Foci

Újpest: újra kell gondolni a fegyelmi rendszert

A fővárosi klub szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának gyakorlata eltávolodott az európai gyakorlattól.

Az ujpestfc.hu-n megjelent közlemény teljes egészében, “vágatlanul”:

Az MLSZ fegyelmi bizottsága mai soros ülésén a Győr–Videoton mérkőzésen a hazai szurkolók részéről történt rendzavarások, valamint a vezetőedző a Duna TV-nek történt nyilatkozat-megtagadása miatt a Győrt, mint visszaesőt kötelezi, hogy soron következő két hazai bajnoki mérkőzésén szövetségi ellenőrt fogadjon, és eljárási költségeit viselje, továbbá 100 ezer forint pénzbüntetést fizessen – olvasható az MLSZ hivatalos honlapján.

A híradásokban megjelent információk szerint a mérkőzés befejezését követően a nézőtérről megdobálták a levonuló játékosokat és a játékvezetőt.

A fegyelmi eljárásokban klubunkat képviselő dr. Schlotthauer Péter ügyvéd szerint a játékvezető és a játékosok ellen irányuló erőszakos magatartás sokkal súlyosabb fegyelmi vétség, mint a nézőtéren történő tiltott pirotechnikai eszközök használata.

A megjelent hír szerint a Győri ETO több fegyelmi vétség elkövetése miatt kapta a fenti büntetést, hiszen a nézőtéri rendbontás mellett a nyilatkozat megtagadása miatt is elmarasztalták a győri klubot. Korábban a Haladás vezetőedzőjét Cserői Aurélt 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a fegyelmi bizottság, mert nem tett eleget a nyilatkozattételi kötelezettségének.

A fegyelmi bizottság által a Győrrel szemben kiszabott 100 ezer forintos pénzbüntetéshez képest is aránytalanul túlzó az FB által a szeptemberi, DVSC–Újpest FC mérkőzés kapcsán – 3 fáklya és 8 petárda miatt – a klubunkra kiszabott 500 ezer, továbbá a DVSC-re kiszabott 200 ezer forint pénzbüntetés.

Így a ZTE–FTC mérkőzéssel kapcsolatban – egy pályára bedobott fáklya miatt – kiszabott 500 ezer forint (FTC) és 300 ezer forint (ZTE) pénzbüntetés is eltúlzottnak tekinthető a játékvezető és a játékosok megdobálásáért kiszabott 100 ezer forintos pénzbüntetéshez képest.

Érthetetlen, és klubunk számára méltánytalan, hogy vannak olyan mérkőzések a hazai bajnokságban, ahol ugyancsak beszaladnak önjelölt ”jimmyjumpok” (Győri ETO–ZTE, 60. perc), vagy ugyancsak sor kerül tiltott pirotechnikai eszközök használatára, azonban ezek a fegyelmi szabályzatba ütköző esetek nem hogy büntetést, még csak fegyelmi eljárást sem vonnak maguk után.

Az Olaszország–Szerbia Eb-selejtezőn történt szurkolói rendbontással kapcsolatban UEFA fegyelmi bizottsága 3-0-s gólkülönbséggel Olaszországnak ítélte a szerbek elleni Eb-selejtezőért járó három pontot. A fegyelmi bizottság döntése értelmében olaszoknak 100 ezer eurós pénzbüntetést kell fizetniük, továbbá egy zárt kapus meccsel sújtották őket, amely büntetés végrehajtását felfüggesztették.

A szerb szövetséget két mérkőzésre szóló zárt kapus büntetéssel és 120 ezer euró pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA, azonban a második zárt kapus büntetés végrehajtását felfüggesztette a fegyelmi bizottság.

Az UEFA fenti döntése is megmutatja, hogy az MLSZ fegyelmi bizottságának a gyakorlata totálisan eltávolodott az európai gyakorlattól.

Megállapítható, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága klubunkra súlyosabb büntetést szabott ki az Újpest FC – FTC mérkőzésen a fáklyák okozta füst és játékmegszakítás, továbbá a ferencvárosi szurkolók kerítésdöntése miatti játékmegszakítás alapján, mint az UEFA a szerb szövetségre.

Példátlan, hogy egy válogatott mérkőzést a 6. percben meghiúsító, a játéktérre kiterjedő erőszakos rendbontás, enyhébb (1+1 felfüggesztett zártkapus büntetés) szankciót von maga után, mint a főként pirotechnikai eszközök használata miatt kiszabott két zártkapus büntetés.

Tény, hogy erre a fegyelmi szabályzat lehetőséget biztosít, azonban fontos lenne, hogy ezt, a sport szellemiségével össze nem egyeztethető szankciót csak a legvégsőbb esetekben, például olyan ügyeknél alkalmazza a fegyelmi bizottság, amikor a rendbontás erőszakos jellegű és kiterjed a játéktérre (Pl: 2003: FTC–DVSC, 2009: Pápa–Pécs, 2006: Újpest–MTK).

Összehasonlítva a két mérkőzésen történt rendbontást az állapítható meg, hogy míg az Olaszország–Szerbia Eb-selejtező mérkőzést már a 6. percben be kellett szüntetni a játéktérre is kiterjedő erőszakos nézőtéri rendbontás miatt, addig a Ferencváros elleni mérkőzésen a pirotechnikai eszközök okozta füst miatt, illetve a vendégszurkolók erőszakos rendbontása miatt került sor játékmegszakításokra, azonban a – történelmi 6-0-ás sikerünket hozó – mérkőzést le lehetett játszani.

Az is eltérést mutat a hazai gyakorlattal szemben, hogy noha a mérkőzés Olaszországban volt, és ezáltal a mérkőzés megrendezéséért a hazai szövetség felelt, az UEFA nem a rendező Olaszországot marasztalta el súlyosabb büntetéssel, hanem a vendég Szerbiát, amelynek szurkolói megvalósították a rendzavarást, és akik miatt be kellett szüntetni a mérkőzést.

Sajnálatos módon az MLSZ fegyelmi bizottsága klubunkat sújtotta két mérkőzésre szóló zártkapus büntetéssel – amit a fellebbviteli bizottság egy mérkőzésre enyhített – azzal az indokkal, hogy a mérkőzés megrendezéséért a hazai sportszervezet felel, azonban a mérkőzés 74. percében a ferencvárosi szurkolók voltak azok, akik 0-5-ös állásnál megpróbáltak betörni a játéktérre és beszakították a kerítést, e mellett a mérkőzés során többször tüzeket gyújtottak székeket törtek össze és megrongálták a mellékhelyiségeket.

E visszásságok miatt sem halogatható tovább az egész fegyelmi rendszer újragondolása, a fegyelmi szabályzat módosítása. Ebben a munkában össze kell fogniuk a kluboknak, és olyan tiszta, átlátható viszonyokat kell teremteni, ami egy kiszámítható, méltányos fegyelmi gyakorlatot eredményez. Fontosnak tartjuk, hogy a klubok által éves szinten befizetett 15-20 millió forint összegű pénzbüntetés ne a különböző „MLSZ-alapokba” vándoroljanak, hanem a futball-huliganizmust megelőző vagy megakadályozandó beruházásokra legyenek fordítva.

Az Újpest FC méltányolja és üdvözli az új MLSZ vezetés erőfeszítéseit, melyeket a sportág támogatását szabályozó jogszabályi háttér kedvező irányú módosítása érdekében tett, továbbá sportszervezetünk továbbra is aktív részvételével támogat minden olyan kezdeményezést, amely a futball huliganizmus megakadályozása érdekében szükséges intézkedéseket készíti elő.

AJÁNLOTT LINK:

Fegyelmi vagy kegyelmi bizottság? (ujpestfc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik