-1-re a házigazdáktól, így még csak a dobogó harmadik foka sem jött össze a Dunai Antal, Bene Ferenc nevével fémjelzett alakulatnak.

Ennyit a történelemről, ugorjunk vissza a jelenbe, és lássuk, a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon kik képviselik hazánk színeit.

Az első magyarral már rögtön a nyitómeccsen találkozhatunk, pontosabban a varsói megnyitón, ugyanis György Ádám zongoraművész egy olasz DJ-vel, Karmatronickal együtt ad elő egy Chopin-adaptációt, több száz táncos kíséretében.

A világjáró zenésztől egyébként nem áll távol a foci, ugyanis napi szinten rúgja a bőrt magyar és New York-i csapatában, de korábban kerettag volt a futsalválogatott ifikeretében.

A magyar művészt a nemzetközi sajtó óriási tehetségnek tartja, az egyik legbefolyásosabb amerikai médium pedig „születő csillagként” jellemezte György Ádámot.

A zongoraművész itt épp egy Liszt-darabot ad elő:

Reméljük, a másik magyart, vagyis magyarokat többet láthatjuk majd a képernyőn: Kassai Viktor, a világ legjobbjának választott játékvezető is fújja majd a sípot a június 8-án kezdődő tornán.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) még decemberben tette közzé a 12 vezetőbírónak a nevét, akik közreműködnek majd az Eb-n. Mellettük négyen kizárólag negyedik játékvezetőként kapnak majd szerepet.

Kassai Viktor csapata egyébként rajta kívül ötfős lesz, ugyanis az Eb-k történetében először alkalmaznak gólbírókat az alapvonalnál. Így a két asszisztens, Erős Gábor és Ring György mellett Vad II István és Bognár Tamás is szerepet kap majd a mérkőzések során, Kispál Róbertet pedig a torna kezdetéig tartalékként nevezték.

Kassai egyébként fújt már olimpián, 2008-ban, világbajnokságon, 2010-ben. Tavaly ő kapta a Bajnokok Ligája döntőjét, a Barcelona-Manchester United-finálét is. A lengyel-ukrán Eb-n valószínűleg két csoportmeccset kap majd a magyar csapat, és ha minden jól alakul, akkor az egyenes kieséses szakaszban is jut egy találkozó Kassaiéknak, remélhetőleg a döntő.

Az Európa-bajnokság játékvezetői:
Cüneyt Çakır (török), Jonas Eriksson (svéd), Kassai VIktor (magyar), Bjorn Kuipers (holland), Stéphane Lannoy (francia), Pedro Proença (portugál), Nicola Rizzoli (olasz), Damir Skomina (szlovén), Wolfgang Stark (német), Craig Thomson (skót), Carlos Velasco Carballo (spanyol), Howard Webb (angol)

 

Kassai Viktorra és csapatára nagy feladat vár az Eb-n (Fotó: MTI)

A két évvel ezelőtti világbajnoki programhoz hasonlóan a McDonald’s az UEFA EURO 2012 kapcsán is meghirdette Játékoskísérő programját. A közel félezer jelentkező közül Prezenszki Ádám tízéves kisfiú kapta meg a lehetőséget, hogy kísérőjével együtt eljusson az Európa-bajnokságra.

Ádám a június 21-i negyeddöntőn lesz érdekelt – a párosítás értelemszerűen még nem ismert, de az biztos, hogy a lengyel, orosz, görög, cseh összetételű csoport első helyezettje játszik majd a holland, német, portugál, dán kvartett másodikjával, ami már önmagában garantálja az életre szóló élmény lehetőségét. Van Persie, Scweinsteiger, vagy akár Cristiano Ronaldo neve sem cseng rosszul.


Ádám alighanem életre szóló élményben részesül

Végezetül ejtsünk szót még egy magyar érdekeltségről. Nem zongorista, nem bíró, nem is játékos. A gyepről van szó. Ugyanis az Európa-bajnokság két stadionjában, Poznanban és Wroclawban magyar gyeptéglákon játszanak majd a csapatok. Egészen pontosan az A csoport három mérkőzését – Oroszország-Csehország, Görögország-Csehország és Csehország-Lengyelország – rendezik majd a wroclawi magyar füvön, míg a C-csoportban az ír-horvát, az olasz-horvát és az olasz-ír találkozókat.

A felsőpakonyi vállalkozáshoz, mely gyepgyártással keresi a kenyerét, nem mindennapi úton jutott el a felkérés: „Az UEFA által felkért független szakértő cég, az STRI a mi füvünket találta alkalmasnak, nekünk sikerült megfelelnünk a rendkívül szigorú feltételeknek” – mondta a cég vezetője, Hegyi Gerhard.

A magyar fűnek tényleg komoly próbákon kellett átesni, hogy ott lehessen az Eb-n, ugyanis pontosan 23 milliméter hosszúnak kell lenniük a fűszálaknak, és a pálya 23 sávos felosztása miatt egy gyepcsíknak 5,5 és 6,1 méter közötti szélességűnek kell lennie.

A felsőpakonyi vállalkozásnak nem ez lesz az első rangos tornája, ugyanis az előző, 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadal klagenfurti és innsbrucki stadionjába is ők szállítottá a füvet. De állandó beszállítói több európai csapatnak is: a salzburgi Red Bull Arénában, a ljubljanai Stozice stadionban, valamint a bolgár Levszki Szófia, a román Petrolul Ploiesti stadionjában is magyar gyepen fociznak a játékosok. Hazánkban két helyen találjuk meg a felsőpakonyi füvet, a felcsúti Puskás Akadémián, és a Videoton arénájában.

Itt játszanak majd magyar füvőn az olaszok az írek ellen:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik