Foci

Így néz ki egy átlagos futballcsapat

Növekszik a csapatok átlagéletkora, magasabbak a játékosok, özönlenek a brazilok. Lehet széllel szemben?

A hivatásos labdarúgók megfigyelésével foglalkozó intézet, a PFPO (Professional Football Players Observatory) 36 országban 534 klub és 13 108 játékos feltérképezése és kikérdezése után állapította meg, hogyan is néz ki statisztikailag egy átlagos futballcsapat az öreg kontinensen.

A legutóbbi tanulmány egyik egyértelmű tanulsága például, hogy az európai együttesek egyre öregszenek, és egyben nőnek is. A 2008-as kimutatáshoz viszonyítva ugyanis átlagban 0,34 évvel emelkedett a futballisták életkora, egyúttal pedig 0,28 centiméterrel magasabbak lettek. A legöregebb csapatnak a Bajnokok Ligája-címvédő olasz Internazionale számít 29,61 éves átlaggal.

Egy másik irányzat a sportágon belül az idegenlégiósok számának négy éve tartó folyamatos emelkedése – különösen az öt legnagyobb bajnokságot tekintve -, ugyanakkor a 33,6 százalékos csapatonkénti átlag még elmarad a 2008-as 35 százalékostól. Az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság átlaga már 42,6 százalékot tesz ki a külföldi játékosokat tekintve.

A légiósokkal összefüggésben Anglia jeleskedik a válogatott játékosok megszerzésében is: a szigetország klubjaiban átlagosan 61,1 százalék a válogatottak aránya. Ezzel magasan megelőzik a második Németországot (49,6 százalék), míg a lista végén Írország található mindössze 2 százalékkal.

A légiósok előretörésével párhuzamosan egyre csökken a saját nevelésű játékosok aránya a nagy klubok első keretében. A legmagasabb Franciaországban, de itt is mindössze 30 százalék – a 2007/08-as idényben ez az arány még 35,3 százalék volt. A legrosszabb a helyzet Olaszországban, ahol a csapatoknál csupán 12,8 százalék az egyesület által felnevelt és kiképzett focista.

Az közismert tény, hogy a futball egyik hazájának tartott Brazíliából egyfolytában özönlenek az új és új tehetségek: a felmérés szerint több mint félezren, egészen pontosan 577-en szerepelnek az európai bajnokságokban. (Kivéve Írországot, ez az egyetlen nemzet, amelynek bajnokságában nem játszik brazil labdarúgó.)

Az európai átlag futballcsapatban a 24,5 játékos között 5,2 a 21 éves vagy annál fiatalabb játékos száma. A gárdákban 8,2 az idegenlégiós – benne az 1,1 brazil – és 5,7 a saját nevelésű focista. A külföldiek számával csaknem megegyező (8,1) a magasnak számító, azaz a 185 centiméternél nagyobbra nőtt labdarúgó.

Napjaink egyik legeredményesebb és legszebben is futballozó csapata, a Barcelona szöges ellentétben áll a sportágban uralkodó tendenciákkal. Amíg a játékosok magassága egyre nő, addig a katalán csapatban az átlagmagasság 177 centiméter, márpedig ezzel a legalacsonyabb az összes európai együttes között. Ráadásul a katalánoknál a játékosok fele saját nevelésű – ide sorolható Messi is, aki 13 évesen került Barcelonába -, és ők alkotják a csapat gerincét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik