Foci

Ricketts: bundameccsen játszottam Diósgyőrben

Egy angol labdarúgó kendőzetlenül beszélt pályafutásáról a The Sunnak, és a diósgyőri időszakról meglepően vallott.

Hosszabb interjút adott az egyik angol bulvárlapnak Rohann Ricketts, az ír Shamrock Rovers 28 éves középpályása.

Az Arsenalban nevelkedett játékos azért került középpontba, mert jelenlegi csapatával az Európa Liga főtáblájára jutott, ott pedig jövő héten a Tottenham ellen lép pályára. Az Ágyúsok után éppen a Spurshoz igazolt az egykori U18-as válogatott, majd a Wolverhampton, a Barnsley és a Queens Park Rangers játékosa volt egy kanadai kiruccanás előtt.

Karrierjének utolsó 18 hónapját kaotikusnak mondja, és ebben a vonatkozásban a Diósgyőrt és a moldovai Dacia Chisinau-t is megemlíti.

Előre lefixált eredményű mérkőzésekről, dohányzó és a meccsek előtt söröző csapattársairól beszélt a The Sun újságírójának.

„Lehet, hogy nem mindig a legjobb döntést hoztam meg a pályafutásomban, de vállalom azokat, ezekből tanultam, tudok tükörbe nézni. 2008-ban Kanadába költöztem, ahol nyugodtabb lettem és megtaláltam önmagam. Aztán hazatértem, de végül Magyarországon kötöttem ki. Ez borzasztó döntés volt.”

Ricketts 2010 februárjában szerződött a Diósgyőrhöz, akkoriban Tornyi Barnabás volt a csapat vezetőedzője.

„Ahogy leszállt a gépem, az anyagi feltételek rögtön meg is változtak, és először az edző sem akart szerződtetni. Sok furcsaság volt a klubnál, és az ott keresett pénzt már sosem kapom meg. Ha egy játékos elhagyja Angliát, elfelejtik. Voltak ajánlataim később Azerbejdzsánból és Törökországból, de az ügynököm Moldovát ajánlotta. A játékosok kedvesen fogadtak ugyan, de a meccsek előtt cigiztek és négy-öt sört legurítottak az öltözőben” – emlékezik diósgyőri és kisinyovi emlékeire az angol játékos.

A leginkább meglepő kijelentést  azonban akkor teszi, amikor elmondja, egyes mérkőzések előre megbeszélt forgatókönyv szerint zajlottak.

„Játszottam pár olyan meccsen, ami után kiderült, hogy két-három játékos be volt avatva, közrejátszott abban, mi legyen az eredmény. – állítja Rohann Ricketts a The Sun hasábjain, majd így folytatja: Ilyen Magyarországon is volt. Az edző feltételezte, hogy a mérkőzés eredményét befolyásolták, a játékosok egy része pedig pénzt kapott mindezért. Sok zavaros dolog történt.” – számol be a történtekről Ricketts.

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és kommunikációs igazgatója:
Annyi vád érte már az utóbbi időben a magyar labdarúgó bajnokságok tisztaságát, hogy az ember meg sem lepődik azon, ha Európa másik feléről az egykor Magyarországon játszó idegenlégiósnak is a csalás, az eredmény befolyásolása az egyetlen emléke. Megkérdeztük Borbély Zoltánt, az MLSZ jogi és kommunikációs igazgatóját, ilyen esetben mit tehet, mit tesz az MLSZ:
“Semmit. Az MLSZ sajtóhírek, cikkek alapján nem indít vizsgálatot, fegyelmi eljárást, hiszen lehet hiteltérdemlő, de lehet teljesen légbölkapott az információ. Amennyiben feljelentés születik az ügyben és a Nemzeti Nyomozó Iroda, vagy a Központi Nyomozó Főügyészség segítségünket kéri bármilyen adatszolgáltatásban, akkor ahogy eddig is, haladéktalanul segítjük a munkájukat.”

Az edzések végén olykor még gyakorolt – itt éppen Sadjóval:

A diósgyőri kalandot követően az angol középpályás a kisinyovi csapatot is elhagyta. Három hónapot töltött Moldovában. A csapattársai meglopták, ráadásul nem kapott fizetést, a FIFA-nál is feljelentést tett. Arról is beszélt, hogy előfordult, hogy rasszista megnyilvánulások érték.

Rohann Ricketts 2010 februárjában került Diósgyőrbe. A tavalyelőtti szezont Aczél Zoltánnal a vezetőedzői poszton kezdte el a DVTK, de télen Tornyi Barnabás érkezett, majd a végén Tóth László, a korábbi ügyvezető ült a padon. A csapat búcsúzott az első osztálytól.

Ricketts egyébként egy meccset játszott a magyar élvonalban, négyet pedig a második csapatban. Egy alkalommal fegyelmit indítottak ellene, mert Földesi Károly vezetőedző parancsa ellenére sem hagyta el a pályát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik