Foci

Manchester, England, England…

A Hair című musical híres nótájának sorai soha nem voltak aktuálisabbak: Fabio Capello akár tiszta manchesteri tizenegyet is kiállíthatna a Bulgária elleni Eb-selejtezőn.

Hart – Richards, Smalling, Jones, Lescott – Young, Cleverley, Barry, Milner, Johnson – Rooney.

Nem is rossz csapat, ugye? És nem is képtelenség: mind a tizenegyen szerepelnek Fabio Capello, az angol válogatott menedzsere keretében, amely a pénteki, Bulgária elleni Eb-selejtezőre készül. Az elképzelt kezdőcsapatból öten az éllovas Manchester United (Chris Smalling, Phil Jones, Tom Cleverly, Ashley Young, Wayne Rooney) labdarúgói, s a hatodik, Danny Welbeck is csak azért hiányzik, mert megsérült az Arsenal rekordméretű, 8-2-es legyőzése közben.

No, de a városi rivális, a City sem panaszkodhat: az égszínkékeket hatan képviselik a keretben Joe Hart, Joleon Lescott, Micah Richards, Gareth Barry, Adam Johnson és James Milner személyében.

A 19 éves Phil Jonest most először hívták meg a válogatottba, Chris Smalling volt már kerettag, de pályára még nem lépett – valamennyien húsz év körüli sihederek, azaz az 1975-ös évjárat (David Beckham és társai, ahogy hívták őket: Fergie’s Fledglings, vagyis Fergie fiókái) után újra vannak nagyszerű fiatalok az Old Traffordon.

Azaz, az angol futball epicentruma mostanság Manchesterben van: a két városi klub vezeti egyaránt pontveszteség nélkül a Premier League tabelláját, vasárnap a United történelmi, 8-2-es vereséget mért az Arsenalra, a City pedig a White Hart Lane-en alázta meg 5-1-re a Tottenhamet. A góllövő lista élén hat találatával Edin Dzeko, a City bosnyák centere áll, az ötgólos Wayne Rooney (MU) előtt, előbbi négyet, utóbbi hármat vágott a hét végén.

Rooney ezzel felkerült a Vörös Ördögök örökranglistájának első tíz helyezettje közé, két olyan legendát megelőzve, mint Ruud van Nistelrooy és Paul Scholes.

„Giggsy szólt a meccs előtt, hogy még száz gól hiányzik ahhoz, hogy utolérjem Bobby Charltont” – mondta Rooney a mérkőzés után, veterán társa, a csereként beállt Ryan Giggs megjegyzésére utalva. Giggs egyébként minden idők legtöbb hivatalos mérkőzésen szerepelt MU-játékosa, 878 meccsel – ő jelenleg 7 góllal előzi meg Rooney-t.

„Szerencsém van az Arsenallal, életem első Premier League gólját is nekik rúgtam, még az Everton színeiben, 2002 októberében, 17 évesen (David Seamannek, 22 méterről, emlékezetes bombával – a szerk.), a Manchester United játékosaként szerzett századik gólom is ellenük született, s most a százötvenedik is” – mondta Rooney. ”Engem nem érdekel, hogy tartalékos volt az Arsenal vagy sem, 8-2-re megverni őket mindig nagy szám. Nem hiszem, hogy ez bárki másnak sikerülni fog ebben az idényben.”

A Manchester United történetének legjobb góllövői
1. Bobby Charlton 249 gól (758 mérkőzésen)
2. Denis Law 237 (404)
3. Jack Rawley 211 (424)
4. Dennis Viollet 179 (293)
5. George Best 179 (470)
6. Joe Spence 168 (510)
7. Mark Hughes 163 (467)
8. Ryan Giggs 159 (878)
9. Wayne Rooney 152 (292)
10. Ruud van Nistelrooy 150 (219)
11. Paul Scholes 150 (676)
Az angol válogatott keret Bulgária ellen
Kapusok: Hart, Green, Stockdale
Védők: A. Cole, Cahill, Terry, Baines. Jagielka, Smalling, Jones, Richards, Lescott
Középpályások: Downing, Barry, Johnson, Milner, Lampard, Cleverley, A.Young, Parker, Walcott
Csatárok: Bent, Carroll, Rooney, Defoe

Valahol egyébként nem véletlen, hogy a két dúsgazdag manchesteri klub áll az élen, innen kerülnek a PL legjobban fizetett labdarúgói, és természetesen a Roman Abramovics birtokolta Chelsea-ből.

A legjobban fizetett Premier League-játékosok
1. Wayne Rooney (MU) és Yaya Touré (MC) 10-10 millió/év
3. David Silva (MC) 8 millió
4. Edin Dzeko (MC) 7,5 millió
5. Frank Lampard (Chelsea) 7 millió
6. John Terry (Chelsea) 6,75 millió
7. Gareth Barry (MC) 6,5 millió
8. Steven Gerrard (Liverpool) és Rio Ferdinand (MU) 6-6 millió
10. Ashley Cole és Petr Cech (Chelsea) 5-5 millió

A tizenegy legjobban fizetett PL-labdarúgó közül négyen-négyen a Manchester City és a Chelsea, ketten a Manchetser United játékosai, Gerrard pedig a Liverpoolé.

A Manchester City szárnyalása részben Edin Dzeko nevéhez köthető, pedig a hatalmas termetű bosnyák leigazolását 27 millió fontért januárban a Wolfsburgtól jókora melléfogásnak hirdette a média.

Aztán Dzeko elkezdte termelni a gólokat, s most már mindenki magasztalja a PL góllövő listájának éllovasát.

Ugyancsak ódákat zengnek az Arsenaltól megvett Samir Nasriról és az ex-Valencia-játékos David Silváról: éket tartják a PL legkreatívabb középpályás kettősének.

És akkor még ott van Sergio Agüero, a „Kun”, aki zökkenőmentesen illeszkedett be a csapatba, kiszorítva onnan honfitársát, Carlos Tévezt. A védelem tengelyében a belga Vincent Kompany remekel – szóval, nincs gyenge pontja Roberto Mancini menedzser tizenegyének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik