Foci

Kikaptunk a poznani stadionavatón

A magyar labdarúgó-válogatott ez évi utolsó fellépésén 2-1-es vereséget szenvedett Lengyelországban.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés
Lengyelország – Magyarország 2-1 (1-0)
Poznan, vezette: Haanes Kaasik (észt)
Lengyelország: Fabiansi – Wojtkowiak, Wasilewski, Glowacki (Pisczek, az 58. percben), Komorowski, Matuschyk (Murawski, a szünetben), Dudka (Jodlowiecz, 65.), Mierzejewzki, Blatczykowski, Rybus, Brozek (Lewandovski, 65.). Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda
Magyarország: Bogdán Ádám – Varga József, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt – Koman Vladimir, Sándor György (Hajnal, a szünetben), Tőzsér Dániel (Elek, a szünetben), Dzsudzsák Balázs – Gera Zoltán, Priskin Tamás (Feczesin, 82.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerzők: Brozek (37.), Vanczák (88., öngól), illetve Priskin (78.)
Sárga lap: Tőzsér (30.), Varga (50.)

A magyar labdarúgó-válogatott a második félidőben sokkal bátrabban játszott, mint az első 45 percben, ezzel együtt sajnos megérdemelten kapott ki Lengyelországban.

A hazaiak sokkal veszélyesebben játszottak, gyorsabb, pontosabb támadásokat vezettek. Ezzel együtt a mieinknek járt egy gól, és bár Priskint lerántották egy alkalommal és a 11-es elmaradt, a pénteken két gólt szerző Ipswich-támadó egy szép támadás végén ezúttal is betalált.

A vége azonban egy buta védekezési hiba miatt 2-1-es vereség. Folytatás februárban a bolgárok ellen, pontosabban decemberben az NB I. legjobbjaiból álló ligaválogatott ellen.

Az élő, szöveges közvetítés az alábbiakban olvasható.

90. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

89. PERC: Bogdánnak kellett egy újabb lengyel lövés után nagyot védenie.

88. PERC: Ismét a lengyelek vezetnek. A jobb oldalon Blasczykowski kapta a labdát, megverte Vargát, Laczkót és Juhászt is a 16-oson belül. Ez luxus. A lövése aztán Levandowski sarkát érte, majd a perdítés Vanczákról került a kapunkba. Öngól. 2-1!

GÓÓÓL 88’
Vanczák, öngól
Mindenkit megvert Blasczykowski
SZÖGLET 86’
Magyarország
Dzsudzsák harcolta ki.

81. PERC: Időközben véget ért két Eb-pótselejtező: Horvátország-Törökország 0-0 (összesítésben 3-0) és Montenegró-Csehország 0-1 (összesítésben 0-3). Kint (vagyis itt) vannak az Eb-n a csehek és a horvátok. Mellesleg Németország 3-0-ra vezet a hollandok ellen kettejük találkozójának 66. percében.

80. PERC: A gól után még jobban megélénkült a mieink játéka. Előbb Gera lövése érte el Fabianski lábát, majd Dzsudzsák bolondított meg három lengyel védőt, de miután beért a 16-oson belülre, rosszul célzott.

78. PERC: Nagyon szép góllal egyenlített a magyar válogatott, megérdemelten. Elek Ákos gondolt egyet, és meghúzta a lengyel térfél közepén, a jobb oldalon levitte az alapvonalig a labdát, élesen középreadta azt, és a bent álló Priskin kapásból, nagy erővel a kapuba vágta a labdát. 1-1!

GÓÓÓL 78’
Priskin, Magyarország
Elek beadását bevágta a kapuba.

74. PERC: Egy hazai szöglet után Komanról Levandowskihoz került a labda, aki közelről lőhetett, Bogdán a helyén volt. A másik oldalon Priskin maradt le egy középreadásról.

VÉDÉS 74’
Bogdán
Levandowski közeli lövését védte.
CSERE 74’
Lengyelország
Mierzijewski helyett Obraniak.

70. PERC: Nagy lengyel ziccer maradt ki. A jobb oldalról, az alapvonal mellől érkezett a beadás, amely megpattant Laczkón, és így pont Levandowski fejére érkezett. Még jó, hogy a cserecsatár föléfejelt.

67. PERC: Mindent bele, mindent bele! – szól a magyar drukkerek részéről.

65. PERC: Nem tudjuk, örüljünk-e vagy sem. Lement a pályáról a gólszerző, veszélyesen futballozó Brozek, helyére viszont a Dortmund egyik gólvágója érkezett Lewandovski személyében.

CSERE 65’
Lengyelország
Brozek helyett Lewandovski.

61. PERC: Priskin maradt egyedül a hazai 16-oson belül, és két védő között is megtartotta a beadást, sőt, kapura lőtt. Fabianski védte.

CSERE 58’
Lengyelország
Glowacki helyett Pisczek a pályán.

58. PERC: Egy hajszállal maradt le a lengyel támadó a remek indításról, szerencsénkre.

56. PERC: Most többet van a labda a magyar csapatnál, mint az első játékrészben.

51. PERC: Szép magyar támadás végén Koman passzolt Hajnalhoz, aki középre ívelt, Gera pedig valamivel a kapu mellé pörgetett.

SÁRGA LAP 50’
Varga, Magyarország
Elkésett a szereléssel.

49. PERC: Teljesen nyilvánvaló 11-est nem kapott meg a magyar válogatott. Gera indította parádésan Dzsudzsákot, aki balról középreadta a lasztit, de Fabianski belepiszkált. A hosszú várta a labdát Priskin, akit két kézzel lerántottak. Az észt bíró nem adott büntetőt.

47. PERC: Még csak két perc telt el a második félidőből, de Mierzijewski már kétszer lőhetett kapura teljesen tisztán. Egy alkalommal Bogdán védett remekül.

CSERE a szünetben’
Magyarország
Tőzsér helyett Elek, Sándor helyett Hajnal
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Magyarország
Fel az egyenlítésre!


45. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: Nagyon gyorsak a lengyelek. Ezúttal is Mierzejewski adott középre, Brozek elől Bogdán szedte fel a labdát.

LES 43’
Priskin Tamás
Megint túl gyors volt Priskin.


37. PERC: Megszerezte a vezetést a lengyel válogatott. A jobb oldalon jött a támadásuk, Mierzejweski középről nagy erejű lövést eresztett meg, amelyet Bogdán Ádám még kiütött. A kipattanóra késve értek oda a mieink, vesztünkre Brozek éppen ott volt, és közelről a kapuba lőtte a labdát. 1-0!

GÓÓÓL 37’
Brozek, Lengyelország
A kipattanót bevágta.

36. PERC: Gera Zoltán ma 73. alkalommal válogatott, ezzel beérte az örökranglistán Tichy Lajost. Hamarosan megelőzheti a West Bromwich légiósa Sándor Károlyt és Albert Flóriánt.

34. PERC: 60-80 magyar drukker is ott van a poznani stadionban, amely egyébként 41 ezer férőhelyes.

33. PERC: Kétségtelenül veszélyesebben futballozik a lengyel válogatott. Dzsudzsák és Gera eddig keveset vállal, igaz, nem is jut el hozzájuk a labda.

SÁRGA LAP 30’
Tőzsér Dániel
Blasczykowskit érte utol szabálytalanul.

28. PERC: Óriási hazai helyzet: Brozek egy előreívelt labdát lekezelt, majd egy csellel faképnél hagyta Vanczákot, de a célegyenesben szerencsére nagyon fölé lőtt. Ha higgadtabb, 1-0. Egy perccel később villámgyors lengyel támadás végén ismét Vanczák bizonytalankodott, de Varga az utolsó pillanatban menteni tudott (ismét) Brozek elől. A szöglet után tisztán fejelhetett a lengyel, de nagyon mellément a próbálkozás.

SZÖGLET 28’
Magyarország
Priskin harcolta ki.

24. PERC: Nagyon veszélyes helyről jöhetett szabadrúgás. 17 méterre a kaputól Rybus esett el, miután Vanczák buktatta/tartotta fel. A szabadrúgás után Bogdán Ádám remekül vetődött.

VÉDÉS 24’
Bogdán Ádám
Mierzijewski szabadrúgását ütötte ki.
SZABADRÚGÁS 24’
Lengyelország
Vanczák buktatott.
LES 22’
Priskin Tamás
Gera egy hajszállal lemaradt a passzal.

20. PERC: Laczkó építkezett egy támadás során, Dzsudzsáknak passzolt a lengyel térfél közepén. A Mahacskala légiósa vezette egy kicsit, majd 20 méterről lőtt. Eltörte a labdát.

17. PERC: Megvan az első magyar helyzet! Varga tette vissza a labdát Komannak, aki 18 méterről, középről laposan erős lövést eresztett meg, Fabianskinak vetődve kellett hárítania.

17. PERC: A meccset észt játékvezető vezeti. Kassai Viktor a múlt pénteken éppen az észtek ellen fújt be egy tizenegyest és állított ki két balti játékost is az írek elleni pótselejtezőn. Többen összeesküvés-elméletet sejtenek a bíróküldés miatt, ez azonban Puhl Sándor szerint nevetséges feltételezés.

15. PERC: Blasczykowskit indították, Bogdán jól fedezte a labdát, így kirúgás következett.

14. PERC: Ők sem mentek első szögletükkel semmire.

SZÖGLET 14’
Lengyelország
Laczkót verték meg.

13. PERC: Dzsudzsák végezte el a szögletet, de a lengyelek oldalra fejelték a beadást, amit már nem tudtunk visszatenni.

SZÖGLET 13’
Magyarország
Juhász előreívelését fejelték ki.

10. PERC: Nem nagyon tudjuk megtartani a labdát, amikor megindulnánk a középpályán, valamiért megállnak a mieink. Legutóbb Varga indult meg ígéretesen, de a pálya közepén nem passzolta tovább a labdát.

7. PERC: Hideg van Poznanban, többen is kesztyűben játszanak a meccsen, példéul Dzsudzsák Balázs, aki már a Liechtenstein elleni találkozón is bizonyította, teljesen felépült sérüléséből.

5. PERC: Jobbára a lengyeleknél a labda, de most eljutottunk a 16-osukig. Ne feledjük, hogy a hazaiak kapujában az Arsenal játékosa, Fabianski áll.

4. PERC: Nagy lengyel helyzet maradt ki. A teljes magyar védelmet megverték a bal oldalon, a cicázás után Mierzejewski elé került a labda, de véfül szerencsére túl nagy gólt akart lőni, így csak az oldalhálót találta el.

3. PERC: Gyorsan felhozták a lengyelek a labdát, jobbról érkezett a beadás, a kipattanót Blatczykowski lőtte a kapu felé, de nem találta el Bogdán kapuját.

1. PERC: A lengyelek kezdték a találkozót, amelyre bántóan kevesen érkeztek. Nem is csoda, ugyanis a jegyek drágák voltak, ráadásul a helyiek meze nem olyan, mint amilyet a közvélemény elvárna: a részletekért KATT IDE!

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Lengyelország
Kezdődik az idei utolsó válogatott meccs.

Gyászszünet előzte meg a kezdőrúgást.

Lengyel-magyar két jó barát, tartja a mondás. Annak ellenére, hogy most barátságos mérkőzés következik, 90 perc erejéig legyen a főszerep a sportszerű küzdelemé!

Máris kezdődik a találkozó, de először a himnuszok szólnak.

Bár a magyar válogatott nem játszhatott Európa-bajnoki pótselejtezőt, statisztikailag is az elmúlt 25 év legjobb mérlegét produkálta a sorozatban, és a 2011-es összteljesítménye is a korábbiaknál jobbnak mondható.

A mieink a Liechtenstein elleni pénteki 5-0-s győzelem után egy nehezebb feladat előtt állnak, hiszen Lengyelországban, a jövő évi Európa-bajnokság egyik házigazdájának az otthonában kell a fiúknak helyt állnia.

A lengyelek idén legyőzték a többi közt Norvégiát, Argentínát, döntetlent játszottak a németekkel, illetve Mexikóval. Ezzel együtt a jó barátok csak a 64. helyen állnak a világranglistán (a barátságos meccsek kevesebb pontot érnek.)

A két válogatott 31 alkalommal találkozott egymással, 20 magyar győzelem, 4 döntetlen és 7 lengyel siker született, ez a mieink szempontjából 72,58 százalékos mérleget jelent.

A meccs helyszíne, amely most egyáltalán nem telt meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik