Foci

Két meccsre bezárták az Újpest stadionját

A lila csapatot büntették amiatt, hogy a Fradi-drukkerek szétverték a szektort a két csapat rangadóján.

Az Újpest-Ferencváros (6-0) meccsen többször is félbeszakadt a mérkőzés, miután a csalódott ferencvárosi szurkolók megpróbáltak behatolni a pályára. Az MLSZ fegyelmi bizottsága most keddi ülésén úgy döntött, a szurkolói rendbontás miatt az Újpest két hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie. Emellett mindkét klub visszaesőként 1-1 millió forintot köteles fizetni a szövetség kasszájába.

Az újpestiek azonnal jelezték, hogy fellebbeznek a határozat ellen, míg az FTC vezetői az írásosos ítélet kézhez vétele után döntenek erről.

Az ellenőri jelentésben többek között olvasható volt, hogy a beengedés során csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték a szurkolókat, ám ezt az újpestiek cáfolták, mondván a szokásosnál jóval sűrűbb volt az átvizsgálás, ráadásul a rendőri erőkkel közösen végezték ezeket. Az újpestiek szerint az, hogy egyes nézők ennek ellenére bejuttatták a stadionba a pirotechnikai eszközöket, a világ bármely országában előfordulhat.

A jelentés szerint a derbi közben lelocsolták a ferencvárosi szurkolókat, ezzel hergelve őket – erre az újpestiek azt válaszolták: a tűzvédelmi jelentésből kiderül, egy tűzoltó lépett közbe azt követően, hogy a zöld-fehér drukkerek székeket kezdtek gyújtogatni, így a tűzoltás élet- és vagyonvédelmi okokból történt. Az újpesti beadvány hangsúlyozta: a televíziós felvételeken jól látszik, hogy a tűzoltó szigorúan csak a munkáját végezte, és senkit sem locsolt le szándékosan.

A lila-fehérek beadványa kitért a “híres beugróra”, Jimmy Jumpra is, akinek produkciójáról kiderült, hogy a Bors című napilap “megbízásából” érkezett Budapestre. Ezt az újpestiek elfogadhatatlannak tartják.

A Ferencváros jogi képviselője kijelentette, elismerik a fegyelmi cselekményt, ugyanakkor szerintük kérdés, hogy melyik klub milyen szinten felelős a történtekért. Pintér Ákos hangsúlyozta, a zöld-fehér egyesület a mérkőzésre hetekkel korábban megkezdte a felkészülést, s kitért arra, hogy az újpestiek a szokásostól eltérő jegyértékesítési stratégiájukon belül 500 darab belépőt adtak egy olyan ferencvárosi szurkolónak, aki ellen az FTC információi szerint büntetőeljárás zajlik. A lila-fehérek képviselője erre reagálva elmondta, nem egy konkrét személynek, hanem a Ferencváros Szurkolók Szövetségének adták a tiketteket. A jegyértékesítés kérdése a fegyelmi bizottság szerint nem képezi az eljárás részét, a klubok képviselői ennek ellenére hosszabb vitát folytattak erről.

A zöld-fehérek álláspontja szerint komoly problémák merültek fel a beléptetés során – ezt újpesti részről azonnal cáfolták -, valamint állításuk szerint a hajrában történt rendbontás, amikor több ferencvárosi drukker megpróbált bejutni a pályára, azért történt, mert a “locsolós” incidens miatt pánik tört ki a vendégszektorban. Az újpestiek erre reagálva elmondták: a két eset között több mint 16 perc telt el, így pánikról szó sem lehetett.

A fegyelmi bizottság kérdésére az Újpest jogi képviselője elmondta: annak ellenére, hogy a szövetségi ellenőr jelentése 36 különböző szurkolói rendbontásról számol be, fenntartja azon véleményét, hogy az összecsapás remek hangulatban zajlott, a nézőtéren egyáltalán nem uralkodott félelem, “gyermekes családok választották szombati programjuknak a találkozót”.

A 6-0-s hazai sikerrel végződött rangadó második félideje a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később a játékvezetőnek meg is kellett szakítania a játékot, mert a vendégdrukkerek beszakították a menekülőkaput, és megkíséreltek a pályára behatolni.

A mérkőzés kapcsán a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik