Foci

A történelem és a papírforma is magyarok mellett

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi 21 Bulgária elleni mérkőzéséből tizenkettőt is megnyert.

Szerda este 18 órai kezdettel megkezdi az évet az Egervári Sándor irányította magyar válogatott. Nemzeti tizenegyünk Bulgáriával játszik barátságos meccset Győrben, az ETO Parkban.

A papírforma szerint „országos egyes” a meccs, a magyarok a 37., a bolgárok a 88. helyen tanyáznak a FIFA világranglistáján. Ha a történelmen végigfutunk, akkor is a mieink tűnnek az esélyesebbnek, tekintve, hogy a 21 ezt megelőző mérkőzésből tizenkettőt is a magyarok nyertek meg, Bulgária eddig csak ötször tudott válogatottunk fölé kerekedni – négyszer pedig döntetlen született. A gólarány is igen impozáns, ebben a tekintetben 51-23 ide, azaz benne van a pakliban, hogy ezúttal is potyogni fognak a gólok.

A két együttes először 78 esztendeje, 1934 márciusában futott össze egymással, a szófiai vb-selejtezőt 4-1-re nyertük meg. Az eddigi legnagyobb arányú győzelem egy 9-0 volt még ’47-ben, Deák Ferenc négy, Hidegkuti Nándor három gólt jegyzett ekkor. A bolgárok ezt történelmük első magyarok elleni sikerével „bosszulták” meg bő egy évvel később, a mieinknél akkor már a csapat tagja volt a többi közt Puskás Ferenc és Kubala László is. Bulgária legnagyobb sikere Magyarország ellen egyébként 1975-ben volt, akkor Szófiában a hazaiak 4-0-ra nyertek.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpia fináléjában is randevúztak a felek, az összesen négy kiállítást (három ott, egy itt) is hozó meccsen a mieink 4-1-re diadalmaskodtak.

A két válogatott legutóbb 2005-ben meccselt egymással, egy csoportba kerültek a csapatok a 2006-os világbajnoki selejtezők során, Budapesten 1-1 (a csereként beálló Rajczi Péter egalizált), Szófiában 2-0-s vereség lett a vége. Érdekesség, hogy ekkor Lothar Matthaus volt a magyar szövetségi kapitány, aki később a bolgár kispadra is leült. A mostani keretből akkor Király Gábor, Juhász Roland, Szabics Imre, Vanczák Vilmos, Buzsáky Ákos és Hajnal Tamás lépett pályára legalább az egyik meccsen.

Szerda este a teltházas győri stadionban folytathatjuk a bolgárok elleni jó szereplést.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete
kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Csernyánszki Norbert (Paksi FC), Király Gábor (1860 München)
védők: Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Newcastle), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-TEVA)
középpályások: Buzsáky Ákos (QPR), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Eskisehirspor), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koman Vladimir (AS Monaco), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
csatárok: Németh Krisztián (RKC Waalwijk), Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik