Foci

A lengyelek és az ukránok szerint csak kitaláció a rasszizmus

andrij-sevcsenko ()
andrij-sevcsenko ()

A közelgő Eb házigazdái, Lengyelország és Ukrajna élesen reagáltak a brit sajtó rasszizmussal és huliganizmussal kapcsolatos kijelentéseire.

A lengyelek és az ukránok a júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság rendezőiként már korábban is sok kritikát kaptak, most kifakadtak a britek egyik műsorára.

A BBC Panorama munkatársai a két országban a futballhuliganizmusról kezdtek el nyomozni, és erről filmet is készítettek. A programot hétfőn sugározták, és olyan videofelvételeket tartalmazott az anyag, amelyen helyi futballrajongók náci tisztelgése látszódik, valamint az, ahogy hangosan gúnyolódnak több színes bőrű játékoson. A felvételen látszik, ahogy antiszemita megjegyzéseket tesznek, majd ázsiai szurkolókat támadnak meg Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban a Metalist Stadionban, ahol több csoportmérkőzést is lebonyolítanak majd az Eb alatt.

A lengyelek miniszterelnöke, Donald Tusk ezután azt nyilatkozta: „Senkinek nem esik baja Lengyelországban a bőrszíne miattNekünk nem szokásunk más országokban fellelhető rasszizmust bemutatni, attól függetlenül, hogy tudjuk, mindenhol jelen van. A nálunk ez ritkaságszámba megy” – mondta a miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón.

Ukrajna külügyminisztere Oleh Voloshyn ennél tovább ment, a BBC Panorama állításait „misztikus problémának”, „kitalációnak” nevezte.

Keleti szomszédunknál az újabb rasszizmusra vonatkozó pletyka már csak olaj volt a tűzre, ami rossz fényt vet a korábbi szovjet tagállamra. Az ukránok egy esetleges remek Eb-szervezést jó ajánlólevélnek tartottak korábban az Európai Unióba való belépéshez ugyanis.

A korábbi riportok arról szóltak, hogy Ukrajnában korrupció van, az Eb-re utazó drukkerek szálláshelyei nagyon drágák, és az ukrán parlamentből megjelentek olyan képek, amelyeken jól láthatóan politikusok dulakodnak éppen egy nyelvi törvény miatt. Ezek mind-mind rontották az ukránok megítélését.

Különösen az ukrán hatóságok kaptak hideget-meleget a britektől, a korábbi angol válogatott védő Sol Campbell egyenesen azt nyilatkozta: „Ne kockáztassatok, inkább nézzétek otthonról a tv-ben!” – utalva ezzel az ott uralkodó rasszizmusra és erőszakra.

Természetesen ukrán sportolók is megszólaltak az üggyel kapcsolatban. Andrij Sevcsenko, a Chelsea korábbi játékosa azt mondta: „Semmilyen komoly problémánk nincs a rasszizmussal. Ukrajna egy nagyon békés ország, az emberek pedig barátságosak. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy remek Európa-bajnokságot rendezzünk!”

Oleh Luzsnyi, korábbi ukrán válogatott futballista is felszólalt: „Nem, nem és nem! Soha nem hallottam még erről a problémáról. Több afrikai játékos is játszik a bajnokságban, és soha nem panaszkodtak még a rasszizmusra.”

Az Eb egyik szervezője, Markiyan Lubkiwski Sol Campbell kommentjére is reagált: „Az állítások 90%-a nem igaz, az UEFA szerint sincsenek fenyegetések. Ez csak egy újabb támadás ellenünk, bár nem tudjuk mi a célja ezzel bárkinek is”

Az indulatok tehát forrnak, meglátjuk az Európa-bajnokság kezdetéig csillapodnak-e a kedélyek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik