Foci

A Fradi megóvta az Újpest elleni derbit

A zöld-fehérek szerint a játékvezetőnek le kellett volna fújnia a találkozót, mivel az többször félbeszakadt.

Pajor-Gyulai László, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, az FTC bírói műhibára hivatkozik óvásában: a zöld-fehérek szerint Solymosi Péter játékvezetőnek kötelessége lett volna lefújni a meccset, mivel a találkozó többször is félbeszakadt.

A rangadó második félideje a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később is meg kellett szakítania a játékvezetőnek a játékot, mert a vendég drukkerek beszakították a menekülőkaput, és megkíséreltek a pályára behatolni.

A mérkőzés kapcsán a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A találkozót 6-0 arányban az Újpest nyerte.

Vágner László, a Játékvezetői Bizottság elnöke az Origo.hu-nak nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. “Az első félidőben a játékvezető valóban félbeszakította a mérkőzést, de a csapatokat nem terelte az öltözőbe. A második tűzijáték a szünetben történt, el sem kezdődött a mérkőzés, azaz nem is kellett megszakítania. A harmadik incidens már rázósabb volt, amikor a vendégszurkolók menekülőkapukat döntöttek be, és a székeket dobáltak be, akkor a játékvezető a rendőrség felvonulásának érdekében szakította meg a találkozót.

A szabály szerint ilyen esetben a játékvezetőnek konzultálnia kell az ellenőrrel és a biztosítás parancsnokával. Ez esetben az történhetett, hogy utóbbi jelezte, képesek megfékezni a további atrocitást, tehát a találkozót folytatni lehet. A játékvezető elviekben megteheti, hogy beszünteti a mérkőzést, de azt tudnia kell, hogy szurkolói rendbontás esetén kevesebb információval rendelkezik a lelátón zajló eseményekről, mint a rendőrség.

Más kérdés, ha tettlegesség történik, ha őt vagy a játékosokat megdobják, vagy megverik, akkor azonnal véget vethet az összecsapásnak. De azt is mindig mérlegelni kell, hogy a meccs beszüntetése nagyobb kockázattal járna-e, mint annak folytatása” – mondta az incidensekkel kapcsolatban az MLSZ tisztségviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik