Foci

Többé nem lehet válogatott-tag Anelka

Többé nem játszhat a nemzeti tizenegyben a londoni Chelsea csatára.

Többé nem játszhat ugyanis a nemzeti tizenegyben a londoni Chelsea csatára – közölte a francia futballszövetség távozó elnöke, Jean-Pierre Escalettes az AFP szombati jelentése szerint. Anelkát az azóta már tisztségéről lemondott Raymond Domenech szövetségi kapitány küldte haza Dél-Afrikából, amikor a Mexikó ellen végül 2:0-ra elvesztett meccs szünetében trágár szavakkal illette őt.

Anelka hazaküldése megosztotta az amúgy is gyengén játszó francia focistákat, akiknek egy része megtagadta az edzést, és erre még nagyobb botrány tört ki a válogatott kapcsán. Az ügy elért az államfői, akinél Thierry Henry járt később, és elért a nemzetgyűlésig, amelynek kulturális bizottsága előtt meg kellett jelennie Escalettes-nek és Domenech-nek.

“Mind nekem, mind az utódomnak, és annak utódainak, és még a jövőbeni szövetségi kapitányoknak is nyilvánvaló kell legyen, hogy mi történt, ezért mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy Anelka többé nem játszhat a válogatottban” – mondta Escalettes a bizottság előtt.

A nemzetgyűlési bizottság Domenech-et arról is faggatta, hogy miért nem fogott kezet a dél-afrikaiak brazil szövetségi kapitányával Carlos Alberto Parreirával a tévénézők döbbenetére. A lemondott francia szövetségi kapitány azt mondta: képmutatás lett volna a kézfogás azok után, hogy Parreira kijelentette, hogy a franciák nem érdemelték meg a kijutást a vébére, mivel Henry a döntő gól előtt kezezett az írek elleni pótselejtezőn.

“Talán nem volt valami szép a reakcióm, de meg akartam védeni az értékeinket, az enyémeket és a francia csapatéit. Mert senkinek nincs joga inzultálni a francia válogatottat” – mondta Domenech, aki 50 ezer eurós havi kapitányi bérét is védelmébe vette, mondván: az egyik legalacsonyabb fizetésű kapitány volt a világbajnokság csapatainak vezetői között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!