Foci

Mancini újra megnézné a Bobál-ikreket

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Bobál fivérek a Budapest Honvédnál maradnak, de a szezon végeztével újabb próbajátékra mennek a Manchester Cityhez.

Nagy volt a sürgés-forgás a Bozsik-stadionban kedden délben, ugyanis sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Futball Akadémia két tehetséges játékosa ügyében.

Nagy ügy ez, hiszen a Salgótarjánból 2010-ben az akadémiára kerülő középső védő Bobál Dávid (a képen balra) és ikertestvére, a támadó Bobál Gergely, az U17-es labdarúgó-válogatott tagjai (egyébként mindketten 16 évesek) nemrégiben a Manchester Citynél jártak pár napos próbajátékon.

A Manchester City második (reserve) csapatával (19 éves játékosokkal) edzhettek, melyet óriási megtiszteltetésnek tartanak. A Sport24kérdésére elmondták, hogy a kinti edzések hasonlóak az itthoniakhoz, “a labdatartás ott is labdatartás, a kapura lövés ott is kapura lövés, igaz, az edzések tempósabbak, mint idehaza”.

A Premier League jelenlegi 2. helyezett sztárcsapatának tulajdonosa, az arab milliárdos Manszúr Sejk – akinek vagyona mintegy 20 milliárd angol font és 2008 óta 400 millió fontot költött játékosvásárlásra – általában maga hagyja jóvá a játékos adás-vételeket, de ezen a téren alighanem szabad kezet ad a klub menedzserének, Roberto Mancininek.

A sajtótájékoztatón George F. Hemingway, a Magyar Futball Akadémia és a Honvéd együttesének tulajdonosa elmondta, Mancini maga kérte a próbajátékot a magyar srácoknak, de egyébként jó néhány csapat figyeli a klub tehetségeit. A fiúk helyt álltak, és a szezon végén a két klub megállapodásának köszönhetően egy második próbajátékra is az angolokhoz utaznak. Egészen pontosan várhatóan Ausztriába, a City nyári edzőtáborába, ahol az első csapattal készülhetnek majd –  mondta Fabio Cardella, az akadémia nemzetközi igazgatója.

A két fiú elmondta, nagyon örültek a lehetőségnek, igyekeztek élni is vele, és mivel mind a játékosok, mind a vezetők kedvesek voltak velük, jól érezték magukat a pár nap alatt. Az edzések 11-kor kezdődtek, délután szabad foglalkozásként a várost is meg tudták nézni. Tudják, hogy eljöhet az az idő, amikor elképzelhető, hogy nem egy csapatban fociznak majd, de mivel profi a mentalitásuk, ez nem jelenthet akadályt a későbbiekben.

A négy főszereplő: Bobál Dávid, Bobál Gergely, Szalai László, a Magyar Futball Akadémia szakmai vezetője és George F. Hemingway, az akadémia és a Honvéd tulajdonosa
(Fotó: Sport24)

A két Bobál így a szezon végéig marad a Budapest Honvédnál, ráadásul a hét elején az első csapattal edzhetnek, majd a második felében visszatérnek az akadémiára, a többi Supka Attilán múlik.

Szalai László, az akadémia igazgatója elmondta, ő abban bízik, hogy az akadémia játékosai egy ideig a Honvéd felnőtt csapatában kamatoztatják tehetségüket, hiszen a kispesti drukkerek alig várják, hogy az utánpótlás megjelenjen az NB I.-es csapat keretében. Ugyanakkor tapsolni és örülni fognak, ha egy-egy fiatal külföldre, igazi sztárcsapathoz szerződne, elvégre nem lehet más a cél, mint minél több magyar tehetség kinevelése.

Ami pedig a legfontosabb, mind a két fiatal, mind edzőjük, mind a tulajdonos azt mondta, helyén kell kezelni a szituációt. Volt már arra példa, hogy a Puskás Suzuki Kupán egy 92-es korosztályban tehetséges játékos három gólt rúgott a Real Madrid korosztályos csapatának, de egyáltalán nem tudta kezelni a hirtelen jött ismertséget, már nem is az akadémia tagja.

“A fiúk, akik nagyon jó mentalitással bírnak, még karrierjük elején járnak. Mi ronthatjuk el őket. Mi, az edzők, a sajtó képviselői. Ők ugyanolyan elbánásban részesülnek az akadémián, mint a többiek, nincsenek kiváltságaik. Tanulniuk kell, az utánpótlás csapatoknál edzeni, dolgozni. Tudni kell, hogy ebben a korban minden fiú más és más fejlődési stádiumban van, akad, akinek más a testfelépítése, más a tanulmányi eredménye. Mérlegelni kell: a játékosok, a klub, a család érdekeit együtt kell figyelembe venni egy esetleges külföldre szerződés esetén, hiszen egy nagy lehetőséget sem szabad kihagyni, ha éppen eljön. Azt az egészséges helyzetet szeretnénk megteremteni az akadémián, hogy ha idejön egy gyerek, azt érezze, hogy jó helyen van, hogy a legjobb helyen van, a legjobb szakemberek dolgoznak vele, és nyitott előtte a jövő. Nyitott a felnőtt csapat vagy a külföld felé. Ismerünk olyan sorsokat, hogy valaki eligazolt külföldre és elkallódott, de olyat is, hogy itthon maradt, és úgy kallódott el. Mi nemcsak jó focistákat, hanem jó embereket is akarunk nevelni az akadémián” – mondta George F. Hemingway, aki hozzátette, hazudna, ha azt mondaná, egy esetleges kérő ajánlatakor semmit sem számítanának az anyagi feltételek.

Bobál Gergely egyébként a múlt hónapban Felcsúton rendezett Puskás Suzuki Kupán gólkirály lett 7 góljával, a döntőpben négyet rúgott. Korábban testvérével közösen tagjai voltak az U17-es Eb-részvételt kiharcoló válogatottnak, amely végül nem indulhat a kontinenstornán egy adminisztrációs hiba miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik