Foci

200 meccs a labda birtokában

Szinte hihetetlen, de 2008. május 7. óta a Barcelona valamennyi mérkőzésén többet birtokolta a labdát, mint az aktuális ellenfél. Ez három és fél év – pontosan 200 mérkőzés.

Akkor, a 2007-2008-as spanyol bajnokság hajrájában, a 33. fordulóban 4-1-re verte a Madrid a Barçát, még Bernd Schuster, illetve Frank Rijkaard volt a két edző. A labdabirtoklási arány 50,53%:49,47% volt a fővárosiak javára.

Azóta kétszáz hivatalos mérkőzést játszottak a katalánok, és egyetlenegyszer sem maradtak alul – a labdabirtoklást tekintve.

Idén április 20-án, miután a Madrid hosszabbításban legyőzte a barcelonát a Copa del Rey döntőjében, José Mourinho „kedveskedni” akart kollégájának, amikor ezt mondta: „Van, aki azt hiszi, hogy az a jó futball, ha mindig nálunk van a labda…”

Azon az estén igaza volt, mert 69:31 százalék volt a labdabirtoklási arány a Barcelona javára, és mégis a Madrid győzött.

De amúgy a számok Guardiolát igazolják. Amióta ő az edző, mindig a Barcelona volt a bajnok (2009, 2010, 2011), és közben kétszer a BL-t is elnyerték a vörös-kékek (2009, 2011). A Madridnak eközben csupán egy árva kis Király Kupa jutott…

Ebben a három és féléves időszakban átlagosan 66 százalék volt meccsenként a labdabirtoklási arány a katalánok javára, a rekord pedig az idén október 15-én játszott, Barcelona-Racing Santander találkozón született: a hazaiak úgy nyertek 3-0-ra, hogy a játékidő 85 százalékában náluk volt a labda!

Egyszer forgott veszélyben csupán a sorozat: az idei spanyol szuperkupa első meccsén, amikor a Santiago Bernabéu Stadionban félidőben még 54:46 volt az arány a Madrid javára, de aztán jöttek a cserék – Xavi helyett Thiago, Piqué helyett Adriano és Villa helyett Pedro -, s a végére 52:48 lett az arány a vendégeknek – a meccs pedig 2-2-es döntetlennel végződött.

Guardiola mindig is a labdabirtoklást tekintette a futball legfontosabb elemének. Ha nálad van a labda, te tudod kialakítani a stílust. Addig passzolgatni, amíg valahol rés nyílik a falon, amíg kialakul valahol a létszámfölény, amíg lehetőség kínálkozik. Ha elveszítjük a labdát, lehetőleg szerezzük vissza még az ellenfél térfelén, ne hagyjuk lélegzethez jutni a másikat.

Ezzel kapcsolatban érdekes volt egy másik madridi edző, a most a Málagát dirigáló Manuel Pellegrini véleménye: „Ha mi így futballoznánk otthon, kifütyülne a Bernabéu közönsége.”

Ezzel szemben áll Johan Cruyff aranyköpése: „Ha nálad van a labda, biztosan nincs az ellenfélnél. Az ellenfelek felmorzsolódnak abban, hogy nyomoznak a labda után.”

Mint a Barcelona elmúlt kétszáz mérkőzésén szinte mindig.

(Az El periódico című barcelonai lap cikke alapján.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik