Foci

Az EU-biztosok is bojkottálják az Eb-t

Egyetlen EU-biztos sem utazik Ukrajnába a 2012-es futball Európa-bajnokságra - jelezte csütörtökön az EU kijevi missziója.

Nyugati hírforrások szerint ez tiltakozás amiatt, ahogy az ukrán hatóságok az ország volt miniszterelnökével, a börtönbüntetését töltő Julija Timosenkóval bánnak.

“Tudomásunk szerint José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének nem áll szándékában Ukrajnába utazni, illetve megtekinteni a 2012-es futball Európa-bajnokság egyetlen eseményét sem” – közölte a Facebookon a képviselet. “Ezt az álláspontot valamennyi európai biztos osztja” – áll még az internetes tájékoztatásban, amely szerint Barroso elnök az Európa Bizottság tagjainak május 2-i ülésén vetette fel a kérdést.

A Facebook-közlés szerint Barroso “sűrű elfoglaltsága miatt” utasította vissza az EB ukrajnai eseményeire szóló meghívást. Az ukrán külügyminisztérium a sport átpolitizálására tett “romboló kísérletnek” minősítette a futball EB EU-bojkottját.

“Destruktívnak tartjuk azokat a kísérleteket, amelyek célja, hogy átpolitizálják a sporteseményeket, amelyek ősidők óta kiemelkedő szerepet játszottak a népek közti megértés és egyetértés javításában” – áll a minisztérium csütörtöki közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik