Foci

Magyarország – Litvánia 2-0

Székesfehérvár, Sóstói stadion, játékvezető: Nisjuis (holland)

Összefoglaló:

Több remek egyéni teljesítmény vezetett ahhoz, hogy a magyar csapat teljesen megérdemelten, magabiztos győzelmet arasson. A válogatott 24 év után nyert meg sorozatban négy meccset.

A litvánok semmilyen veszélyt nem jelentettek a mieink védelmére, a magyar csapat viszont folyamatosan zakatolt, ment előre, 28 kapura lövéssel fejezte be a találkozót. Dzsudzsák és Koman kifejezetten jól játszott, és bár a helyzetkihasználásunk rossz volt, nyugodtan vonulhat az együttes a téli pihenőre.

Folytatás márciusban a hollandok elleni dupla meccsen, és az azt megelőző felkészülési mérkőzésen.

Egervári Sándor nyilatkozata a Sport Televíziónak:

Végeredmény, barátságos mérkőzés:

Magyarország – Finnország 2-0 (0-0)
gólok:
Priskin (61.), Dzsudzsák (80.)

91. PERC: Véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott legalább 6-7 góllal is megverhette volna ellenfelét. Ezzel együtt dicséret illeti a fiúkat, remek estét szereztek az értük szurkolóknak.

91. PERC: Dzsudzsák Balázs középről lőtt, Karcmauskas nagy bravúrral védett.

88. PERC: Dzsudzsák káprázatos mozdulattal adta be a labdát a kapu elé, amolyan brazilosan. Belefér. A PSV légiósa kiválóan játszott a találkozón.

SZÖGLET 86’
Magyarország
Kis szöglet, nem is lett belőle semmi.

80. PERC: Nagyon szép góllal növelte előnyét a magyar csapat. A jobb oldalon, a 16-os csücskéhez közeli helyről jöhetett a szabadrúgás. Hajnal Tamás pöckölte le a PSV légiósának a lasztit, aki nagy erővel rúgta a labdát a kapuaba. A játészer folyamatosan cikázott a levegőben, így az eddig jól védő litván kapus nem tudott hárítani. 2-0, megérdemelt előny!

GÓÓÓL 80’
Dzsudzsák Balázs
Szabadrúgásból talált be!
CSERE 71’
Magyarország
Pintér Ádám is bejött, Juhász helyére.

75. PERC: A litván csapat szinte semmilyen veszélyt nem jelentett eddig a magyar kapura. Pedig az Eb-selejtezők során nem teljesítenek eddig rosszul. Otthon 0-0-t játszottak Skóciával, Csehországot idegenben verték 1-0-ra, a világbajnok spanyoloktól pedig otthon kaptak ki 3-1-re úgy, hogy a 70. percig még 1-1-re álltak Xaviék ellen.

CSERE 71’
Magyarország
Lázár és Czvitkovics le, Hajnal, Vermes be.

72. PERC: Priskin elképesztő helyzete ismét: 5 méterről a kapu mellé…

69. PERC: Már 24 lövésénél jár a magyar válogatott. Eközben véget ért a magyar Eb-selejtező csoportban lezajlott egyetlen selejtező: FINNORSZÁG – SAN MARINO 8-0!

SZÖGLET 68’
Magyarország
A nyolcadik szögletünk.
CSERE 68’
Litvánia
Pilibaitis helyett Eliosius.

66. PERC: Gyönyörű jelenet, Koman ívelte a kapu elé a labdát, Szalaival nagyon érzik egymást. A magyar csatár fejelt, a litván kapus nagy bravúrral hárított.

VÉDÉS 66’
Karcemarskas
Hihetetlen bravúr, ismét.

64. PERC: A szöglet után veszélyesen szállt be a labda, de Karcemarskas ismét a helyén volt.

Ápolás 64’
Kádár
Stankevicius esett rá a magyar védőre.
SZÖGLET 64’
Magyarország
Dzsudzsák végezte el.

61. PERC: Góllá érett a magyar csapat fölénye. Koman ívelte fel a labdát, Szalai elől Pilibaitis fejelte el, vesztére rossz helyre, éppen az Ipswich támadójához. Priskin még megtolta, és kilőtte a jobb sarkot. 1-0 a magyar válogatottnak.

GÓÓÓL 61’
Priskin Tamás
Na, végre!!

60. PERC: Nyomasztó a magyar válogatott fölénye.

57. PERC: Kádár Tamás egyébként újonc a magyar válogatottban. Eközben a Dzsudzsák lövése után kipattanó labdát Priskin lőtte nagy helyzetben nagyon mellé.

55. PERC: A szöglet végén Koman lőtt a kaup fölé, előtte Dzsudzsák beadását majdnem a litván védő fejelte a kapuba. Marad a 0-0, rengeteg helyzet adódott eddig a litván kapu előtt.

SZÖGLET 55’
Magyarország
Kétszer is próbálkozhattunk.

51. PERC: Dzsudzsák remekül végezte el a szabadrúgást a kaputól 29 méterre. Alig ment mellé. Nagy lövés, nagy helyzet volt.

48. PERC: Dzsudzsák beívelés után Szalai fejesét védte nagy bravúrral a kapus. A litván hálóőr legalább öt góltól óvta meg a vendégek kapuját. Igen, ez a dolga, de bosszantó, hogy naggyá tesszük.

VÉDÉS 48’
Karcemarskas
Ismét védeni tudott.

46. PERC: Elképesztő helyzetek maradtak ki Priskin jóvoltából. Először a bal oldalról lőtt a litván kapusba, majd a kiütött labdát Dzsudzsák megszerezte, és visszaívelte az ötöshöz. Ott Priskin állt, ő 100 százalékos helyzetben, az üres kapu mellé fejelte a labdát.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Magyarország
Hármas csere után gólra fel!
CSERE a szünetben’
Magyarország
Elek helyett Varga József.
CSERE a szünetben’
Magyarország
Priskin jött be Rudolf helyére.
CSERE a szünetben’
Magyarország
Laczkó helyett Kádár Tamás.
CSERE a szünetben’
Litvánia
Poskushelyett Fridrikas.

45. PERC: A játékvezető lefújta az első félidőt.

42. PERC: A szögletre rosszul mozdult ki a litván kapus, de a nagy tömörülésben Juhász nem tudta megfelelően irányítani spiccét.

SZÖGLET 42’
Magyarország
Lázár lövésébe értek bele.
SÁRGA LAP 41’
Pilibaitis
Dzsudzsáknak lépett oda.

41. PERC: A holland játékvezetőnek több vitás ítélete is volt az elmúlt percekben, ezek közül az egyik akár magyar 11-est is eredményezhetett volna – amennyiben ellenkező előjellel születik meg.

SÁRGA LAP 34’
Elek Ákos
Taktikai szabálytalanságért.

31. PERC: Szép magyar támadás végén a duplán hazai pályán játszó Lázár Pál lőtt, fölé…

29. PERC: Dzsudzsák szépen indult meg a bal oldalon, de a 16-os csücskénél csúnyán fellökték. A szabadot Czvitkovics lőtte rá, de veszélytelen volt a próbálkozása.

SZABADRÚGÁS 29’
Czvitkovics
Elment a kapu mellett.
SÁRGA LAP 29’
Klimavicius
Dzsudzsákot rúgta fel.
SZÖGLET 27’
Litvánia
Lipták tisztázott.

26. PERC: Dzsudzsák próbálkozott, de lövése elkerülte a kaput.

23. PERC: Remek kontratámadás után Rudolf adta a labdát Komannak, de egy kicsit mögé érkezett a passz, ezért nem tudta rendesen átvenni a Sampdoria légiósa. A szöglet után Dzsudzsák ívelt a kapu elé, Juhász és Szalai éppencsak lemaradt a beadásról.

SZÖGLET 23’
Magyarország
Koman elől mentettek.
SZÖGLET 22’
Litvánia
Pilibaitis lövésébe Lipták feje ért bele.
SZÖGLET 21’
Litvánia
Elek ért bele a beadásba.

20. PERC: Remekül játszik a magyar csapat, egy-egy passz kivitelezése során látszik, hogy a közönséget is kiszolgálná Egervári együttese.

18. PERC: Bátran vállalkozik és támad a magyar csapat, most Rudolf lőtt, de a védők beleértek a labdába, mielőtt az eljutott volna a kapuig.

15. PERC: Ismét óriási Szalai-helyzet. Koman ugratta ki a Mainz légiósát, aki lekezelte a labdát, de a lövését megfogta a litván kapus.

VÉDÉS 15’
Karcemarskas
Megint Szalai helyzetét hatástalanította.

15. PERC: A litván csapatban ott van Pilibaitis, aki a Győri ETO FC stabil kezdőjátékosa, és egyik első számú gólfelelőse. Malinauskas, a Loki kapusa a cserepadon ül.

11. PERC: Óriási magyar helyzet maradt ki. Szalai Ádám fordította be védőjét, és 5 méterről lőtt, de Karcemarskas elképesztő reflex mozdulattal a bal kezével kiütötte a kapuba tartó labdát.

VÉDÉS 11’
Karcemarskas
Nagy helyzet maradt ki.

10. PERC: Ismét magyar lehetőség. Rudolf-Dzsudzsák összjáték után Szalai elé került volna a labda, de a litván védők az utolsó pillanatban tisztáztak.

9. PERC: Most Koman lőtt, de Karcemarskas biztosan fogta a löketet.

8. PERC: Villámgyors magyar támadás végén ismét Dzsudzsák iramodott meg, lefutotta a védőjét és 14 méterről lőtt amolyan helsinki szögből, de a labda ezúttal nem kötött ki a hálóban.

5. PERC: Ismét nagy magyar helyzet a litván kapu előtt. Czvitkovics szöglete tisztán találta Liptákot, de a Videoton védője csúnyán fölélőtt.

SZÖGLET 5’
Magyarország
Dzsudzsák beadását fejelték ki.

3. PERC: Egy paraszthajszál hiányzott: a szabadrúgást Dzsudzsák Balázs végezte el, de a labda egy picivel a jobb kapufa mellett szállt el. Remek, bátor magyar kezdés.

SZABADRÚGÁS 2’
Magyarország
Rudolfot rúgták fel 23 méterre a kaputól.

1. PERC: 19 másodpercet kellett várni az első magyar helyzetre. Szalai Ádámhoz került a labda a középpályán, elvitte egészen a 16-os vonaláig, el is lőtte a Jabulanit, de az messze szállt.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Litvánia
Elindult a mérkőzés.

– 4. PERC: Vonulnak a játékosok a Sóstói stadion gyepére, a himnuszok következnek.

A magyar válogatott idei utolsó mérkőzését játssza. Hogy mennyire volt sikeres ez az év, megítélés kérdése, mindenesetre a világbajnokságot ezúttal is csak páholyból néztük, a tavaszi edzőváltást követően pedig új együttes kezd formálódni.

Az első tétmeccset elvesztettük, és az azt követő eredmények után sajnálhatjuk a svédországi pontvesztést. A válogatott több újoncot is avatott az elmúlt időszakban, gondoljunk csak Liptákra, Lázárra, Elekre, Szalai Ádámra. Utóbbi virult a szeptemberi, októberi mérkőzésein, de a Mainz most visszaesett, kérdés, erre hogyan reagál a válogatottban a tehetséges fiatal.

A válogatott újdonsága Gera Zoltán személyében is megmutatkozott, a Fulham játékosa azonban ezúttal nem játszhat, felszakadt a köröm a lábujján.

Litvánia nem könnyű ellenfél, legyőzték idegenben Romániát és a franciákkal is nagyon szoros meccset vívtak. Ezzel együtt a hazai pálya talán mellettünk szól.

A mai nyilvánosságra hozott FIFA világranglistán a magyar csapat a 43. helyen áll.

A magyar válogatott kezdőcsapata:

Fülöp Márton – Lázár Pál, Lipták Zoltán, Juhász Roland, Laczkó Zsolt – Czvitkovics Péter, Koman Vladimir, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs – Rudolf Gergely, Szalai Ádám

Litvánia kezdőcsapata: Karcemarskas – Fridrikas, Kijanskas, Kilamivicus, Radavicius, Stankevicius – Galkevicius, Pilibaitis, Novikovas – Poskus, Sernas

A meccset a holland Bas Nisjuis vezeti, aki civilben hentesként dolgozik.

A mieink idei mérkőzései:

Magyarország – Oroszország 1-1
Magyarország – Németország 0-3
Hollandia – Magyarország 6-1
Anglia – Magyarország 2-1
Svédország – Magyarország 2-0
Magyarország – Moldova 2-1
Magyarország – San Marino 8-0
Finnország – Magyarország 1-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik