Foci

Bízzátok csak Guidettire

Egy 19 éves fiú volt a főszereplő a labdarúgás világában a hétvégén, mivel vasárnap egy mesterhármassal döntötte el a holland szuperrangadót. Na de kiről is van szó?

John Alberto Guidetti a neve ellenére svéd állampolgár, a dél-európai csengés onnan ered, hogy édesapja olasz származású. Még csak 19 esztendős, de már elég sok helyen járt a világban.

Apja, Mike egy időben egy svéd iskolai program keretében Nairobiban, Kenya fővárosában vállalt munkát, John pedig a helyi Ligi Ndogo labdarúgó-akadémia növendéke lett 2004-05-ben. Ezt követően hazájába szerződött, ahol az IF Brommapojkarna focistája lett. A brommai klub rekordernek mondható az öreg kontinensen, tekintve, hogy minden korosztályt egybevéve a legtöbb csapattal rendelkező egyesület: a 2007-es adatok szerint 247 együttesben jó 3 ezer labdarúgóval bír a Brommapojkarna.

Guidetti nagyon elkapta a fonalat Hollandiában, nem csoda, hogy közönségkedvenc lett

A jelenleg a svéd második vonalban szereplő gárda felnőttcsapatában a 2007-08-as idényben debütált, majd lecsapott a játékjogára a Manchester City – ilyen „kis” neveket beelőzve, mint az Inter, a Sampdoria, a Lazio, a Roma és az Ajax dél-afrikai fiókcsapata, az Ajax Cape Town. Az U18-asoknál mindenkit levett a lábáról, 13 mérkőzésen 13 találatig jutott. A tarcsiban történő debütálása is emlékezetesre sikerült, mivel egyből egy triplával jelentkezett. Ezt követően a City egy szezonra visszaküldte Svédországba, régi-új csapatában pedig újra kitűnt a többiek közül, tekintve hogy hatékonysági mutatóban a harmadik lett egész Svédországban: nyolc mérkőzésen (ebből hétszer kezdő volt) három gólt és négy asszisztot jegyzett.

2010 nyarán így már a Manchester első csapatának vezetőedzője, Roberto Mancini is felfigyelt rá, aki elvitte a világsztárokkal teletűzdelt gárda észak-amerikai turnéjára. A Sporting Lisbon ellen mutatkozott be a felnőttek közt, két hónappal később pedig az első hivatalos debütálásra is sor került: 2010. szeptember 22-én a City ugyan kikapott a West Bromwich Albion elleni Ligakupa-mérkőzésen, a 2-1-re elveszített találkozón azonban az egyetlen manchesteri gólt hősünk készítette elő.

Ezt követően egy hónap erejéig a Burnley együtteséhez került kölcsönben, öt meccsen egy gólt szerzett – stílszerűen az elsőn. A Manchester vissza is rendelte és benevezte az Európa Ligába jelölt 25 fős keretébe, ám az előző idényben már nem lépett pályára a felnőttek közt.

A 2011-es nyár kissé furán alakult a számára. Történt, hogy már szinte mindenki elkönyvelte őt a Twente labdarúgójaként, a klub pedig már be is jelentette, hogy július 1-én edzésre várják Enschedében. Ehhez képest a City július 9-én olyan képeket hozott nyilvánosságra, melyeken a fiatal csatár az USA-ban a manchesteri klubtársaival látható, tíz nappal később pedig jött a hír, hogy három évvel megtoldotta a szerződését a szigetországi együttessel.

Az első hollandiai gól 8:37-től:


NAC Breda vs Feyenoord (1-3) Goals & Highlights… by VIVAGoals

És most mégis Hollandiában focizik. Hogy hogyan? Újra kölcsönadta őt a Manchester, ezúttal a Feyenoordnak. A debütáló mérkőzésén – meglepődünk még? – egyből góllal nyitott a Breda ellen (büntetőből), majd a De Graafschaap kapujába egy, a Venloéba két tizenegyest vágott be, a Vitesse elleni dupláját pedig már a mezőnyből szerezte. Utóbbit követően egy héttel a Waalwijk elleni feltámadást vezényelte le, ő szerezte a 2-1-re megnyert meccsen az egyenlítő találatot. 2011. december 18-án a Twente volt az ellenfél, emberünk pedig a vele összeboronált klubot egy mesterhármassal keserítette, majd legutóbb, az Ajax elleni csúcsrangadón jelentkezett egy triplával. Mind a két ütközetet megnyerte a Feyenoord.

Tripla az amszterdami hálóban:


Feyenoord 4-2 Ajax GOAL HIGHLIGHTS 29.01.2012 by vik2003

John Guidetti így fél szezont követően összesen 13 mérkőzésen 14 találatnál jár Rotterdamban, emellé még kiosztott három asszisztot is, így a gárda 39 bajnoki góljának majdnem a feléből kivette a részét – elképesztő adat egy 19 éves játékostól.

Ugyan a Manchester City keretében olyan nevek alkotják a támadóegységet, mint Sergio Agüero, Mario Balotelli, Carlos Tévez (egyelőre, bár ő már minden bizonnyal nem ölti magára az Égszínkékek mezét), illetve klub kötelékébe tartozik a kölcsönadott Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur) és Roque Santa Cruz (Real Betis) is, nem lennék meglepve, ha Roberto Mancini a nyáron visszarendelné Angliába a svéd szupertinit, akinek le is jár a kölcsönszerződése. Főleg, hogy az olasz tréner az utóbbi időben már megpendítette, hogy elférne még egy csatár a keretben…

Még a Manchester Cityből is kiemelkedhet majd

Apropó a 2012-es nyár. Igazán nagy kiugrási lehetőség ez a fiatal csatár életében, tekintve hogy Svédország részvételével is rendeznek egy Európa-bajnokságot. Guidetti Zlatan Ibrahimoviccsal karöltve nagy fejfájást okozhatna az ellen védőinek. A játékos ráadásul már be is dörömbölt a felnőtt nemzeti tizenegy ajtaján, az U17-ben ugyanis tizenegy meccsen nyolc, az U19-ben öt találkozón öt, az U21-ben pedig tíz összecsapáson négy gól volt a mérlege eddig.

John Alberto Guidetti – jó lesz megjegyezni ezt a nevet, mert nagyon úgy tűnik, hogy még sokat fogunk hallani róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik