Foci

Bozsik Józsefre emlékeznek a svéd-meccs előtt

Az Aranycsapat tagja, Bozsik József az egyetlen olyan magyar labdarúgó, aki több mint 100 alkalommal játszott a nemzeti csapatban. Ezért köszöntik.

Bozsik József 101-szeres válogatottságának megünneplésére a magyar-svéd Európa-bajnoki selejtező előtt dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke átadja a Bozsik-családnak az UEFA emlékérmét és egy “válogatott sapkát” – írja a szövetség weboldala.

Az UEFA végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy köszönti a száz, vagy e fölötti válogatottsággal rendelkező összes európai játékost (összesen 107 labdarúgó érte el pályafutása során a 100 válogatottságot a kontinensen), és elismerése jeléül emlékéremmel, valamint névre szóló válogatott sapkával köszöni meg e nagyszerű teljesítményt a kiválóságoknak, vagy családjaiknak.

A magyar labdarúgás történetében egyetlen olyan labdarúgó volt, aki háromjegyű válogatottsággal rendelkezik, Bozsik József, az Aranycsapat tagja 101-szer öltötte magára a címeres mezt pályafutása során.

Az ajándéksapka ötlete 1886-ból, Angliából származik. Akkor ott úgy döntöttek, minden nemzetközi válogatott meccsen pályára lépő játékos kap egy selyemsapkát (cap), a szövetség emblémájával. A sportnyelvben ez később annyira elterjedt, hogy az angol nyelvben ma is azt mondják, hogy egy labdarúgónak 100 sapkája van (“He has 100 caps”).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik