Foci

A francia szövetségi kapitány spanyol címvédést jósol

A franciák szövetségi kapitánya érdekes kijelentést tett: a spanyolokról el tudja képzelni, hogy megnyerik az Eb-t, sajátjairól nem.

Laurent Blanc amellett érvel, hogy kevesebbet kellene elvárni ettől a francia kerettől, hiszen a legutóbbi Európa- és világbajnokságon sem élték túl a csoportkört a franciák.

A korábbi Bordeaux-tréner bevallotta, Spanyolországról könnyedén el tudja képzelni, hogy megnyerik a júniusi kontinensviadalt, viszont ugyanez saját csapatáról már nem mondható el.

Ahogy az lenni szokott ilyenkor, sok szakértő próbálja megtippelni a leendő Európa-bajnokot, és van, aki azt gondolja, hogy a csoportból – ahol Svédország, Anglia és Ukrajna az ellenfél – továbbjutva akár a franciáknak is lehet esélyük megnyerni a kupát.

Ettől függetlenül Blanc töretlenül állítja: butaság lenne nagy dolgokat elvárni a csapattól, emellett mindenkit emlékeztet arra a tényre, hogy 2008-ban a svájci-osztrák Eb-n, valamint a 2010-es dél-afrikai vb-n sem tudtak továbblépni még a csoportkörből sem.

„Spanyolország? El tudom képzelni, hogy megnyerik, viszont ugyanezt nem állíthatom rólunk” – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Blanc.

„A spanyolok mindenki előtt járnak, de a csoportkör után, ahol egy-egy meccs dönt, bármi megtörténhet, hiszen a németek és a hollandok nem sokkal maradnak el tőlük. Remélhetőleg ott leszünk a negyeddöntőben, ez a fő célunk. Mindenkit emlékeztetnék, hogy a legutóbbi két válogatott tornán Franciaország nem tudott továbblépni az első körből. Ez a valóság.”

Az ok, amiért ilyen pesszimista a szövetségi kapitány, hogy szerinte taktikailag sem ott járnak, ahol kellene, és ez meglátszott a csapaton a kvalifikáció során is. „Főleg a labdatartáson kell javítanunk, az európa-bajnoki selejtezőkön ez viszonylag jól ment, de még mindig nem az igazi” – mondta Blanc.

A gallok június 11-én játsszák első csoportmérkőzésüket Anglia ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik