Foci

Varsóba tetetnék a foci-Eb fináléját

varsoi-stadion(960x640).png (varsói stadion)
varsoi-stadion(960x640).png (varsói stadion)

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt szerint Varsóban kellene rendezni a foci-Eb eredendően Kijevbe tervezett döntőjét.

Az elmúlt napokban számos Eb-résztvevő ország politikai vezetése jelezte, bojkottálja a labdarúgó-Európa-bajnokságot, miután Julia Timosenko egykori ukrán miniszterelnök asszony börtönbüntetését tölti, és nem engedik szabadon, sőt, állítólag embertelen körülmények között tartják.

A lengyel-ukrán közös rendezésű, június 8-án rajtoló kontinenstorna fináléját július 1-jén Kijevben rendezik meg, de vannak, akik nem szeretnék, hogy így legyen.

„A legkevesebb, amit az UEFA-nak meg kell tennie, hogy Varsóba teszik át a döntő helyszínét. Más reakció esetén csak az ukrán antidemokratikus tevékenységekbe való csendes beletörődést éri el a szövetség” – írta blogján Jaroslaw Kaczynski konzervatív politikus. „Kirívó emberjogi sértések zajlanak Ukrajnában, amelynek legnyilvánvalóbb példája a bebörtönzött Julia Timosenko esete. Kedvezőtlen politikai változásokat és Ukrajna Oroszországtól való növekvő függését figyelhetjük meg.”

Timosenkót 2011 októberében ítélték hét év börtönre. Jelenleg egy kharkivi börtönben üli büntetését, ez a város az Eb egyik fő helyszíne lesz. Timosenko április 20-án éhségsztrájkba kezdett, mondván a börtönőrök nem jól bánnak vele. Az állítást a büntetés-végrehajtás tagadta.

Az elmúlt időszakban jó néhány politikus elmondta, hogy tiltakozásaként távol marad a futballtornától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik