Foci

Topligák bajnokai: már csak Angliában izgulnak

A Manchester United és a Chelsea szuperrangadót játszik a hétvégén, a bajnoki cím is múlhat rajta. A Dortmund után a Barca és a Milan is örülhet.

A hétvégén újabb fordulóval kerülnek közelebb a szezon végéhez a labdarúgó topligák is, de egyedül csak Angliában mondható el, hogy a bajnoki címért még komoly küzdelem várható. Vasárnap egyfajta döntőnek is beillő mérkőzésen a 73 ponttal álló Manchester United a 70 pontos Chelsea együttesét fogadja a Premier League 36. fordulójában.

Amennyiben Sir Alex Ferguson csapata legyőzné a londoniakat, hatalmas lépést tennének 19. bajnoki címük elhódítása felé, hiszen két fordulóval a vége előtt hatpontos lenne az előnyük. A Chelsea-nek nyernie kellene, hiszen a döntetlen esetén megmaradna a hátrányuk, a United pedig nem áll megoldhatatlan feladatok előtt az utolsó két fordulóban.

Pontegyenlőség esetén hatalmas izgalmak várhatnának a szurkolókra a szezon végjátékánál is, akár a gólkülönbség is döntő lehetne a két csapat között. Elméletileg még az Arsenal is odaérhet az első helyre, de hatpontos lemaradást ledolgozni három forduló alatt elképzelhetetlennek tűnik, ráadásul Carlo Ancelotti együttese is előttük van.

Premier League, a bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései
1. Manchester United (73 pont)
– Chelsea (otthon)
– Blackburn (idegenben)
– Blackpool (otthon)
2. Chelsea (70 pont)
– Manchester United (idegenben)
– Newcastle (otthon)
– Everton (idegenben)
3. Arsenal (67 pont)
– Stoke City (idegenben)
– Aston Villa (otthon)
– Fulham (idegenben)

A spanyol bajnokságban még négy kör van hátra, a címvédő Barcelona előnye jelenleg nyolc pont a Real Madriddal szemben. Mindez azt jelenti, hogy ha José Mourinho együttese szombat késő este nem tud nyerni a Sevilla otthonában, a Barcelona vasárnap hazai pályán a városi rivális Espanyol ellen szerezheti meg a bajnoki címet.

Ha a hétvégén még nem is jön össze, azt nagyon nehéz elképzelni, hogy a katalánok ne nyerjék meg zsinórban harmadik bajnoki címüket, ami a klub 21. sikere lenne a spanyol pontvadászatban.

Primera Division, a bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései
1. Barcelona (88 pont)
– Espanyol (otthon)
– Levante (idegenben)
– Deportivo (otthon)
– Malaga (idegenben)
2. Real Madrid (80 pont)
– Sevilla (idegenben)
– Getafe (otthon)
– Villarreal (idegenben)
– Almería (otthon)

Olaszországban sem sokan kérdőjelezik már meg a Scudetto sorsát, a Milan gyakorlatilag biztos befutónak tekinthető, miután három fordulóval a vége előtt már nyolc pont az előnyük a városi rivális Internazionale előtt.

Ha a piros-feketék szombat este pontot szereznek az AS Roma otthonában, már bajnoknak mondhatják magukat, hiszen döntetlen esetén is minimum hat pont maradna az előnyük a forduló végén, az egymás elleni eredmény pedig Ibrahimovicéknak kedvez a címvédő Interrel szemben.

A Milan adott esetben még egy római vereséggel is bajnok lehetne már a 36. forduló után, ehhez azonban az is kellene, hogy riválisuk vasárnap ne nyerjen a Fiorentina ellen.

Serie A, a bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései
1. Milan (77 pont)
– AS Roma (idegenben)
– Cagliari (otthon)
– Udinese (idegenben)
2. Inter (69 pont)
– Fiorentina (otthon)
– Napoli (idegenben)
– Catania (otthon)

Németországban már pont került az ügy végére, a Borussia Dortmund múlt hét szombaton bebiztosította a bajnoki címét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik