Foci

Paraguay – Új-Zéland 0-0

Polokwane, Peter Mokaba Stadion, 40 000 néző

Összefoglaló: Túl sokat erről a mérkőzésről nem lehet mondani, pontosabban egy valamit mindenképpen. Új-Zéland önmagához képest remekül teljesített, parádésnak mondható a három döntetlen a csoportban.

Paraguay a dél-amerikai csapatokhoz hasonlóan magabiztosan menetelt a csoportban, ott a helye a legjobb 16 között. Szlovákia Olaszország 3-2-es legyőzésével bizonyított a kétkedőknek, és készülhet Hollandia ellen.

Az F-csoport végeredménye:

1. Paraguay 5 pont (3-1)
2. Szlovákia 4 pont (4-5)

3. Új-Zéland 3 pont (2-2)
4. Olaszország 2 pont (4-5)

Időközben az a találkozó is véget ért a 97. percben, Olaszország utolsó helyen végez, és szégyenszemre, címvédőként esik ki a világbajnokságon.

94. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, MARADT A GÓL NÉLKÜLI DÖNTETLEN, A MÁSIK MECCSEN PEDIG 40 MÁSODPERC!

92. PERC: Szlovákia-Olaszország 3-2, ott 4 perc lesz a hosszabbítás!

90. PERC: 3 perc hosszabbítás lesz!

SZABADRÚGÁS 90’
Paraguay
Lockhed vállal leütötte Benitezt.

88. PERC: Ki gondolta volna, hogy még a 88. percben is arról beszélgethetünk, hogy Új-Zéland is továbbjuthat. Elég egyetlen apró pici gól, és világszenzációnak lehetünk tanúi. Ha az már nem az, hogy még veretlen Új-Zéland. Időközben Szlovákia újra kétgólos előnyre tett szert. Szlovákia-Olaszország 3-1!

LES 87’
Új-Zéland
Wood maradt elől.
SZABADRÚGÁS 86’
Új-Zéland
Beívelték, és ott bármi lehet, most nem lett.
SZABADRÚGÁS 85’
Paraguay
Ismét 30-ról, ez gyengébb volt.

83. PERC: Ezen a találkozón nincsenek izgalmak.

82. PERC: Olaszország szépített! 2-1 Szlovákiának.

SZABADRÚGÁS 80’
Paraguay
29 méterről Morel lőtt, Peston védett.
CSERE 79’
Új-Zéland
Brockie érkezett Killen helyett.
VÉDÉS 76’
Peston, Új-Zéland
Benitez lövését védte hatalmas bravúrral.

74. PERC: Szlovákia 2-0-ra vezet Olaszország ellen!

73. PERC: Továbbra sem rágjuk le a körmeinket, egy-egy Morel-szabadrúgás érdemel említést, az is csak azért, mert mindegyiket ő lövi.

70. PERC: Legutóbb Belgium ért el három döntetlent világbajnoki csoportban, 1998-ban. Most Új-Zéland íratkozhat fel a foci vébék történetéről szóló képzeletbeli könvy eme fejezetébe.

CSERE 66’
Új-Zéland
Fallon le, Wood be! Ő még csak 18!

68. PERC: A paraguayi kapitány tehát csatárt hozott be, az egyik dortmundi be, a másik lejött. Valdez egyébként sántikálva hagyta el a gyepet, ez nem túl jó előjel a következő mérkőzés előtt.

CSERE 66’
Paraguay
És Valdez is lejött, Benitez pedig be.
CSERE 66’
Paraguay
Barrios érkezett Cardozo helyett.

63. PERC: Az első szöglet után nagy tűzijátékot rendezett Paraguay: Caniza, Santa Cruz és Morel lövése is lepattant a védőkről, egy alkalommal pedig Pestonról.

VÉDÉS 62’
Peston, Új-Zéland
Caniza lövését védte.
SZÖGLET 62’
Paraguay
Majd ismét!
SZÖGLET 62’
Paraguay
Morel ívelte be.

60. PERC: Új-Zéland rendkívül szimpatikusan küzd, de látszik a tudásbeli, fizikai különbség a két együttes játékosai között, így Paraguay félgőzzel is tartja a 0-0-t, amely számára tökéletes eredmény.

58. PERC: Cardozo vállalta el a szabadrúgást, de fölébombázta a labdát. Az olaszok már Pirlót is bevetették a másik találkozón.

SÁRGA LAP 56’
Nelsen, Új-Zéland
Santa Cruz esett el benne.
SZABADRÚGÁS 56’
Paraguay
Santa Cruz esett el 30 méterre a kaputól.

55. PERC: A két csapat egyébként eddig egyszer találkozott egymással, 1995-ben 3-2-re nyert Paraguay. Van idő ezt leírni, közölni, mert nem történik érdemi esemény a találkozón.

SZABADRÚGÁS 52’
Paraguay
Morel rúgta a szögletzászló közeléből.

51. PERC: Ezen a világbajnokságon eddig 12 mérkőzést játszott dél-amerikai csapat, amelyek közül egyet sem veszítettek el.

48. PERC: Előreverekedte magát Új-Zéland szép passzok, és szerencsés közbelépések után, a támadás végén Elliot lőhetett, de lövése kicsivel mellé ment. Nagy helyzet volt.

46. PERC: Paraguay utolsó három világbajnoki mérkőzését elveszítette, amikor 0-0 volt az állás a félidőben. Vajon most is bekövetkezik a blama?

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Új-Zéland
Gólra fel!

JELLEMZŐ KÉP AZ ELSŐ FÉLIDŐBŐL: CACERES HARCOL A LABDÁÉRT

Helyzetjelentés: Unalmas volt az első félidő, Paraguay nem töri magát, Új-Zéland pedig nem tudja érvényesíteni szándékát, amely nyilvánvalóan a gólszerzésre való törekvésre irányulna.

Igazán nagy helyzetet sem jegyezhettünk fel, Paraguay 7, Új-Zéland 1 alkalommal próbálkozott lövéssel, előbbi 6-szor el is találta, és az óceániai csapat is jól próbálkozott egyetlen kísérleténél. Talán csak az a különös, hogy a dél-amerikai csapat szedett össze két sárgát ezen a lassú találkozón – feleslegesen. Caceres nem is játszhat a következő találkozón, ami nem kis érvágást jelent Paraguay számára.

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. PERC: 1 perc ráadás, jó lesz pihenni, és valamit kitalálni annak érdekében, hogy látványosabb második félidő kerekedjen a találkozóból.

44. PERC: A vébék történetében először fordulhat elő, hogy az előző vb-döntő mindkét résztvevője búcsúzik a csoportkörök után. A franciák már megtették, és az olaszok is jelen pillanatban közel állnak hozzá.

SÁRGA LAP 42’
Santa Cruz, Paraguay
Killennek taposott oda, a labda sehol nem volt.

38. PERC: Új-Zéland lelkes, de nem tudják Riedék megtartani a labdát, így pedig nagyon nehéz lesz gólt szerezni. Ugyanis mindenképpen be kell találni a kapuba, ha tovább akarnak jutni. És, miért ne akarnának…

36. PERC: Bertos nagyszerűen forgatta meg a jobb oldalon a védőket, de beadását Villar lehúzta Smith elől.

VÉDÉS 35’
Paston, Új-Zéland
Valdez lövését hárította.

32. PERC: Killen lekönyökölte Riverost, de a játékvezető ezt nem vette észre.

30. PERC: Ártatlan beívelés a jobb oldalról Új-Zélandtól, de Villa könnyedén lehúzta.

29. PERC: Ismét Caniza törte meg a csendet, megint közelebb került a kapuhoz a lövés.

25. PERC: Amennyiben ugyanaz az eredmény születik a két mérkőzésen, sorsolás dönt Új-Zéland és Olaszország között. CSAKHOGY ebben a percben SZLOVÁKIA MEGSZEREZTE A VEZETÉST OLASZORSZÁGGAL SZEMBEN! Jelen esetben Szlovákia megy tovább Paraguayjal karöltve.

19. PERC: Caniza ismét lőtt, ez volt eddig a legígéretesebb vállalkozás, ő célzott harmadszorra a paraguayi támadás során, megrázták hát magukat a fiúk.

17. PERC: Caniza váratlanul lőtt kapura 12 méterről, fölé. Caniza nagyon akar, egyébiránt ő a csapatkapitány a paraguayi válogatottban.

16. PERC: Valdez a bal oldalon az oldalvonal mellett három ember mellett is elvitte, meghúzta, de a neheze után a könnyebb már nem ment: a beadás messze célt tévesztett.

SZABADRÚGÁS 14’
Paraguay
Caniza lőtt a kipattanóból, mellé.

13. PERC: Ricky Herbert részt vett 1982-ben a világbajnokságon, a válogatott akkor jutott ki először a seregszemlére, akkor Brazília, Skócia és a Szovjetúnió ellen is játszott Herbert.

11. PERC: A paraguayi térfél közepéről végzette el szabadrúgást Új-Zéland, a labdához senki sem ért hozzá a 16-oson belül, de a kapufához közel hagyta el a játékteret, így veszélyes próbálkozásnak kell, hogy ítéljük a beívelést.

SÁRGA LAP 10’
Caceres, Paraguay
Fallon sarkára lépett rá.

9. PERC: Kicsit unalmasan csordogál a meccs, a paraguayiak nem kockáztatnak, lassan passzolgatva igyekeznek feljebb tolódni.

6. PERC: Paraguay már abban az esetben is továbbjut, ha csak döntetlent ér el a találkozón.

5. PERC: Az első lövés az óceániaiaké: a selejtezők gólkirálya, Smeltz lőtt fölé.

3. PERC: Caniza a negyedik vébéjén vesz részt, ő mondhatja el ezt először magáról paraguayi állampolgárként.

2. PERC: Ez a mérkőzés a világbajnokságok történetének 750. mérkőzése.

1. PERC: A csoport másik mérkőzését, a Szlovákia-Olaszország meccset ITT követheti figyelemmel!

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Paraguay
Santa Cruz kezdett.

Meglepő módon az új-zélandiak fekete mezben játszanak, hiszen ezúttal nem ők a pályaválasztók, nem tudnak vizuálisan megfelelni az All Whites elnevezésnek.

Kezdőcsapatok:

Paraguay: Villar – Morel, Da Silva, J. Caceres, Caniza – Vera, V. Caceres, Riveros – Valdez, Santa Cruz – Cardozo
Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Új-Zéland: Paston – Smith, Nelsen, Reid – Vicelich, Elliott – Lochhead, Bertos – Smeltz, Killen – Fallon
Szövetségi kapitány: Ricki Herbert

A csoport állása két forduló után:
1. Paraguay 4 pont (3-1)
2. Olaszország 2 pont (2-2)
3. Új-Zéland 2 pont (2-2)
4. Szlovákia 1 pont (1-3)

A F csoport küzdelmeivel kezdődik a csütörtök a vébén. Paraguay úgy léphet pályára az eddig pazarul teljesítő Új-Zéland ellen, hogy egy esetleges győzelemmel bebiztosítja magának a csoportlesőséget. A dél-amerikaiak a nyitó körben a címvédő Olaszországtól raboltak el egy pontot, majd Szlovákia együttesét verték magabiztosan 2-0-ra. Ugyanakkor figyelnie kell Gerardo Martino fiainak, mivel az eredmények úgy is alakulhatnak, hogy idő előtt búcsúzniuk kell Dél-Afrikától.

Az első fordulóban úgy tűnt, Új-Zéland nem zavar sok vizet a világbajnokságon, azonban Reid 93. percben szerzett gólja Szlovákia ellen megadta a kezdőlökést a kiwiknek, akik a második körben az olaszokkal is leikszeltek – ráadásul vezettek is a meccsen. Ha Ricki Herbert legénysége nem kis meglepetésre megtréfálná Paraguayt, akár még a továbbjutás is összejöhet.

A meccset a polokwanei Peter Mokaba Stadionban rendezik meg, a találkozón a japán Yuichi Nishimura fújja majd a sípot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik