Foci

Barca-Real – a kupadöntőben is

Szerda este az idény harmadik El Clásicóján a spanyol Király Kupa lesz a tét.

Szerda este véget érnek a Copa del Rey, azaz a spanyol Király Kupa küzdelmei, nem meglepő módon a Barcelona és a Real Madrid együttese randevúzik egymással a valenciai Mestallában. Az El Clásico a sportvilág egyik legjobban várt eseménye, ebben a szezonban ráadásul öt is kijutott nekünk – a bajnokságban eddig kétszer találkoztak, illetve a bajnokok Ligája elődöntőjében is összecsapnak majd.

Pep Guardiola fiai és José Mourinho legénysége is diadalmenetben jutott be a döntőbe, a fináléig vezető úton nem volt ritka a mészárlás sem, a gránátvörös-kékek két 5-0-át (Betis és Almería), a blancók egy 8-0-át (Levante) is fel tudnak mutatni, ugyanakkor a katalán gárda a legjobb tizenhat között majdnem megégette magát, az Athletic Bilbao ellen csak az idegenben lőtt góljának köszönhetően ment tovább a csapat.

Érdekesség a szerdai mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a Real Madrid két éve nem tudta legyőzni ősi riválisát, Guardiola ráadásul még nem veszített döntőt együttesével. A túloldalon Mourinho sem a vesztes finálék embere, eddig 17 döntőjéből 12-ön nyert az általa irányított csapat (Porto, Chelsea, Inter).

Bár a Barca rekorderként eddig 25-ször nyerte meg a honi kupasorozatot, a Real pedig 17-szer diadalmaskodott, a fináléban mindössze öt alkalommal – legutóbb 1990-ben – futott össze a két együttes. E csaták végén háromszor a katalánok, kétszer a fővárosiak örülhettek. A madridiak 1993 óta nem emelhették a magasba a trófeát.

Lionel Messi természetesen ma is csúcsot dönthet, ha betalál, úgy szezonbeli 50. gólját szerzi, ezzel pedig átadja a múltnak Puskás Ferenc 1959-60-as idényben nyújtott 49 találatos rekordját. Az argentin szombaton este, a bajnokságban elért 1-1 alkalmával megtört egy őt régóta sújtó átkot, kilencedik alkalomra sikerült bevennie egy José Mourinho irányította csapat kapuját, büntetőből volt eredményes.

Magyar vonatkozása is lesz a szerdai döntőnek, a csapatokat ugyanis Puskás Ferenc dédunokája, Ane De Juan Damborena és Kubala László unokája, Ferenc László Kubala Vargas vezeti majd fel a pályára, illetve a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének meghívására Dunai Antal is a Mestallában tekinti meg az összecsapást. Az olimpiai bajnok labdarúgó minden bizonnyal szép emlékekkel tér vissza a stadionba, ugyanis 1971-ben győztes gólt szerzett az Újpest színeiben Valenciában, a Bajnokok Európai Kupájának nyolcaddöntőjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik