Foci

Mourinho nyeretlen a Nou Campban

A Szuperkupa rendszerint unalmas idénynyitó. De ha a Barca és a Real csap össze, akkor nem lehet az. Idén hatodszor. Életre, halálra.

Vasárnap úgy játszott 2-2-t a világ két legerősebb futballcsapata, hogy a Madrid lefocizta a spanyol bajnoki cím és a Bajnokok Ligája-trófea védőjét, miközben a semleges szurkoló szimpátiája mégis a katalánokkal volt.

Paradoxon? Csak látszólag. José Mourinho terminátorainak durva, olykor kíméletlen futballja – melyben a portugál mészáros, Pepe, továbbá Khedira járt az élen – ugyanis kiváltotta a jó érzésű néző megvetését. A legszebb az egészben, hogy még a „Különleges” (Jose Mourinho) volt felháborodva, amiért Ronaldo buktatásáért nem kapott tizenegyest csapata. Tény, hogy Víctor Valdés jobb keze találkozott CR lábával, de Pedro buktatása ugyanúgy büntetőt érdemelt a túloldalon, nem beszélve arról, hogy a Madridnak kilenc emberrel kellett volna befejezni a meccset – Pepe és Khedira nélkül.

Az első mérkőzés összefoglalója:

De ez már a múlt, most mindenki a szerda este, szokatlanul késői időpontban – 23.00 órakor – kezdődő barcelonai visszavágóra összpontosít. Amelyen – ha Pep Guardiola, a Barça edzője úgy dönt – pályára léphet az időközben leszerződtetett Cesc Fábregas. Erre mondják, hogy minőségi erősítés…

A keddi sajtóértekezleten Guardiola arról beszélt, egészen más lett volna Madridban – és lenne szerdán Barcelonában – az eredmény, ha három héttel később csatáznának a Szuperkupáért. Ezzel nyilván arra célzott a katalánok mestere, hogy a Madrid előrébb tart a felkészülésben, a fórumozók viszont nem „ették meg” Pep mester dumáját, s oda lyukadtak ki, hogy a szakvezető csak a kifogásokat keresi csapata halványabb játéka miatt.

Bármi is lesz szerda éjjel – pontosabban csütörtök hajnalban – az eredmény, a katalán klub már jól járt: mind a 96 ezer belépő elkelt a Nou Campba, s a 6 millió eurós (1,62 milliárd forint, négy magyar középcsapat komplett éves költségvetése…) bevétel rekordnak számít, ha nem bajnoki vagy BL-meccsről beszélünk. A legdrágább jegy 167 eurót kóstál, az átlagár 66 euró…

A vendégek önbizalma töretlen, még akkor is, ha a csodaedző José Mourinho korábban sohasem tudott győzni aktuális csapatával a Nou Campban. A Chelsea edzőjeként 2006. október 31-én 2-2-t, 2009. május 6-án 1-1-et játszott a katalán fővárosban – mindkettő BL-találkozó volt -, miként az idén május 3-i, Real Madrid elleni 1-1 is. Tavaly április 28-án az Internazionaléval, szintén a BL-ben 1-0-ra kikapott – igaz, összesítésben továbbjutott -, majd november 29-én 5-0-s megsemmisítő vereséget szenvedett bajnokin.

A spanyol Szuperkupa történetében a Barcelona nyerte el legtöbbször a trófeát, kilencszer, a Madrid egy elsőséggel le van maradva riválisa mögött. A legtöbb gólt a ma már a Schalkét erősítő Raúl szerezte – hetet -, Messi hat gólnál tart.

Cristiano Ronaldo pedig századik góljának megszerzésére készül madridi mezben, miután vasárnap leragadt a kilencvenkilencnél…

Várható összeállítások:

Fc. Barcelona:

Víctor Valdés – Dani Alves, Abidal, Piqué, Adriano – Xavi, Busquets (Fábregas), Iniesta – Sánchez, Messi, Villa

Real Madrid:

Iker Casillas – Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo – Xabi Alonso, Khedira – C. Ronaldo, Özil, Coentrão – Benzema

Ajánlott videó

Olvasói sztorik