Foci

Hemingway a szurkolók helyett kért bocsánatot

Honvéd-MTK meccset rendeztek szombaton, ahol egyes szurkolók antiszemita jelszavakat skandáltak.

Az eset nem először fordul elő a hazai pályákon, de az mindenképpen kuriózum, hogy kedden a Honvéd tulajdonosa, az amerikai-magyar kettős állampolgárságú George F. Hemingway nyílt levélben kért elnézést az MTK csapatától és annak szimpatizánsaitól.

Íme a bocsánatkérő levél!

“Az elmúlt hét szombatján a Budapest Honvéd-MTK mérkőzés vége felé csapatom szurkolóinak egy része olyan megengedhetetlen, antiszemita rigmusokat kiabált az MTK játékosai felé, amely arra indított, hogy szégyenérzetem megosszam Önnel és elnézést kérjek az Ön klubjától, tulajdonosaitól, szurkolóitól, edzőitől, és játékosaitól.”

Szeretném, ha megértenék, hogy a Budapest Honvéd, Puskás, Bozsik, Tichy, Détári klubja egy több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező magyar klub, mely sok dicsőséget szerzett ennek az országnak bel- és külföldön is. Ugyan szurkolóink nagy része földrajzilag kispesti kötődésű, csapatunknak rendkívül sok rajongója van az egész országban, sőt, még külföldön is.

Ezek a lelkes, csapatunkat buzdító, tisztességes emberek azok, akik lehetővé teszik, hogy mi létezzünk, értéket teremtenek, és okot adnak arra, hogy hét-hét után csapatunk legjobbját nyújtsa a zöld gyepen. Talán ezért is oly megrázó, hogy akadnak köztünk olyan emberek, akik emberi méltóságukból kivetkőzve nem csapatunkat buzdítják, hanem más emberek méltóságát kívánják lerombolni.

A ’90-es években volt szerencsém Darvas Iván színművész úrral ebédelni a Svejk étteremben. Az akkori szélsőséges jelenségekről beszélve ezt mondta: “Tudja, Mr. Hemingway, mi egy nagyhírű, tehetséges, de kis ország vagyunk. Csak egy söpredékünk van. Ez az a társaság, amelyből a nyilasok kerültek ki, majd utána ugyanezek a bolsevik gyilkosokat szolgálták. Ezek csak származásukat tekintve magyarok, eszmeiségükben semmi nincs, ami hazánkra jellemző.”

Tudom, hogy ez most sincs másképp, de nem szabad engedni, hogy a törpe minoritás bemocskolja szép játékunkat, s távol tartson tisztességes embereket stadionjainktól. Mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

A magyar labdarúgás soha nem látott felemelkedési lehetőség előtt áll. Az Orbán kormány által benyújtott, és az Országgyűlés által megszavazott sport-adókedvezmény, a tervezett akadémiai- és utánpótlás támogatások, a testnevelési órák számának tervezett emelése, és más ehhez hasonló intézkedések a magyar sport virágkorát idézhetik elő.

Az én emlékezetemben ilyen nagyságú támogatás és az ehhez igazodó kormányzati hozzáállás még soha nem volt a magyar sport történetében. Ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk alkalmazni, nem csak szervezeti, de szakmai, emberi, és erkölcsi megújulás is szükséges. Ezért is döbbenettel állok a fent említett jelenség előtt.

Remélem mind Ön, mind az MTK-család megérti, hogy az ilyen viselkedés a söpredék, és nem a Honvéd szurkolók és Honvéd-család magatartása. Mindannyiunk nevében még egyszer elnézést kérek a szombaton történtekért. Remélem, sohasem engedjük, hogy a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés, vagy gyűlölet felülkerekedjen a józan észen, és tönkretegye azt, amit mindannyian közösen próbálunk megteremteni.

Maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway”

A találkozót egyébként 2-1-re a vendég MTK nyerte meg úgy, hogy két hazai játékost is kiállítottak, jogosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik