Foci

Újpest: méltó régi, nagy híréhez

Roderick Duchatelet, az Újpest FC új belga tulajdonosa a hetvenes évek sikerkorszakának visszatérését ígéri. A kulcsszó: önerőből.

Ha a tudósító a Mildenberger utca, azaz a hátsó kapu felől közelítette meg szerda délben a Megyeri úti Ujpest FC klubházát, akkor gondolatai vakvágányra futhattak. A bejárattól pár méterre ugyanis egy WAL-… rendszámú Jaguár parkolt, s mivel az elmúlt napokban felröppent, hogy a Wallis Zrt. vásárolná meg a legpatinásabb magyar futballklubot, biztosra lehetett venni, hogy a nagy garral beharangozott sajtóértekezleten Veres Tibort, a Wallis első emberét jelentik majd be a klub új tulajdonosaként.

Ezzel szemben egy magas, rokonszenves belga fiatalembert, bizonyos Roderick Duchatelet-t mutatott be az Újpest FC sajtófőnöke, Nemes Károly az összesereglett riportereknek.

Duchatelet úr az Újpest FC Kft. csaknem 95 százalékos tulajdonhányadát vásárolta meg. Hogy mennyiért, az – nem fogják elhinni – üzleti titok. Az eddigi tulajdonos, a City Budapest Zrt., azaz Tolnai Sándor tehát a jövőben már nem irányítja a gazdasági társaságot, ezentúl csak szurkolóként vállal szerepet Újpesten – amint azt Nagy Imre, a City Budapest Zrt. vezérigazgatója megerősítette.

 

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy Roderick Duchatelet édesapja, Roland Duchatelet – állítólag Belgium hetedik leggazdagabb embere – évek óta szoros üzleti és baráti kapcsolatban áll Tolnai Sándorral, az immár extulajdonossal. Az idősb Duchatelet nem óhajtott szerepet vállalni Újpesten – már csak azért sem, mert a Standard Liége többségi tulajdonosa, ellenben fiát ajánlotta.

Roderick korábban öt évig a belga élvonalban szereplő Germinal Beerschot igazgatója és részvényese volt, tavaly óta viszont már nem az.

„Tegnap érkeztem meg Budapestre, ez volt az első találkozásom Újpesttel és a klubbal – mondta a fiatal tulajdonos. – Ismerem a lila-fehérek múltját, akár sorsszerűnek is érezhetem, hogy az Újpest klubszínei ugyanazok, mint a Beerschoté. Elhatározott szándékom, hogy visszahozzam a dicsőséges hetvenes évek eredményeit és hangulatát a Megyeri útra.”

Nem lesz könnyű, mert 1969 és 1979 között kilencszer volt bajnok a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csodacsatársorral fémjelzett Újpesti Dózsa.

„Nem áll szándékomban pénzt önteni a klubba, de azt vállalom, hogy az adósságokat rendezem – folytatta az új tulajdonos. – Hosszú távon önfenntartóvá kell válnia az Újpest FC-nek, ahogy Belgiumban is azok a klubok, legalábbis legnagyobbrészt. Vízióm a pénzügyi stabilitás, továbbá hosszú távon az állandó nemzetközi szereplés. Ez a záloga a nagyobb bevételek generálásának, amely önfenntartóvá teheti a klubot.”

Az új tulajdonos nem titkolta, hogy van honnan előrelépni.

„Tudom, hogy a sporteredményeket tekintve, de anyagilag sincs irigylésre méltó helyzetben az Újpest FC. Minél hamarabb egyenesbe kell hoznunk a csapatot és a gazdasági társaságot. A kiesés, mint opció, fel sem merül, fel kell tornáznia magát a csapatnak az élcsoportba, s lehetőleg már az idény végén nemzetközi kupaszereplés a cél. Egyelőre nem igazolunk senkit sem, legfeljebb a téli transzferidőszakban.”

Duchatelet tudta, hogy kivel találkozik szombaton az Újpest.

„Igen, tudom, a Ferencvárossal, és azt is tudom, hogy ez a nagy magyar rangadó, attól függetlenül, hogy hol áll a két csapat. Nem, nem leszek Budapesten, de a távolból figyelem a történéseket”- mondta a belga.

Duchatelet úgy tudja, kétmillió euró az Újpest idei költségvetése – mármint a 2011-2012-es szezonra -, ami hatszázmillió forint. (Bartha Csaba ügyvezető igazgató húzta a száját, amikor meghallotta a belga tulaj becslését…) Szóba került, hogy amikor Duchatelet átvette a Beerschot csapatát, 4,5 millió euró (1,3 milliárd forint) volt a klub költségvetése, amikor pedig leadta, 12 millió (3,5 milliárd). Hogy ennyi lehet-e az Újpest büdzséje, arra nem válaszolt.

Azt viszont elmondta, hogy teljes a bizalom Zoran Szpisljak vezetőedző iránt. A két ügyvezető, Bartha Csaba és Csehi István felajánlotta lemondását, de egyelőre mindketten helyükön maradnak, Duchatelet velük képzeli el – legalábbis a közeli – jövőt. Azt viszont elmondta a belga üzletember, hogy még a télen egy olyan klubmenedzsert szeretne a csapat élére állítani, aki flamandul és magyarul is jól beszél.

Állítólag sok a jelentkező…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik