Foci

Küzdelmes meccsen vívták ki a finálét az amerikaiak a női-vb-n

Az Egyesült Államok az utolsó negyedórában nyerte meg a mérkőzést a franciák ellen a női labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében.

Pedig a kezdéskor nem úgy tűnt, mintha az európaiak megnehezítenék a kétszeres világbajnok dolgát: már a 8. percben vezetést szerzett az USA, Lauren Cheney révén. O’Reilly beadásába csak annyira tette bele Cheney a lábát, hogy az minimálisan irányt változtasson, és ez becsapta a gall kapust, Sapowiczot.

A bekapott gól után magukra találtak a franciák, és egyre többször veszélyeztették Hope Solo kapuját. Ez a statisztikában is megmutatkozott, a labdabirtoklási arány az európaiak felé billent. A második félidőt is ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták. A franciák szinte a kapujuk elé szorították a tengerentúliakat, és ennek meg is lett az eredménye.

Sonia Bombastor ívelte a labdát a középen álló társnak, aki nem tudta beletenni az átadásba a fejét, szerencséjükre. Mivel Solo nem erre számított, ezért az eredményjelzőn már 1-1 szerepelt.

A félidő végéhez közeledve az amerikai hölgyek is magasabb fordulatszámra kapcsoltak, helyzet helyzetet követett és szépen lassan felőrölték ellenfelüket, majd a 79. percben már a háló is megzörrent. Abby Wambachaki a brazilok ellen az utolsó utáni percben egyenlített – emelkedett a legmagasabbra egy szögletet követően. Arról, hogy végleg eldőljön a párharc, Alex Morgan gondoskodott: remekül ugrott ki a védők közül, egy az egy ellen pedig nem hibázott.

3-1-es győzelmükkel az Egyesült Államok egy újabb lépést tett – 1991 és 1999 után – a harmadik világbajnoki címük felé. Döntőbeli ellenfelük a Japán-Svédország összecsapás győztese lesz.

Női labdarúgó-világbajnokság, elődöntő:

Egyesült Államok-Franciaország 3-1 (1-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik